Kodėl dantų implantai laimi prieš vadinamuosius tiltus? | KaunoDiena.lt

KODĖL DANTŲ IMPLANTAI LAIMI PRIEŠ VADINAMUOSIUS TILTUS?

  • 3

Praradus dantį, vis dar suabejojama, ką rinktis: vadinamąjį tiltą, kai danties protezas tarsi pakabinamas ant greta esančių nuosavų dantų, ar įsriegiamą implantą. Vis dėlto odontologai tvirtina: dantų implantai yra daug geresnis pasirinkimas nei vadinamieji tiltai.

Kai prarandamas dantis

Pirmaujančios odontologijos klinikos „Šypsenos akademija“ burnos chirurgas Henrikas Rusilas pastebi, kad netekus danties žandikaulyje vyksta tam tikrų pokyčių. Po danties pašalinimo pirmiausia susiaurėja kaulo ir dantenų kontūras buvusio danties vietoje. Vėliau organizmas natūraliai bando kompensuoti atsiradusį tarpą – keičiasi kitų dantų padėtis. „Dažniausiai už pašalinto danties esantis dantis virsta į pirmojo vietą, o kartais net ir priekyje esantis dantis slenkasi atgal. Taip pat gali atsirasti antagonisto (danties, kuris sukandimo metu kontaktuodavo su pašalintu dantimi) išilgėjimas. Ilgainiui šie pokyčiai lemia sąkandžio pokyčius, susilpnėjusį kramtymo efektyvumą ir periodonto ligos vystymąsi. Netekus daugiau dantų, pradeda griūti visas sąkandis, per didelis krūvis tenka priekiniams dantims kramtant. Dėl to šie pradeda stipriai dilti ir keisti savo padėtį“, – H. Rusilo teigimu, įvykus reikšmingų sąkandžio pokyčių, taisyklingas šypsenos ir kramtymo funkcijos atkūrimas tampa tikru iššūkiu tiek gydytojui odontologui, tiek pacientui – finansų ir laiko prasme.

 Henrikas Rusilas. /  „Šypsenos akademijos“ nuotr.

Dėl šių priežasčių ankstyvas prarastų dantų ar danties atkūrimas yra labai svarbus žingsnis, leidžiantis išvengti didesnių problemų.

Pažeidžia gretimus dantis

Pagrindiniai prarasto danties atkūrimo būdai yra du: tiltinis protezas ir dantų implantacija. Pasak H. Rusilo, iki šiuolaikinių sraigtinių implantų paplitimo tiltinis protezas, fiksuotas ant gretimų dantų, buvo vienintelis būdas atkurti prarastą dantį.

Turint omenyje, kokia pažangi ir paprasta procedūra yra danties implantacija, tiltinį protezą pacientams siūlome itin retais atvejais.

„Pagrindinis šio metodo trūkumas – reikia šlifuoti ir negrįžtamai pažeisti gretimus dantis. Kartais prireikia gydyti ir šaknų kanalus, t. y. ištraukti danties nervą. Taip pat sunkiau išvalyti dantis, ypač po tiltine protezo dalimi, tai ilgainiui lemia atraminių dantų šaknų kariozinius pažeidimus ir periodonto ligos vystymąsi. Atraminiams dantims tenkantis kramtymo krūvis tampa didesnis, nes du dantys laiko trijų, o kartais net ir daugiau, dantų krūvį. Dėl to visada išlieka šaknies skilimo rizika, o tokiu atveju netenkama ne tik viso tilto, bet ir atraminio danties, – burnos chirurgo teigimu, tiksliai numatyti, ar įvyks šaknies skilimas, neįmanoma, todėl visada išlieka pavojus, kad tiltinis protezas ilgai nesilaikys. – Žinoma, pasitaiko tiltinių protezų, kurie tarnauja išskirtinai ilgai – 30–40 metų, tačiau beveik visada naujo tilto ant tokių atraminių dantų uždėti nebeįmanoma. Pašalinus tokį tiltą, atsiranda didelis defektas, norint sugrąžinti kramtymo funkciją prireikia 2 ar 3 implantų.“

H. Rusilo žodžiais, dėl šių trūkumų tiltiniai protezai pralaimi – pirmo pasirinkimo būdas atkurti prarastą dantį šiandien yra implantacija.

„Implantas, įsriegtas į žandikaulio kaulą, atstoja prarasto danties šaknį, o ant viršaus užsukama karūnėlė – dantį, kuriuo galima patikimai kramtyti. Taip atkurtas prarastas dantis tarnauja daugybę metų, o gretimi dantys lieka nepažeisti. Turint omenyje, kokia šiais laikais pažangi ir paprasta procedūra yra danties implantacija, tiltinį protezą pacientams siūlome itin retais atvejais“, – implanto pranašumus pabrėžė „Šypsenos akademijos“ atstovas.

Implantacija dažnai būna paprastesnė nei danties šalinimas. Prieš implanto įsriegimą visada atliekami rentgenologiniai tyrimai, dėl to atlikti procedūrą galima sklandžiai ir saugiai. Šiuolaikiniai implantai prigyja patikimai, o pagrindiniai implantų gamintojai įsipareigoja nemokamai pakeisti implantą, jei jis neprigytų. Tačiau, H. Rusilo teigimu, tokių atvejų pasitaiko itin retai: „Implantacija yra tapusi viena sėkmingiausių procedūrų odontologijoje: įvairiais mokslinės literatūros duomenimis, implantų prigijimas siekia 95–99 proc.“

Finansiškai tiek tiltinis protezas, tiek ant implanto atkurtas dantis kainuoja panašiai, mat pirmu atveju reikia 3 karūnėlių (jos dedamos atkuriamo danties vietoje ir ant gretimų dantų), o antru – 1 implanto ir 1 karūnėlės.

„Tiesa, kartais norint įsriegti implantą prireikia kaulo priauginimo procedūros, dėl to kaina gali išaugti. Kita vertus, tiltinio protezo kainą taip pat gali iškelti papildomi paruošiamieji darbai: kanalų gydymas ar kaiščio cementavimas“, – atkreipė dėmesį burnos chirurgas.

Anot jo, dėl paprastumo, patikimumo ir ilgaamžiškumo vis daugiau gydytojų ir pacientų renkasi implantaciją.

Žemiausia kaina

Šiuo metu „Šypsenos akademijoje“ dantų implantacijai taikoma išskirtinai žema kaina – akcijos „Viskas įskaičiuota“ metu danties implantacija ir protezavimas kainuoja tik 999 eurus. Į šią kainą įeina implantacija („MegaGen“ implantas, reikalingos medžiagos ir chirurginė procedūra), taip pat kontrolinis tyrimas prieš protezavimą, protezavimui reikalingos medžiagos: atspaudai, karūnėlė, atrama ir gijimo galvutė, vizitai ir gydytojų darbas.

Rezultatas: pasak „Šypsenos akademijos“ direktorės G. Krikščiūnienės, žema implantacijos kaina – ir sėkmingų derybų su implantų gamintojais rezultatas. / „Šypsenos akademijos“ nuotr.

„Šiuo metu tai yra žemiausia rinkos kaina. Mums pavyko susiderėti dėl palankios kainos su užsienio kompanijomis – aukščiausios kokybės implantų gamintojais. Derybos buvo sėkmingos, nes turime daug klientų, mūsų gydytojų užimtumas didelis. Be to, naudojamės savo laboratorijomis. Dėl šių priežasčių savo klientams galime pasiūlyti palankiausią kainą. Mūsų odontologijos klinikoje naudojame tik kokybiškas medžiagas, teikiame aukščiausio lygio paslaugas. Ieškantiems geros kainos, kokybės ir aptarnavimo „Šypsenos akademija“ yra pati geriausia vieta“, – teigė „Šypsenos akademijos“ direktorė Gintarė Krikščiūnienė.

Pacientui pasirinkus kitus dantų implantus, implantacijos kaina gali būti didesnė, nei nurodyta akcijoje, tačiau nuolaidos „Šypsenos akademijoje“ šiuo metu taikomos visiems implantams.

Patikimiau: dėl įvairių priežasčių pirmo pasirinkimo būdas atkurti prarastą dantį šiandien yra implantacija.

GALERIJA

  • Kodėl dantų implantai laimi prieš vadinamuosius tiltus?
  • Kodėl dantų implantai laimi prieš vadinamuosius tiltus?
„Šypsenos akademijos“ nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

o kodėl nei vieno komentaro kas jau turi tuos

implantus, na gaidynas pasidalinkit savo patirtim

Jonas Lietuvis

O amerikiečiai apmokino 200 000 technikų įsriegti implantą, kad atpiginti , o kitu atveju eliminuoti brangią dantų chirurgo paslaugą. Ką į tai gali pasakyti Seimo sveikatos apsaugos komiteto nariai. Jeigu nesiimi panašių įstatymų iniciatyvos , tai tai visuomenės intereso vagių lobistai ,o ne seimo nariai.

Anonimas

Todėl, kad jie brangesni.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS