Klaipėdos parko istorija – pakeliui į spaustuvę | KaunoDiena.lt

KLAIPĖDOS PARKO ISTORIJA – PAKELIUI Į SPAUSTUVĘ

Dar šiais metais skaitytojus turėtų pasiekti seniai brandinta knyga apie 200 metų menančią Klaipėdos parko istoriją. Tokiems planams gali sutrukdyti tik popieriaus trūkumas ir nepaprastai didelis spaustuvės darbo krūvis.

Klaipėdietė Jolanta Kokkalis buvo žmogus, pradėjęs kelti Poilsio parko atgaivinimo idėją ir subūrusi mūsų miesto žmones, kurie pasistengė jį paversti vėl lankoma vieta.

Kai klaipėdiečiai sujudo, žlugo idėja dalyje parko pastatyti gyvenamųjų namų kvartalą. Gausybė švenčių ir talkų atgaivino miesto žmonių viltis, kad poilsio vieta bus sutvarkyta ir parengta daugybei klaipėdiečių veiklų.

Medžiagą knygai pradėjusi rinkti ir šia idėja su leidėju ir daugybės knygų autoriumi Kęstučiu Demerecku pasidalijusi J.Kokkalis išvažiavo gyventi į Vokietiją.

Viltis: J.Kokkalis tikisi, kad nauja pandemijos banga nesutrukdys atvykti į gimtąją Klaipėdą pristatyti knygos. Asmeninio archyvo nuotr.

Ne vienerius metus bendrai brandinta idėja išleisti knygą apie parką pamažu judėjo į priekį. Abu autoriai rinko atsiminimus, straipsnius, rašė juos patys, kaupė iliustracijas.

Šiomis dienomis knygos leidėjai pasiekė finišo tiesę – kitos savaitės gale knyga turi patekti į spaustuvę.

"Tai bus 200 puslapių knyga apie 200 metų trunkančią parko istoriją. Knygos pabaigoje bus pateikta įvykių chronologija iki pat 2021 metų. Ta chronologija labai reikalinga, nes ilgoje istorijoje sunku susigaudyti. J.Kokkalis parašė įžanginį žodį, knygoje bus pateikti žmonių atsiminimai. Bus penki mano straipsniai, istoriko Dainiaus Elerto, medžiaga apie raupsuotųjų ligoninę, kurią mums dar prieš tapdamas Prezidentu atsiuntė Gitanas Nausėda, publikuosime Prezidento tėvo Antano Nausėdos prisiminimus. Knygoje bus bene 20 puslapių nuotraukų, jos atspindės parko kitimą nuo 1921 metų. Neseniai man pavyko Vilniaus antikvariate nupirkti fotografiją, kurioje užfiksuota 1927 metų žemės ūkio ir pramonės paroda Klaipėdos parke. Labai graži ir nematyta", – pasakojo K.Demereckas.

Profesionalas: K.Demereckas džiaugiasi, kad knygoje pavyko atspindėti ilgą parko istoriją. Vytauto Petriko nuotr.

Knygoje daug dėmesio skiriama parke nuo 1899 m. veikusiai raupsuotųjų ligoninei, leidinyje bus daug žinių apie šiaurinės miesto dalies vystymąsi.

Leidėjai gavo spaustuvininkų pažadą knygą atiduoti paskutinę šių metų savaitę, bet paaiškėjo, kad spaustuvės susiduria su dideliu popieriaus stygiumi, be to, turi labai daug užsakymų, todėl leidinys gali pasirodyti tik pirmosiomis kitų metų dienomis.

Knyga bus išleista nedideliu, 300 egzempliorių tiražu. Leidybai pinigų skyrė viena uostamiesčio bendruomenės asociacija.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Rasai

nenardyk tu tai kokalei i š. Žinom žinom neužmiršom Jei bendruomenė nebūt davus pinigu o inteligenta nebut suredagave sumaketave sudelioje tai ne knyga o špyga but sau nupiešus

Rasa

Labai džiugu. Jolanta Kokkalis nuostabi moteris, tvirta, siekinati tikslo. Jos pačios istorija, negandos ir pasiektos pergalės taip pat vertos knygos...

Liudvika

Knygos leidyba remiamą iš Dangės bendruomenės rašyto projekto, remiamo Socialinės ir darbo ministerijos, skirto skatinti bendruomeninę veiklą savivaldybėse. Savo miesto istoriją svarbu žinoti, nes tai mūsų neatsiejama dalis.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS