Klaipėdos rajone siaučia vilkai: ūkininkai skaičiuoja nuostolius | KaunoDiena.lt

KLAIPĖDOS RAJONE SIAUČIA VILKAI: ŪKININKAI SKAIČIUOJA NUOSTOLIUS

Klaipėdos rajone jau fiksuojami ūkininkų prašymai kompensuoti vilkų padarytą žalą. Vilkai pjauna ne tik gyvulius, bet puola ir naminius augintinius.

Daugiausiai pranešimų Klaipėdos rajono savivaldybė tradiciškai sulaukia iš Judrėnų, Endriejavo ir Veiviržėnų apylinkių.

Dėl nuostolių atlyginimo pranešimus ūkininkai siunčia nuo birželio.

„Vienas žmogus rašė iš Judrėnų seniūnijos, visi kiti pranešimai yra iš Veiviržėnų seniūnijos. Pirmojo prašymo sulaukėme birželio 29-ąją, dar ir liepą esame gavę pranešimų“, – tikino Klaipėdos rajono savivaldybės Komunalinio ūkio ir aplinkosaugos specialistė Kristina Stulpinienė.

Prašymų sulaukta tiek rugpjūtį, tiek ir rugsėjį.

Rugsėjo 20 d. pranešta apie vilkų sukandžiotą telyčią ir net apie užpultus naminius augintinius.

Spalio pradžioje sulaukta net dviejų pranešimų apie vilkų padarytą žalą. Nerimastingos žinios skriejo dvi dienas iš eilės.

„Vilkai gyvulius užpuolė Mataičių ir Šalpėnų kaimuose. Iš viso turiu šešis prašymus dėl žalos atlyginimo“, – paaiškino K. Stulpinienė.

Nuostoliai ūkininkams atlyginami pagal prarasto gyvūno amžių, svorį.

Panašu, kad vilkai moko vaikus medžioti.

„Žemės ūkio ministerija skelbia gyvulių supirkimo kainų vidurkį, pagal tai apskaičiuojame žalą. Po to prašymas teikiamas Aplinkos apsaugos ministerijai, nes žalą atlygina ministerija, ne savivaldybė“, – patikino K. Stulpinienė.

Nors vietos gyventojai gyvulius aptveria, tačiau vilkai vis tiek įveikia atitvarus.

Svarstoma, kad pranešimų dėl vilkų padarytos žalos gali tik didėti. Kol šilti orai, ūkininkai gyvulius laiko lauke. Atšalus, gyvulius teks suvaryti į tvartus, tad ir žalų bus fiksuojama mažiau.

„Panašu, kad vilkai moko vaikus medžioti. Jei gyvulio net nerandama, vadinasi, vilkas išsivilko grobį. Jei ūkininkai randa tik papjautus gyvulius, spėjama, kad taip vilkai moko vaikus medžioklės.

„Prieš keletą metų tokiu metu jau turėdavome per 20 pranešimų. Tad šiais metais situacija dar nėra tokia bloga. Vilkų, spėju, nesumažėjo. Sumedžiotų jų nebuvo. Gal žmonės išmoko labiau saugoti savo gyvulius“, – svarstė K. Stulpinienė.

Pranešimus apie vilkų pėdsakus registruoja ir medžiotojai.

Vilkai fiksuoti Švėkšnos, Darbėnų miškuose, aplink Plungę ir Platelius.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

o

kur gentviliukas, kodėl nemedžioja

aha

Tai ką grybauti jau nė už ką

SUSIJUSIOS NAUJIENOS