Klaipėdoje kalėdinių eglučių kainos badosi | KaunoDiena.lt

KLAIPĖDOJE KALĖDINIŲ EGLUČIŲ KAINOS BADOSI

Artėjant šventėms kalėdinių eglučių kainos Klaipėdoje šokiruoja. Iš urėdijų medelynų į uostamiestį atgabentos žaliaskarės staiga pabrangsta net penkiagubai. Lyginant su praeitų metų kainomis, kai mokėjome litais, tokias pat eglutes prekeiviai pardavinėja net ir septynis kartus brangiau.


 

Artėjant šventėms kalėdinių eglučių kainos Klaipėdoje šokiruoja. Iš urėdijų medelynų į uostamiestį atgabentos žaliaskarės staiga pabrangsta net penkiagubai. Lyginant su praeitų metų kainomis, kai mokėjome litais, tokias pat eglutes prekeiviai pardavinėja net ir septynis kartus brangiau.

Kainas sukėlė dirbtinai

Pagrindinio artėjančių švenčių atributo – kalėdinių eglučių kainos šiurpina klaipėdiečius.

Už dvimetrinę paprastąją eglę žaliaskarėmis prekiaujantys perpardavinėtojai prie vieno didžiųjų prekybos centrų užsiprašė 45 eurų.

"Stovėjau nustėręs, dar pagalvojau, kad juokauja, kai užgiedojo apie 45 eurus. Greitai konvertavau į litus. Taigi senais pinigais – 155 litai. Pernai už lygiai tokio dydžio eglutę mokėjau 20 litų. Kaip suprasti tokius pokštus?" – stebėjosi supykęs klaipėdietis.

"Manęs už panašaus dydžio eglutę, kokią pirkau pernai ir mokėjau 10 litų, dabar paprašė 15 eurų. Pasakiau, kad daugiau 10 eurų neduosiu ir taip permoku tris su puse karto. Nusileido, vadinasi, nusikalstamai dirbtinai yra sukėlę kainas", – piktinosi kita miestietė.

Turguje įkainiai – kitokie

Prieššventiniu periodu Klaipėdoje eglutėmis prekiaujama ne tik abiejose turgavietėse, bet ir dar 60-yje uostamiesčio vietų, kur leistina prekyba.

Pasak Klaipėdos savivaldybės Licencijų, leidimų ir vartotojų teisių apsaugos skyriaus vyriausiojo specialisto Rimanto Armono, šiemet išduota 17 leidimų kalėdinių eglučių prekybai.

Klaipėdiečiai pastebėjo, kad prie kai kurių prekybos centrų eglutėmis prekiaujantys perpardavinėtojai ypač kelia kainas, turguose jos gerokai mažesnės.

Naujojo turgaus direktoriaus pavaduotojas Vidmantas Mickus sakė, kad Naujajame turguje parduodamų eglučių kainos jam nepasirodė labai aukštos – mažytė kainuoja 3 eurus, iki 2 m aukščio – iki 15 eurų, kėniai – nuo 15 eurų, sidabrinės eglutės vazonuose – 18 eurų.

"Turime visko sočiai ir netgi supakuoja nemokamai. Gal kam nors ir brangu, bet mes kainų nereguliuojame", – pabrėžė V.Mickus.

Leidimas atsiperka greitai

Senajame turguje iki 1 m aukščio paprastosios eglutės kainuoja 7 eurus, 2 m – iki 15 eurų, sidabrinė eglutė 1,7 m aukščio – 20 eurų.

"Septyni eurai, buvusiais pinigais – per 20 litų, už eglutę nėra labai daug. O tie, kurie prekiauja kitur, gal jie už prekybos vietą moka brangiau, todėl ir eglučių kainos tokios aukštos?" – svarstė Senojo turgaus vyresnioji inspektorė Liliana Leparskaitė.

Rinkliavos kaina už prekybą eglutėmis mėnesiui nustatytose miesto vietose yra 130 eurų.

Tačiau retas kuris prekeivis perka leidimą šiam laikui, dažniausiai susimoka už 7–10 prekybos dienų, tad pardavus kelias eglutes jam ta rinkliava atsiperka.

Auga 10 metų

Pasirodo, medelynuose, kur auginamos eglutės, jų kainos gerokai mažesnės, nei iš klaipėdiečių siekia gauti perpardavinėtojai.

Kretingos miškų urėdijos medelyno vadovas Leonardas Balčikonis sakė, kad medelyne užsodinti 3–5 ha eglučių.

Esą jų privalo turėti 10 metų į priekį, nes būtent tiek laiko reikia, kol eglutė užauga ir tampa tinkama kirsti.

"Eglutė auga 7–10 metų, per tą laiką ji išstypsta iki 1,5–2 metrų aukščio. Bet jas reikia formuoti, kad šakos būtų simetriškos. Kasmet kalėdinėms šventėms iškertame apie tris tūkstančius eglučių. Paruošiame labai daug šakų, bet tikslių skaičių pasakyti negaliu, nes jie kinta. Mes nežinome, kiek šiais metais parduosime, kertame tiek, kiek reikia", – tvirtino L.Balčikonis.

Ne aukso kasyklos?

Eglučių kainos medelyne esą tokios pat, kaip ir pernai, tik kiek suapvalintos.

Iki pusės metro paprastoji eglė kainuoja 2,5 euro, 1,5–2 m – 6,5 euro, 2,5–3 m – 12,5 euro.

Sidabrinių eglučių kainos didesnės – iki pusantro metro tokia prabangiai išsipūtusi gražuolė Kretingos miškų urėdijos medelyne kainuoja 10 eurų, 2 m – 13,5 euro.

Keliais eurais žaliaskarės brangesnės Rietavo miškų urėdijos medelyne. Tačiau pasiekusios Klaipėdą eglutės pabrangsta net penkis kartus.

"Čia tas verslas nėra aukso kasykla, aš tai žinau ir jiems nepavydžiu. Ne visiems sekasi prekiauti, kai kurie pabando ir kitais metais jau nebepasirodo. Pardavinėti bet kurią prekę nėra lengva. Žmonės nori eglutę nusipirkti kuo pigiau, bet tegul per daug ant mūsų nepyksta. Labai sunku medelį užauginti, tegul patys pabando ir tada supras, ar brangi ta eglutė, ar ne", – teigė L.Balčikonis.

Reidai prieš vagišius

Ne paslaptis, kad yra tokių žmonių, kurie nenori mokėti nė cento už šventinę eglutę ir ryžtasi vagystei iš valstybinio ar privataus miško.

Lietuvoje pusė miškų – privatūs. Dabar kai kurie žmonės turi galimybę eglutę nusikirsti ir savo valdose.

"Prieš Kalėdas ir Naujuosius metus mes organizuojame reidus, tikriname, kiek galime. Ir pastaraisiais metais tokios vagystės aprimo. O dar prieš dešimtmetį tai būdavo dažnas reiškinys. Veikiausiai išaugo žmonių sąmoningumas, ir tai džiugina", – sakė Kretingos miškų urėdas Antanas Baranauskas.

Pasak urėdo, pasitaiko, kad koks nors kaimietis nelegaliai nusikerta žaliaskarę savo reikmėms, tačiau masinių vagysčių, kai eglutės prieš Kalėdas būdavo iškertamos ištisais kvartalais, nebeliko.

"Buvo atvejų, kai iškirsdavo šimtus eglučių, paskui atvažiuodavo sunkvežimiu, greitai susimesdavo ir sprukdavo į aplinkinius miestus parduoti. Paprastai tokiam piktadariškam kirtimui pasirinkdavo atokesnę vietą. Mes budime, apsaugos darbuotojai padeda. Ir labai džiaugiuosi, kad vagysčių sumažėjo", – pabrėžė A.Baranauskas.

Bauda už nelegaliai nukirstą eglutę gali siekti iki 120 eurų. Tad nusipirkti bet kuriuo atveju – pigiau.

Nemokamai dalins šakas

Negalintys įpirkti eglučių, galės gauti nemokamai jų šakų.

Kretingos miškų urėdijos miškininkai ir šiais metais pajūrio gyventojams nemokamai dalins šakas.

Ši puiki tradicija tęsiasi jau septintus metus. Šiemet eglių šakos bus dovanojamos jau ne tik klaipėdiečiams ir kretingiškiams.

"Šiemet šakas nemokamai dalysime Gargžduose, Kretingoje, Klaipėdoje, Smiltynėje, Juodkrantėje, Nidoje, Palangoje, Šventojoje. Planuojame išdalyti apie 2 tūkstančius šakų. Pirma akcija vyko 2009-aisiais, Lietuvos tūkstantmečio proga sumanėme tokią dovaną. Tradiciją tęsiame jau septintus metus ir kasmet šakų vežame vis daugiau, nes nuolat pritrūksta", – pasakojo Kretingos miškų urėdijos atstovė Gražina Banienė.

Pernai Klaipėdoje eglių šakas miestiečiai išgraibstė per valandą ir dar pristigo, nors į uostamiestį miškininkai atvyko didele mašina, pilna eglišakių.

"Klaipėdoje mums sunku suvaldyti minią. Kai atvažiuojame, žmonės mūsų jau laukia. Atvyksime ir šiemet – penktadienį po pietų", – patikslino G.Banienė.

Miškininkai eglių šakas dalins gruodžio 18 dieną

Klaipėdoje – nuo 15 val. Teatro aikštėje.

Kretingoje – nuo 13 val. Rotušės aikštėje.

Gargžduose – nuo 13 val. miesto aikštėje.

Palangoje – nuo 13 val. aikštėje prie miesto eglės.

Nidoje – nuo 13 val. aikštėje prie savivaldybės.

Juodkrantėje – nuo 13 val. L.Rėzos g. 8.

Smiltynėje – nuo 13 val. prieplaukoje prie kelto.

Šventojoje – nuo 13 val. aikštelėje Šventosios g. 11.

GALERIJA

  • Ir šiemet Kretingos miškų urėdijos miškininkai dovanos klaipėdiečiams eglių šakas.
Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Anonimas

nepirkit ir nesibadys

M

Kokios kainos buvo litais, tokios dabar eurais. Verslininke, tu esi apgailetinas

Prekeivis

Cia skirta kazkam Praeitais metais!!! Taip kaip su savo tinginiu ir nenoru nieko dirbti savo tureti, svieziu darzoviu vaisiu mesos, jus tokie kaip jus " Praeitais metais" kartu su maksimom norfom suzlugdet smulkuji versla lietuvoj visai, tinginiai taip dar ir paskutini darbstu ir sveika lietuvi medeliu prekeivi i uzsieni dirbt isvarot!! Suskiai tokie kai jus ji bjauri( us) " praeitais merais" manau jums i seneliu namus laikas, neigu jums jau nei eglutes padipuost nereikia per kaledas!! Tfu gal tu musulmonas!!!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS