Klaipėdoje – dešimtys gydomų ir tiriamų, kyla įtampa dėl medikų | KaunoDiena.lt

KLAIPĖDOJE – DEŠIMTYS GYDOMŲ IR TIRIAMŲ, KYLA ĮTAMPA DĖL MEDIKŲ

  • 22

Pradedant antrąją koronaviruso siautėjimo savaitę uostamiestyje netrūksta nerimą keliančių ženklų. Įtampą kelia ne tik augantis užsikrėtusiųjų skaičius, bet ir tai, kad užfiksuojama apsikrėtusių medikų. Viešojoje erdvėje skambinama pavojaus varpais dėl esą besibaigiančių medikams būtinų apsauginių priemonių, tačiau oficialiai tvirtinama, kad bent jau trumpam laikui visko pakanka. Prabilta ir tarptautiniais keltais grįžtančiųjų izoliavimo klausimu.

Verslininkai leidimo negavo

Po savaitgalio trukdžių dėl nepakankamo reagentų kiekio, pirmadienį uostamiesčio mobilus koronaviruso patikros punktas jau dirbo pilnu pajėgumu. Teigiama, kad įtariamai užsikrėtusiųjų mėginiai bent jau pirmadienį ir antradienį turėtų būti imami pilnu pajėgumu.

Pirmadienį Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas pranešė, kad bent jau kol kas uostamiestyje neatsiras taip laukta tyrimų galimybė privačiose klinikose. Anot jo, Sveikatos apsaugos ministerija verslininkams to dar daryti bent jau kol kas neleidžia.

Kai kurie gydomi namuose

Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis pirmadienį teigė, kad ligoninės stacionare yra gydoma 20 virusu užsikrėtusių asmenų, dar tiek pat laukia tyrimų atsakymų.

7 ligoniai gydosi namuose.

Kaip jau skelbta, savaitgalį koronavirusas buvo diagnozuotas Klaipėdos universitetinės ligoninės akių ligų gydytojai. Visi galimi medikės kontaktai nustatyti ir šiuo metu yra izoliuoti 25 asmenys.

V.Janušonis užtikrino, kad ligoninės gydytoja užsikrėtė ne nuo ligoninėje gydomų pacientų. Teigiama, kad ligoninės Akių ligų skyriuje viruso plitimas atsirado dėl kontakto su užsienyje viešėjusiu vienos darbuotojos vyru.

„Viduje medikai yra pakankamai saugūs. Jie naudoja asmens apsaugos priemones, kurių reikalauja tvarkos ir net daugiau“, – aiškino vyriausiasis gydytojas.

V.Janušonis teigė, kad šią savaitę yra numatyta atlikti tyrimus visiems medikams, dirbantiems su infekuotaisiais ir įtariamaisiais.

„Tačiau, jei tik kyla įtarimas, nedelsiant tiriamas bet kuris ligoninės darbuotojas“, – pabrėžė ligoninės vadovas.

Už kelių dienų, remiantis panaudos principu, Klaipėdos universitetinėje ligoninėje bus pastatyta įranga, leisianti per mėnesį atlikti dar daugiau – iki 10 tūkst. – tyrimų koronavirusui nustatyti.

Scanpix nuotr.

Priemonių pakanka?

Pastaruoju metu viešojoje erdvėje esama nemažai pranešimų apie esą ypač prastą situaciją dėl medikams būtinų apsaugos priemonių. Skambinantieji pavojaus varpais tvirtina, esą apsauginių priemonių rezervai yra visiškai ištuštinti, kai kuriems medikams tenka dirbti visai be apsaugų.

Nuogąstaujama, kad dėl tokios situacijos virusas netruks išguldyti medicinos darbuotojus.

Vis dėlto, tiek Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiasis gydytojas, tiek miesto meras tvirtino, kad situacija nėra tokia bloga.

„Šiandien pagal nustatytą tvarką visomis saugos priemonėmis yra aprūpinami dirbantys su infekuotais ir įtariamais. Šis personalas yra puikiai aprūpintas“, – tvirtino V.Janušonis.

Anot jo, likęs ligoninės personalas dirba įprasta tvarka, tačiau tuose skyriuose, kur įvardijama padidinta rizika – priėmimo, gimdymo, konsultaciniuose skyriuose, operacinėse – yra pasirūpinta papildomomis priemonėmis, paruošti komplektai tiems atvejams, jeigu netikėtai būtų nustatytas užsikrėtimo virusu atvejis.

Vis dėlto, neslepiama, kad šiuo metu turimų atsargų užtektų trumpam laikui. Esant dideliam pacientų srautui – keletui dienų. Tačiau ligoninę esą vis pasiekia rezervo papildymai ir viliamasi, kad per savaitę atsargų bus sukaupta ilgesniam laikui.

V.Grubliauskas teigė bendravęs su Klaipėdos greitosios medicininės pagalbos stočiai vadovaujančiu Rimvydu Juodviršiu, kuris patikino, kad visi ekipažai yra pilnai aprūpinti būtinomis apsaugos priemonėmis.

Izoliacija – ir medikams

Anot uostamiesčio mero, jau buvo pasitaikę atvejų, kai su užsikrėtusiais ar įtariamai infekuotais asmenimis dirbantys medikai baiminasi virusą iš darbo parnešti namus. Todėl jau priimtas sprendimas visiems pageidaujantiems medikams suteikti apsistoti tinkančias patalpas.

Teigiama, kad iš viso šiuo metu Klaipėdoje yra 533 žmonių saviizoliacijai pritaikytos vietos. Tokia galimybe jau pasinaudojo 18 žmonių.

Pasak Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus Gintaro Neniškio, saviizoliacijos vietų skaičių numatoma plėsti, deramasi ir kontaktuojama su visais tokias paslaugas teikti jau pasisiūliusiais verslininkais.

G.Neniškis taip pat pastebėjo, jog esama svarstymų visus, atvykstančius iš užsienio, izoliuoti priverstinai. Tam esą reikės tiek papildomų, patalpų, tiek specialaus transporto.

Neatmetama, kad kai kuriais atvejais gali prireikti ir kariškių pagalbos, mat ne visi atvykėliai gali būti pakankamai sąmoningi ir sutikti su saviizoliacijos reikalavimu.

 

Gairės: Klaipėda, koronavirusas, Koronavirusas Lietuvoje, Vytautas Grubliauskas, COVID-19 karantinas, COVID-19 saviizoliacija
Rašyti komentarą
Komentarai (22)

Ei ei

užsienyje pardavėjom ir kitiems pavojaus zonoje dirbantiems yra KELIAMAS DARBO UŽMOKESTIS.20%.O kaip pas mus? Vėl visi tyli subines suraukę ir bijo ka žmonės nesužinotų?Taigi tas mūsų dievinamas Lietuvos verslas turėtų tuo užsiimti ar ne? Ar ne verslui pabrėžiama ypač didelė pagalba esant koronai? Kiekvienas valdžiukas pradėdamas savo kalbą per žiniasklaidą apie koronaviruso suvaldymą pradeda vardijimu kaip visų pirma bus gelbėjamas LR verslas..O jau PC verslas šiuo atveju JOKIŲ NUOSTOLIŲ TIKRAI NETURĖS.

pasaulio pabaiga

KUL gydytojai (slapta)kalba ne tuščiai, o žinodami), kad suaukotas apsaugos priemones konfiskuoja Janušonis ir neduoda medikams. Kam jis tas priemones laiko? Kodėl neišdalina medikams dirbantiems kituose skyriuose? Ar jis garantuotas, kad į pvz., kardiologinį skyrių neatveš infekuoto ligonio nuo kurio gali gydytojas apsikrėsti. Ką Janušonis darys su kaukėmis, respiratoriais, kuriuos užrakina sandėlyje?

Vc

Nuo ruso laiku ar neperilgai uzsibuve valddytojai laikos inisikibe savo kedes korupcijai klesteti yra gera galimybe kurios niekas nemato patikrinkite ar tie visi darbuotojai dyrbantys yr nera sventu dvasiu korios idarbintos ligoninejeno jos net nedirba.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS