Klaipėdos uoste – nepriklausomybė | KaunoDiena.lt

KLAIPĖDOS UOSTE – NEPRIKLAUSOMYBĖ

Pirmadienio rytą būrys uostamiesčio gyventojų tapo istorinio įvykio liudininkais – vos prasidėjus darbo dienai pro Klaipėdos jūrų uosto vartus įplaukė suskystintųjų gamtinių dujų laivas-saugykla "Independence". Valdžios atstovai užtikrino, jog Lietuvos gyventojams dujų kaina nebeaugs.

Pirmadienio rytą būrys uostamiesčio gyventojų tapo istorinio įvykio liudininkais – vos prasidėjus darbo dienai pro Klaipėdos jūrų uosto vartus įplaukė suskystintųjų gamtinių dujų laivas-saugykla "Independence". Valdžios atstovai užtikrino, jog Lietuvos gyventojams dujų kaina nebeaugs.

Traukė stebėti įvykio

Jau rytą visose įmanomose Klaipėdos vietose, kur galima stebėti jūros vartus arba uosto teritoriją, rymojo tūkstančiai smalsuolių.

Būriai klaipėdiečių traukė į Kruizinių laivų terminalo, Melnragės molo bei Smiltynės krantinių prieigas, mat norėjo tapti istorinio įvykio liudininkais.

Įplaukiantį laivą Kruizinių laivų terminale sveikino ne tik paprasti klaipėdiečiai, bet ir gerai žinomi politikai. Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas ryte neslėpė džiaugsmo, kad visai šaliai svarbus objektas dislokuotas būtent uostamiestyje. Jo teigimu, tai yra ne tik šalies, bet ir Klaipėdos bei jos gyventojų nuopelnas.

Meras prisiminė, jog statant terminalą klaipėdiečiams teko taikstytis su nemaža dalimi trikdžių, tarp jų – ir krantinės polių kalimu naktimis.

Dėl gausaus smalsuolių būrio netoli jūros prieigų kaip mat susidarė automobilių spūstys.

Keltai į Smiltynę neplaukė

Įspūdingo dydžio laivas pro Klaipėdos jūrų uosto vartus įplaukė apie 8.45 val., o specialiai jam pastatytoje krantinėje prisišvartavo maždaug po valandos.

Klaipėdos uoste tuo metu buvo sustabdytas laivų eismas, neplaukiojo net keltai. Į Lietuvos vandenis įspūdingo dydžio laivas įplaukė dar šeštadienį, čia jį pasitiko bei apsaugą užtikrino ir Lietuvos kariuomenės karinių jūrų pajėgų laivas "Kuršis".

Pirmadienį 294 m ilgio ir 46 m pločio laivą-saugyklą jūroje pasitiko ir Lietuvos karinių jūrų pajėgų laivas "Dzūkas", kuriame buvo ir krašto apsaugos ministras Juozas Olekas bei Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Jonas Vytautas Žukas.

Per jūros vartus įplaukiantį "Independence" lydėjo keturi vilkikai, Lietuvos karinių jūrų pajėgų, Uosto policijos, Valstybės sienos apsaugos tarnybos, Uosto direkcijos ir "Aro" laivai.

Kruizinių laivų terminale iškelta valstybės vėliava.

Perskaitė J.Kerry sveikinimą

Per pusketvirtų metų Lietuva, niekieno nepadedama, įgyvendino išskirtinį projektą, kurio vertė siekia 500 mln. litų, o jo svarbiausias akcentas – laivo-saugyklos "Independence" atvykimas į Lietuvą – sulaukė ir užsienio žiniasklaidos bei politikų dėmesio.

Pirmadienio popietę į uostamiestį sugužėjo ne tik Lietuvos, bet ir užsienio politikos atstovai.

Oficialioje SGD laivo-saugyklos sutiktuvių ceremonijoje lankėsi Latvijos ministrė pirmininkė Laimdota Straujuma, JAV valstybės departamento pasiuntinys ir tarptautinių energetikos klausimų koordinatorius Amosas Hochsteinas, kuris perskaitė JAV valstybės sekretoriaus Johno Kerry sveikinimą Lietuvai, taip pat Europos Komisijos atstovai, diplomatai bei ambasadoriai.

Visos Lietuvos gyventojus sveikino ir Lietuvos Prezidentė Dalia Grybauskaitė bei premjeras Algirdas Butkevičius, Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė, energetikos ministras Rokas Masiulis.

Užtikrins nepriklausomybę

D.Grybauskaitės teigimu, laivo-saugyklos įsikūrimas Lietuvoje ne tik svarbus ir energetinę nepriklausomybę užtikrinsiantis įvykis, jis reikšmingas ir geopolitiniu požiūriu.

"Daugiau niekas negalės mums diktuoti dujų kainos arba pirkti mūsų politinės galios. Sau ir pasauliui įrodėme, kad mūsų tauta sugeba ginti savąją nepriklausomybę kasdien", – tvirtai kalbėjo Lietuvos vadovė.

Prezidentės teigimu, Lietuva po 25 metų po nepriklausomybės paskelbimo gali iš naujo didžiuotis drąsa ir politine valia.

"Tai nulems ir mūsų, o galbūt ir mūsų regiono ateitį", – pabrėžė D.Grybauskaitė.

Už pirmąjį Baltijos šalyje įrengtą suskystintųjų gamtinių dujų terminalą Prezidentė dėkojo Andriaus Kubiliaus bei Algirdo Butkevičiaus vyriausybėms, laivą stačiusioms ir prie projekto funkcionavimo prisidėjusioms užsienio šalims.

Šalies vadovės sveikinimo žodžiai buvo skirti ir uostamiesčio gyventojams.

"Klaipėdos suskystintųjų gamtinių dujų terminalas taps Baltijos regiono energetinio saugumo garantu", – užtikrino D.Grybauskaitė.

Nelengva užduotis

Ministras pirmininkas A.Butkevičius konstatavo, jog laivo-saugyklos atkeliavimas į Klaipėdą Lietuvai, Estijai ir Latvijai reiškia energetinės nepriklausomybės pradžią.

"Tai buvo viena atsakingiausių mūsų vyriausybės darbo užduočių. Mes neturėjome teisės vėluoti, nors statybų metu teko išspręsti ne vieną galvosūkį", – pripažino A.Butkevičius.

Vis dėlto Lietuva sugebėjo neįprastai greitai pastatyti pirmąjį tokį terminalą Europoje.

Terminalo statybos, ministro pirmininko teigimu, buvo sunkus uždavinys, mat teko veikti UNESCO saugomos teritorijos pašonėje, ieškoti naujų ir modernių techninių sprendimų, kurie būtų saugūs gamtai bei netoli įsikūrusiems gyventojams.

"Nuoširdžiai dėkoju technikų ir statybininkų komandai, kurie čia dirbo 24 val. per parą ir bet kokiu oru mūsų maištingoje Baltijos jūroje", – pabrėžė A.Butkevičius.

Sveikinimai ne kartą skambėjo ir bendrovės "Klaipėdos nafta" darbuotojams už sėkmingai lojaliai vykdytą projektą.

Dujų kaina nedidės

Gruodžio 3-iąją pradėsiantis veikti terminalas atvers galimybes Baltijos jūros valstybėms naudotis alternatyviais dujų tiekimo šaltiniais, užsitikrinti konkurencingas kainas bei integruotis į ES rinką.

"Šio objekto įtaka derybose dėl dujų kainos juntama dar net nepradėjus jo eksploatuoti", – pastebėjo A.Butkevičius.

Vis dėlto kol kas nesiimama prognozuoti, kokią dujų kainą Lietuvos gyventojams pasiūlys naujasis terminalas, tačiau ji neturėtų būti didesnė nei dabartinė.

"Galiu pasakyti tik tiek, kad dujų kaina tikrai nepadidės nei Lietuvos gyventojams, nei čia verslą vykdančioms bendrovėms", – užtikrino A.Butkevičius.

Energetikos ministras R.Masiulis informavo, jog dujų kaina Lietuvai bus nustatoma pagal Didžiosios Britanijos dujų biržos "National Balancing Point" kainos indeksą.

"Kaip vystysis kaina, priklausys nuo to, kiek terminalų bus pastatyta ir kaip vystysis dujų tiekimas", – paaiškino R.Masiulis.

Energetikos ministro teigimu, terminalas ne tik užtikrins Lietuvos energetinę nepriklausomybę, bet ir taps naujos verslo krypties pradžia.

Už SGD laivo nuomą per dieną "Klaipėdos nafta" mokės 189 tūkst. JAV dolerių (apie 517 tūkst. litų), per metus – 68,9 mln. dolerių (186 mln. litų), o per 10 metų – 689 mln. dolerių (apie 1,86 mlrd. litų).

Aprūpins ir kaimynes

Uostamiestyje prisišvartavęs laivas-saugykla yra pakankamai pajėgus talpinti ne tik tokį kiekį suskystintų gamtinių dujų, kokio reikia Lietuvai.

"Independence" galės 90 proc. patenkinti visų trijų Baltijos regiono valstybių dujų poreikį.

D.Grybauskaitė užtikrino, jog dvi likusios regiono šalys gali visiškai pasikliauti naujuoju Lietuvos terminalu. Nuo šiol esą viskas priklausys nuo bendradarbiavimo ir tinkamo jungčių užtikrinimo.

"Labai svarbu, kad Latvija kuo greičiau įvykdytų numatytą reformą, kurią atliko Lietuva, kad kuo mažiau "Gazprom" Latvijai galėtų diktuoti jos energetinę ateitį", – pastebėjo Prezidentė.

Artėjanti dujų revoliucija, kai Europą pasieks skalūninės dujos, Prezidentės teigimu, bus itin naudinga Lietuvai, nes būtent ji bus pasirengusi priimti tokias dujas, kurios yra kur kas pigesnės nei kitaip išgaunamos dujos.

Atplukdys dujų

Vakar pietinėje Klaipėdos uosto dalyje prisišvartavęs laivas-saugykla iškart veikti nepradės.

Planuojama terminalo darbo pradžia – gruodžio 3-iąją. Jau šiandien prasidės terminalo tikrinimo darbai. Nors pirmadienio įvykiai uostamiestyje jau dabar tituluojami istoriniais, tačiau šiandien uoste taip pat vyks svarbūs procesai.

Apie 8 val. į uostą įplauks dujų atgabensiantis laivas "Golar Seal", kurio ilgis siekia 280,6 m, o plotis – 43,4 m. Numatyta, kad jis atgabens apie 107 kub. m krovinio.

GALERIJA

  • Reikšmė: šalies vadovę D.Grybauskaitę krantinėje pasitiko R.Masiulis ir „Klaipėdos naftos“ vadovas Mantas Bartuška <span style=color:red;>(kairėje)</span>.
  • Dėmesys: istorinis įvykis Kruizinių laivų terminale ir ant Melnragėje esančio molo atviliojo būrius smalsuolių.
  • Kaina: A.Butkevičius užtikrino, kad Lietuvos gyventojams dujų kaina nebeaugs.
  • Klaipėdos uoste – nepriklausomybė
  • Klaipėdos uoste – nepriklausomybė
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

jau

"Golar Seal" jau atplukdė 107 000 m3 suskystintų gamtinių dujų,o tai-64 mln. m3 dujinio pavidalo gamtinių dujų.Dujos jau pumpuojamos į vamzdyną.

klaiediete

Pagyvensim pamatysim

SUSIJUSIOS NAUJIENOS