Klaipėdos švietimo įstaigų valgyklose – apstu trūkumų | KaunoDiena.lt

KLAIPĖDOS ŠVIETIMO ĮSTAIGŲ VALGYKLOSE – APSTU TRŪKUMŲ

Klaipėdos savivaldybės kontrolierės tarnyba, atlikusi trečdalio uostamiesčio darželių ir mokyklų valgyklų auditą, konstatavo, kad vaikų ir mokinių maitinimo organizavimas bei maitinimo kokybė visose tikrintose biudžetinėse švietimo įstaigose turi trūkumų – pradedant sveikos mitybos klausimais ir baigiant viešaisiais pirkimais.

Atrinko trečdalį įstaigų

Klaipėdoje veikia 94 švietimo įstaigos, iš jų 84 biudžetinės (12 gimnazijų, 17 progimnazijų, 4 pagrindinės mokyklos, 4 pradinės mokyklos (mokyklos-darželiai), 47 lopšeliai-darželiai) ir 10 nevalstybinių švietimo įstaigų).

Maitinimo paslaugas 29 įstaigose teikia viešųjų pirkimų būdu pasirinkti maitinimo paslaugų teikėjai, 55-iose maistą gamino švietimo įstaigų darbuotojai.

O Vydūno gimnazija iki 2020 m. rugsėjo 1 d. maitinimą vykdė pati, vėliau šią paslaugą pirko.

Auditoriai atrinko 28 Klaipėdos švietimo įstaigas (26 biudžetines ir 2 nevalstybines).

Audituojamasis laikotarpis – 2019–2021 m.

Tiesa, maitinimo organizavimo ir valgiaraščių vertinimui naudoti ir vėlesni duomenys.

Maitino, kaip norėjo

Audito metu nustatyta, kad "savivaldybėje sudarytos pagrindinės maitinimo organizavimo sąlygos, tačiau nepakankamai ir netinkamai nustatytos kontrolės procedūros, jos buvo neaiškios ir neatitiko LR teisės aktų reikalavimų".

Dalyje įstaigų vadovų įsakymais patvirtintų vaikų maitinimo organizavimo tvarkų nuostatos neatitiko visų sveikatos apsaugos ministro įsakymu patvirtintų Vaikų maitinimo organizavimo tvarkos aprašo reikalavimų.

Karantino laikotarpiu vaikų maitinimo laikas dalyje įstaigų buvo padrikas, tėvai esą negaudavo aktualios informacijos, susijusios su vaikų maitinimo organizavimu.

Auditorių duomenimis, 2019–2021 m. 94 Klaipėdos švietimo įstaigose nemokamą maitinimą gavo 12 667 mokiniai.

Pastabos – dėl pirkimų

Daug trūkumų fiksuota ir įvertinus viešuosius pirkimus.

Remiantis audito medžiaga, matyti, kad ne visos įstaigos sudarė pirkimų planus, nedeklaravo viešųjų ir privačių interesų, ne visais atvejais buvo apskaičiuota ir teisingai nustatyta maitinimo paslaugų pirkimų vertė, kai kurios paslaugos į sutartis neįtrauktos.

"Viena įstaiga neprašė pateikti kainos sudėtinių dalių ir skaičiavimo pagrindimo bei pagrįsti pasiūlyme nurodytos neįprastai mažos paslaugų kainos, kuri buvo 37,9 proc. mažesnė už visų tiekėjų pasiūlytų kainų aritmetinį vidurkį, ir su tiekėju sudarė maitinimo paslaugų sutartį", – rašoma audito tyrime.

Sveika mityba – antraeilė?

Be to, kai kurių įstaigų parengti pirkimo dokumentai neatitiko sveikos mitybos ir viešųjų pirkimų teisės aktų reikalavimų, buvo tarpusavyje nesuderinti, netikslūs ir neaiškūs, o pačių sutarčių vykdymo kontrolė nepakankama.

Chaosas tvyrojo ir pačiuose valgiaraščiuose – mokamo maitinimo patiekalų kainos nenurodytos arba jos neatitiko nurodytų sutartyje ir buvo gerokai didesnės.

Keliose įstaigose tiekėjui buvo sudaryta galimybė mokamų patiekalų kainas nustatinėti savo nuožiūra.

Pastabų auditoriai turėjo ir dėl maisto produktų kokybės.

Konstatuota, kad įstaigos įsigijo sutartyse nenumatytų pirkti maisto produktų – bandelių, sausainių, sausučių, plikytos ar forminės, taip pat bemielės duonos, sausainių, kurių sudėtyje buvo cukraus, keksų su razinomis, vanilinių riestainių, šakotį.

Auditorių duomenimis, 2019–2021 m. 94 Klaipėdos švietimo įstaigose nemokamą maitinimą gavo 12 667 mokiniai.

Išlaidoms maisto produktams finansuoti šiuo laikotarpiu panaudota 2,5 mln. eurų valstybės biudžeto lėšų.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

taip taip

...teveliai,yra Wolt firma kuri atvež vaikams ir karbonadus ir cepelinus ir bulviu traškučius-pirmin ir neikit į tą ,,bjauriausia,, valgyklą....o gal nuo kūdikystės reikėjo sveikai maitynti,daržovės vaisius pieno produktus o ne tik čipsai čipsai saldvandeniai saldainiai,ir nepreštarauk žinai kad rašau teisybę....

nuomonė

Ką sako toks bendra sparašymas?Nieko.Laikas vardintgti darželius,mokyklas,kurkaip kas yra su tuo maitinimu.Kokios čia paslaptys?Kiek metų jau kalbama,ir padėtis negerėja.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS