Kolegoms iš Latvijos – Klaipėdos universitetinės ligoninės ortopedų-traumatologų pagalba ir patirtis | KaunoDiena.lt

KOLEGOMS IŠ LATVIJOS – KLAIPĖDOS UNIVERSITETINĖS LIGONINĖS ORTOPEDŲ-TRAUMATOLOGŲ PAGALBA IR PATIRTIS

  • 1

Liepojos regioninės ligoninės traumatologai atvyko pasisemti patirties iš Klaipėdos universitetinės ligoninės medikų, sukaupusių ilgametę sėkmingą sąnarių endoprotezavime patirtį.

KUL traumatologai svečius pakvietė asistuoti dviejose dalinio sąnario endoprotezavimo operacijose.

Pateisindami ilgamečių lyderių vardą sąnarių endoprotezavime, Klaipėdos universitetinės ligoninės ortopedai-traumatologaisu kolegomis iš Latvijos dalijosi patirtimi, kaip atlikti dalinio sąnario endoprotezavimo operacijas. Kad šios operacijos keičia gyvenimo kokybę, patvirtino pacientas jau kitą dieną pasiūlęs... lenktynių ligoninės koridoriuje.

Latviai sėmėsi patirties

Klaipėdos universitetinėje ligoninėje (KUL) dalinio sąnario endoprotezavimo operacijos pradėtos prieš daugiau kaip dešimtmetį, neatsiliekant nuo pasaulinių tendencijų.

Uostamiestyje tokios operacijos atliekamos tik šioje gydymo įstaigoje.

Anksčiau buvo įprasta keisti visą sąnarį: pažeistąją ir sveikąją dalį. Tobulėjant chirurginei technikai, protezui, kai kuriems pacientams pradėta keisti tik pažeistoji sąnario dalis.

KUL Sąnarių implantavimo skyriaus ortopedas-traumatologas Tadas Abelkis paaiškino, kad per tokias operacijas daromas mažesnis pjūvis, išsaugoma sveikoji kaulo dalis ir natūrali sąnario biomechanika. Sutrumpėja operacijos trukmė ir pacientas greičiau sugrįžta į visavertį gyvenimą. 

Latvijoje tokios operacijos kol kas neatliekamos, tad kolegos iš Liepojos regioninės ligoninės atvyko pasisemti patirties iš Klaipėdos universitetinės ligoninės medikų. KUL Traumatologijos departamento Sąnarių implantavimo skyriaus ortopedai-traumatologai svečius pakvietė asistuoti dvejose dalinio sąnario endoprotezavimo operacijose, kuriose implantai buvo tvirtinami dviem skirtingais būdais: mechaniškas ir įcementuojamas.

KUL Traumatologijos departamento Sąnarių implantavimo skyriaus vedėjas Tadas Stančikas paaiškino, jog mechaniškas sąnario implanto tvirtinimo būdas labiau tinka vyrams. Pasirinkus šį metodą operacija sutrumpėja iki 15 minučių. Pastarasis sąnario tvirtinimo būdas ligoninėje pradėtas taikyti prieš metus.  „Kokiu būdu pritvirtinti sąnarį, paaiškėja prieš operaciją pasidarius rentgeno nuotrauką, kartais ir operuojant parenkamas tinkamiausias sąnario implanto tvirtinimo būdas. Abu tvirtinimo būdai yra tinkami, jie priklauso nuo įvairių indikacijų: paciento kaulų būklės, anatomijos ir kitų“, - sakė vedėjas. 

Paprašė KUL medikų pagalbos

Po pirmosios dalinio sąnario endoprotezavimo operacijos Liepojos regioninės ligoninės Traumatologijos ir ortopedijos skyriaus vadovas, traumatologas-ortopedas Uldis Argalis su kolega traumatologu-ortopedu Martinu Reteriu neslėpė, jog operacija pasirodė esanti sudėtinga.

Pasak jų, nepakanka turėti tinkamų operacijai instrumentų – būtinos profesionalo rankos ir atitinkama patirtis. Latviai nori kuo greičiau įsisavinti šias modernias operacijas, nes jų rezultatai esą kalba patys už save.

Ortopedams-traumatologams iš Latvijos antrino instrumentus teikiančios kompanijos šioje šalyje atstovas Dzintaras Meuišanas, pasidžiaugęs, kad tautiečiai semtis patirties gali iš netolimų kaimynių, turinčių ilgametę patirtį sąnarių endoprotezavime. Latviams ypač imponavo Klaipėdos universitetinės ligoninės medikų patirtis.

Svečius domino ne tik pati operacijų technika, bet ir visa paciento priežiūra: nuo patekimo į ligoninę iki reabilitacijos. Kaip pastebėjo latviai, skirtingais chirurginio gydymo etapais kyla vis kitokių klausimų. Tad atsisveikindami kolegos iš Latvijos paprašė Klaipėdos universitetinės ligoninės traumatologų atvykti pas juos, kai bus pasiruošę atlikti pirmąsias dalinio sąnario endoprotezavimo operacijas.

KUL nuotr.

„Tai gana sudėtingos operacijos, kur vien pasimokyti teorijos, pamatyti ar tik asistuoti nepakanka. Pagal literatūros duomenis, pirmųjų 25 ar 50 operacijų rezultatų dar negalima vertinti, nes vyksta mokymasis. Tad sutarėme su latviais jiems padėti, kai bus pasiruošę“, – sakė Sąnarių implantavimo skyriaus vedėjas T.Stančikas.

Delsimas – ne į naudą

Per metus KUL atliekama apie 50–

70 dalinio sąnario endoprotezavimo operacijų. Nepaisant visų jos privalumų, toks metodas tinka ne visiems pacientams. Pasak T.Abelkio, dalinis sąnario endoprotezavimas tinka pacientams, kuriems artrozė yra pažeidusi tik dalį sąnario, turi būti sveiki kelio raiščiai.

„Toks metodas taikomas apie 20 proc. jaunesnio amžiaus pacientų. Vyresnio amžiaus pacientams artrozė dažniausiai būna apėmusi visą sąnarį. Kartais brangus laikas prarandamas ir dėl dvejonių: iš pradžių nesiryžęs dalinei sąnario implantacijai, pacientas sugrįžta po metų, bet tenka konstatuoti, kad laikas prarastas. Laiko tarpas, kai galima taikyti dalinį sąnario endoprotezavimą, yra siauras“, – kolegai antrino T.Stančikas.

Pakeitė abu sąnarius

Kad dalinio sąnario endoprotezavimo operacijos grąžina visavertį gyvenimą, liudija ir pacientai.  Štai kitą dieną po dalinio kelio sąnario endoprotezavimo operacijos 50 metų klaipėdietis Vitalijus Pelechas tryško energija ir gera nuotaika. Beveik po metų pertraukos vyrui tokiu būdu pakeistas jau antrasis kojos sąnarys. „Dabar jaučiuosi kaip turėdamas naują koją“, – džiaugėsi pacientas.

V.Pelechą žinia apie būtinybę keisti abu kelio sąnarius šokiravo. Jūrininkas baiminosi neteksiąs darbo, tačiau gydytojas įspėjo, kad delsiant operuoti kentės ne tik kelio, bet ir klubo sąnariai. Greičiau apsispręsti skatino ir nuolatinis skausmas vaikščiojant.  „Man pasisekė, nes antrojo sąnario laukiau tik 9 mėnesius. Girdėjau, kad kiti eilės laukia ir dvejus metus. Visiškai neskauda, tik kol kas dar maksimaliai negaliu sulenkti kojos“, – pasakojo Vitalijus.

Antrąją dieną po operacijos su ramentais vaikščiojęs pacientas, išėjęs iš palatos, pasiūlė palenktyniauti ligoninės koridoriumi. Kinezitearapeutei Astai Kmitienei kartais tekdavo ir pristabdyti energingąjį pacientą, nors jos nestebina vakarykščiai operuoto vyro galimybės.

„Nesvarbu amžius, lytis, svoris, jau antrąją dieną po operacijos pacientas vaikšto su ramentais, laisvai savarankiškai juda, jau pirmąją dieną geriau lenkia operuotą koją nei po viso sąnario endoprotezavimo. 2–3  parą po operacijos pacientas važiuoja į reabilitaciją ir gerokai greičiau grįžta į visavertį gyvenimą“, – dalinio sąnario endoprotezavimo privalumus vardijo kineziterapeutė. 


KUL traumatologai-ortopedai pirmieji Lietuvoje pradėjo protezuoti klubo ir kelio sąnarius. Sąnario endoprotezavimo operacijos sėkmingai atliekamos daugiau nei 30 metų. Iki pandemijos ligoninėje kasmet buvo atliekama daugiau kaip 1 000 sąnario endoprotezavimo operacijų –

klubo ir kelio sąnarių operacijų yra maždaug po lygiai.

GALERIJA

  • Kolegoms iš Latvijos – Klaipėdos universitetinės ligoninės ortopedų-traumatologų pagalba ir patirtis
KUL nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Lina

Ką gali klaipėda operuoti jei ten anesteziologai didžiausi viršininkai.Jei anezt.neleidžia nors traumatologas ir operuotų,bet negali.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS