Klaipėdos senjorams – prasmingi metai | KaunoDiena.lt

KLAIPĖDOS SENJORAMS – PRASMINGI METAI

Garbaus amžiaus žmonės tikrai pajus, jog 2015-ieji Klaipėdoje yra Senjorų metai. Senjorams numatyta įvairių pramogų, užsiėmimų. Jie galės ir šokti, ir dainuoti, ir sportuoti, ir gerinti sveikatą, ir mokytis. „Svarbiausia, jog kiekvienas mūsų žinotų, kad šiemet yra Senjorų metai. Jei garbaus amžiaus žmogui parodysime dėmesį, kurio jiems labai reikia, tai taip pat bus prasmingas šių metų paminėjimas“, – ragino Klaipėdos savivaldybės Socialinių reikalų departamento direktorė Audra Daujotienė.

Garbaus amžiaus žmonės tikrai pajus, jog 2015-ieji Klaipėdoje yra Senjorų metai. Senjorams numatyta įvairių pramogų, užsiėmimų. Jie galės ir šokti, ir dainuoti, ir sportuoti, ir gerinti sveikatą, ir mokytis.

„Svarbiausia, jog kiekvienas mūsų žinotų, kad šiemet yra Senjorų metai. Jei garbaus amžiaus žmogui parodysime dėmesį, kurio jiems labai reikia, tai taip pat bus prasmingas šių metų paminėjimas“, – ragino Klaipėdos savivaldybės Socialinių reikalų departamento direktorė Audra Daujotienė.

Dovana – patalpos

Miesto taryba dar pernai pritarė, jog 2015-ieji Klaipėdoje būtų paskelbti Senjorų metais, patvirtino jų programą, miesto biudžete jai įgyvendinti skyrė apie 340 tūkst. eurų.

„Kai rengėme programą, kreipėmės į senjorus, kad jie išsakytų savo pageidavimus. Aišku, buvo materialių norų, tačiau juos išpildyti sudėtinga. Tačiau daugelis pageidavo kuo didesnio užimtumo, kad būtų, kur turiningai praleisti laiką, susitikti su bendraminčiais. Viliamės, kad šie senjorų poreikiai ir norai tikrai bus realizuoti, nes taip ir sudėliota programa visiems metams“, – teigė A.Daujotienė.

Vienas didžiausių laimėjimų yra tai, kad senjorams skirtos patalpos, kur jie gali susirinkti, rengti šokius, vakarones, chorų repeticijas, užsiimti kita veikla. Tos patalpos yra buvusioje A.Rubliovo mokykloje.

„Ir nors jau dabar į jas renkasi senjorai, netrukus tas patalpas – aktų salę, buvusią valgyklą, biblioteką dar paremontuosime, kad žmonėms būtų patogiau, jaukiau. Tikimės ir to, kad toks senjorų centras ateityje taps bendruomenių namais. Juk senjorai į vakaronę gali atsivesti savo vaikus, anūkus. Taip po vienu stogu tilps ne vienos kartos atstovai“, – kalbėjo A.Daujotienė.

Ji priminė, jog senjorai jau seniai kėlė problemą, kad jie neturi, kur susirinkti, jiems stinga patalpų įvairių ansamblių, chorų repeticijoms ar tiesiog atšvęsti gimtadienį. Senjorams viena jų metų dovanų ir yra ta, kad tokios patalpos skirtos.

Gegužę Kretingos gatvėje duris atvers ir Dienos centras senyvo amžiaus žmonėms. Jame – 40 vietų. Tačiau patekti į tą centrą jau galės ne visi senjorai, o tik atitinkantys tam tikrus sveikatos, amžiaus kriterijus.

„Labai dažnai būna, kad vaikai išeina į darbus, o garbaus amžiaus savo tėvą ar mamą palieka namuose. Žmogus ir sėdi vienas, taip galima ir į depresiją nugrimzti. Dienos centras senyvo amžiaus žmonėms ir bus ta vieta, kur bus galima palikti savo garbaus amžiaus namiškį. Juo visą dieną bus pasirūpinta, jis galės bendrauti su bendraamžiais, užsiimti įvairiausia veikla, kokia tik įstengia“, – pasakojo Socialinių reikalų departamento direktorė.

Bus visko ir daug

Vis dėlto, jos teigimu, svarbiausias Senjorų metų akcentas yra renginiai.

„Garbaus amžiaus žmonės mums akcentavo užimtumo problemą, esą jiems stinga renginių, užsiėmimų. Pasistengėme, kad šiemet būtų visko ir daug“, – kalbėjo A.Daujotienė.

Senjorams bus rengiamos įvairios kūrybinės dirbtuvės, renginių ciklai, sporto žaidynės, šiaurietiško vaikščiojimo užsiėmimai, poezijos, muzikos terapijos, sudarytos sąlygos nemokamai apsilankyti baseine ir net išmokti kompiuterinio raštingumo.

Nors miesto biudžete visoms šioms veikloms finansuoti jau yra numatyta apie 340 tūkst. eurų, dar apie 30 tūkst. eurų gali gauti nevyriausybinės organizacijos, kurios pateiks projektus, skirtus užimti senjorus.

„Savivaldybė kasmet skiria finansavimą nevyriausybinėms organizacijoms, dirbančioms ir kultūros, ir sveikatos, ir socialinėje srityje. Šiemet finansavimas padidintas apie 30 tūkst. eurų ir jie bus skirti būtent tiems projektams, kurie orientuoti į senjorus. Jie, pavyzdžiui, pageidauja keliauti. Tai kokia nors nevyriausybinė organizacija gali parašyti projektą ir gauti finansavimą senjorų išvykai, tarkime, į Liepoją kokį nors tautinių šokių festivalį“, – patarimus dalijo A.Daujotienė.

Pasveikins ilgaamžius

Kasmet pinigų skiriama ir bendruomeniškumui skatinti, todėl Vietos bendruomenių tarybos, kurios ir sprendžia, kam panaudoti skirtas lėšas, buvo paragintos šiemet daugiau dėmesio skirti senjorams.

„Žinoma, reikia statyti ir vaikų žaidimų aikšteles, tačiau galima numatyti pinigų ir kokiam nors gražiam senjorų renginiui. Pasikartosiu, tačiau jiems labai svarbus yra bendravimas su bendraminčiais, buvimas tarp žmonių, o ne tarp keturių sienų“, – dėstė pašnekovė.

Gražių švenčių suplanuota ir miesto tarybos patvirtintoje programoje. Numatoma sveikinti 100 metų sulaukusius klaipėdiečius, o rudenį Santuokų rūmuose surengti auksines vestuves mininčių klaipėdiečių šventę.

„Visi renginiai ir užsiėmimai yra svarbūs. Tačiau kiekvienas galime prisidėti prie Senjorų metų paminėjimo. Pavyzdžiui, aplankykite savo vienišą kaimyną, dažniau nuvažiuokite pas senelius – visi jie tikrai džiaugsis ir bus laimingi“, – tikino A.Daujotienė.

Kviečia į parodą

Vienas didžiausių renginių, į kurį įsilies senjorai bus kovo 27-29 dienomis Klaipėdoje rengiama paroda „Ekologija ir sveikata“. Joje savo stendą turės ir Klaipėdos visuomenės sveikatos biuras, kuris ir pristatys įvairias veiklas senjorams. Be to, visos senjorų organizacijos taip pat kviečiamos prisistatyti – skelbti informaciją apie save, savo kontaktus, kad kiti garbaus amžiaus žmonės, kurie nėra jokios draugijos ar klubo nariais, galėtų jais tapti.

„Gal jiems ir trūksta tik informacijos, tai ji ir bus platinama parodoje „Ekologija ir sveikata“. Be to, į tą parodą visi senjorai, kurie priklauso kokioms nors draugijoms ar klubams, bus įleisti nemokamai. Daliai jų bus organizuojamos ekskursijos į atliekų deginimo jėgainę, suteikta galimybė apžiūrėti vandens valymo įrenginius. Žmonės sužinos, kad gyvename gana ekologiškai prižiūrimoje aplinkoje“, – pasakojo A.Daujotienė.

Visus metus Socialinės paramos centras organizuoja garbaus amžiaus žmonių apklausą, ar juos tenkina teikiamos paslaugos, kokių naujų jie pageidautų.

Todėl Senjorų metus vainikuos konferencija „Kaip senjorai jaučiasi Klaipėdoje?“. Joje ir bus pateikti apklausos rezultatai, analizuojama, kaip dar labiau pagerinti senjorų gyvenimo kokybę.

„Senjorams metai dedikuoti todėl, kad į šią visuomenes grupę tikrai reikia atkreipti dėmesį. Ir ne išreikštą finansiškai, o tiesiog žmogiškai. Ir nors Senjorų metai baigsis, tikiu, kad dėmesys jiems išliks. Tada Senjorų metų idėja tikrai bus įgyvendinta“, – įsitikinusi A.Daujotienė.

„Klaipėdos senjorai“

Dienraštis „Klaipėda“ organizuoja visus šiuos metus truksiantį projektą „Klaipėdos senjorai“. Projekto tikslas – skleisti informaciją apie senjorams skirtus renginius, saviraiškos ir saviugdos galimybes uostamiestyje, skatinti jų socialinį aktyvumą.

Specialiame priede „Klaipėdos senjorai“ bus skelbiama senjorams skirtų mėnesio renginių programa.

Šiame priede savotiškai veiks ir „Senjorų tribūna“, kurioje garbaus amžiaus žmonės galės dalytis savo mintimis, pastebėjimais, nusiskundimais. Laiškus galima siųsti arba atnešti į "Klaipėdos" redakciją („K centras“, Naujojo Sodo g. 1A) arba paskambinti telefonu (8 46) 39 77 28.

„Klaipėdos senjorų“ priede bus skelbiamos ir įvairios akcijos, pasiūlymai, kuponai, kuriuos išsikirpę senjorai gaus išskirtines sąlygas įsigyti prekių ar paslaugų.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

burbulas

Tiek viskas ispusta... Nemokamu mankstu labai nedaug, didesni pinigai skirti reklamai, viesinimui, leidybai, internetui, tarsi senjorams tai labai svarbu???

brangute

Daugumai tų šokių ir žaidimų visai nereikia. Reikia daugiau kasdieninės pagarbos ir solidžios senatvės (normalios pensijos)

Vytautas Lupeika-- miesto Tarybos narys

Na ir pradėjo stengtis - pradėjo rūpintis atseit...''veikti''.Bet juk tai aiškiai priešrinkiminis ''rūpinimasis'' .Kad kuo daugiau taškų - balų subyrėtų į dabartinės valdžiukės krepšelį.Matot ,kaip mes pradėjom rūpintis Jumis senjorinai...Tuo tarpu mes,keletas miesto Tarybos narių,jau keli metai siūlėm,kalbėjom,tiesiog reikalavom spręsti, daryti ir padaryti nuolat...Bet ne taip,kaip dabar. A-a-a...pasirodo iš tikrųjų rinkimai jau čia pat... Taigis,tokios tokelės...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS