Klaipėdoje – daugiau paramos maistu prašytojų | KaunoDiena.lt

KLAIPĖDOJE – DAUGIAU PARAMOS MAISTU PRAŠYTOJŲ

Pandemijos sukaustyti metai uostamiestyje neviltin varo menkas pajamas gaunančius klaipėdiečius. Tad nekeista, jog per metus trečdaliu pailgėjo prašančiųjų paramos maistu sąrašai.

Sąrašas ilgėja

Klaipėdos savivaldybės Socialinių paslaugų poskyrio specialistė Rugilė Urbonavičiūtė patikino, kad karantino metu paramos prireikia vis daugiau žmonių.

„Taip, poreikis yra padidėjęs. Žmonės kreipiasi. Paskutiniu metu gyventojai prašymus teikė kovo mėnesį. Sulaukėme virš trijų tūkstančių prašymų. Praktiškai visi prašymai yra patenkinami“, – situaciją komentavo R.Urbonavičiūtė.

Paramos galima prašyti visus metus. Jei paramą žmogus gavo pernai, gruodį jis gali pratęsti paraišką šiems metams.

„Per metus sąrašas pailgėjo 800 paraiškų. Šiuo metu parama maistu teikiama daugiau nei trims tūkstančiams gyventojų“, – patikino R.Urbonavičiūtė.

Parama maistu teikiama kas antrą mėnesį. Iš viso gyventojas sulaukia šešių maisto paketų per metus.

„Parama skiriama kiekvienam šeimos nariui. Jei šeimoje yra vyras su žmona ir augina du vaikus, šeimai bus suformuoti keturi maisto krepšeliai“, – paaiškino specialistė.

Pagalba: vargstantiesiems pietus gamina uostamiestyje žinoma pora – Ona Skaistutė ir Romaldas Idzelevičiai. (Labdaros organizacijos „Maisto bankas“ nuotr.)

Dalijimui – speciali tvarka

Maisto krepšelius suformuoja ir išdalija nevyriausybinė organizacija „Maisto bankas“.

Šios įstaigos Klaipėdos padalinio vadovas Raimondas Danupas tikino, kad per karantiną darbuotojams tenka sukti galvas dėl saugios logistikos.

„Mes surenkame maisto produktus iš įmonių ir išdalijame Klaipėdos gyventojams. Tai – sudėtinga logistikos sistema. Maisto krepšeliai suformuojami pas mus. Pagal sąrašus kiekvienas paramos gavėjas sulaukia trumposios žinutės telefonu, joje nurodomas laikas, kada jam privalu atvykti. Vengdami žmonių spūsčių, stengiamės srautus išskirstyti taip, kad maisto krepšelis būtų įduodamas kuo saugiau“, – pasakojo R.Danupas.

Jau suvalgėme ir užmiršome.

Kitą savaitę Klaipėdą pasieks Europos Sąjungos paramos siunta.

„Maisto banko“ patalpose savaitę yra rūšiuojami maisto paketai, o po to jau prasideda jų dalijimas gyventojams.

„Mes esame arčiausiai žmogaus. Esame tie išdalintojai, todėl matome, kad paramos prašančiųjų sąrašai yra pailgėję“, – pasakojo R.Danupas.

Raimondas Danupas / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Krepšelyje – 5 kg maisto

Balandį klaipėdiečiai maisto krepšelyje ras kilogramą miltų, pakelį greito paruošimo avižų košės, grikių, rapsų aliejaus, dvi pakuotes kiaulienos ir vištienos konservų.

Krepšelyje bus ir konservuotų agurkų sriubos, skardinė keptų pupelių pomidorų padaže, konservuotų žirnelių, saldinto sutirštinto pieno skardinė.

Vienam asmeniui suformuojamas penkis kilogramus sveriantis maisto paketas.

Visoje Lietuvoje maisto paketų turinys – vienodas.

„Du kartus per metus atkeliauja skalbikliai, šampūnai, dantų pasta, higienos priemonės“, – vardijo R.Danupas.

Padeda garsūs klaipėdiečiai

„Maisto banko“ veikloje maisto paketų dalijimas sudaro gal tik dešimtadalį visos veiklos.

„Kiekvieną dieną iš prekybos centrų surenkami trumpesnį laiką galiojantys produktai. Paprastai tariant, tas maistas, kurį reikia suvartoti tą dieną. Mes šį maistą surenkame ir dalijame nepasiturintiesiems. Ryte iš prekybos centrų surinktas maistas po pietų jau išdalijamas. Visa tai, kas būtų išimta iš prekybos ir utilizuota, per „Maisto banką“ pasiekia nepasiturinčius. Per dieną išdalijama tona maisto produktų“, – pasakojo R.Danupas.

Jis prisiminė prieš keletą metų muitininkų „Maisto bankui“ perduotą krovinį raugintų agurkų, kurie prekybai nebuvo tinkami, tačiau naudoti maistui buvo galima.

„Jau suvalgėme ir užmiršome. Tą kartą mes labai džiaugėmės tokia siunta. Neseniai  iš vienos įmonės gavome 14 tonų pomidorų. Mums tai – ne iššūkis. Per dvi dienas išdalijome“, – džiaugėsi R.Danupas.

„Maisto bankas“ kiekvieną dieną lanko vienišus senolius, savanoriai atneša karštos sriubos lėkštę.

Karantino metu nakvynės namuose gyvenantys benamiai taip pat sulaukia karštų pietų, kuriais pasirūpina „Maisto bankas“.

O šiuos pietus savomis rankomis padeda pagaminti uostamiestyje žinoma pora – Ona Skaistutė ir Romaldas Idzelevičiai.

GALERIJA

  • Klaipėdoje – daugiau paramos maistu prašytojų
Vytauto Liaudanskio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

O

Mūsų kaimynė turi 7 nuomojamus butus ir kiekvieną savaitę eina į maisto banką pasiimti davinio, tai klausimas tam direktoriui iš nuotraukos : kaip tikrinant žmonių turtingumą išduodant davinį, gal tik užtenka persirengti nudėvėtais rūbais?

Pajuoka

Prieš pasaulį,ypač nedraugiškas salis,sovietmečiu pard.nebuvo ko nori,dabar pilna pigiausios kainos,ir ...badauja?

Baisu

Praėjo po karo daugybę metų o pas mus badas,beje žemės ūkio kraštas,kaip suprasti?o ar tas krepšelis gali išgelbėti,kažkas ne taip šioje vietoje,Klaipėdoje ypač,...geriau meškerės nupirktų..
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS