Konkurencija Klaipėdos šilumos rinkoje užtikrina geriausias kainas vartotojams | KaunoDiena.lt

KONKURENCIJA KLAIPĖDOS ŠILUMOS RINKOJE UŽTIKRINA GERIAUSIAS KAINAS VARTOTOJAMS

Nors šis šildymo sezonas visiems Lietuvos gyventojams yra sunkus dėl išaugusių šilumos, elektros ir kitų kuro rūšių kainų, konkurencija Klaipėdos centralizuoto šildymo sistemoje ir pigiausių kuro rūšių naudojimas užtikrina, kad vidutinė šilumos kaina sausio mėnesį Klaipėdoje buvo 7,10 ct/kWh, t. y. 6 proc. mažesnė nei vidutinė šilumos kaina Lietuvoje (7,55 ct/kWh) ir net 29 proc. mažesnė nei Vilniuje, kuriame šilumos kaina praėjusį mėnesį siekė 10,07 ct/kWh. 

Klaipėdoje šilumos kaina yra trečia žemiausia Lietuvoje, tarp 7 didžiausių šalies tiekėjų. Šilumos supirkimo aukcionas ir jame vykstanti konkurencija lemia, kad superkama visa pigiausia uostamiestyje pagaminama šilumos energija.

„Klaipėdoje šilumą į centralizuotus tinklus tiekia penki nepriklausomi gamintojai. Mes superkame visą jų pasiūlytą šilumą, nes ji gaminama iš atsinaujinančio kuro, kuris šiuo metu yra kelis kartus pigesnis už gamtines dujas. Būtent mūsų pačių naudojamas biokuras ir nepriklausomų gamintojų patiekta šiluma leidžia išlaikyti santykinai žemą šilumos kainą mūsų klientams“, – sakė AB „Klaipėdos energija“ generalinis direktorius Antanas Katinas.

Pasak šilumą iš atliekų gaminančios UAB „Gren Klaipėda“ direktoriaus Donato Petronio, visą šį šildymo sezoną įmonės pagaminta šilumos kaina yra viena mažiausių Klaipėdos mieste ir visa ji parduodama „Klaipėdos energijai“.

„Pavyzdžiui, šių metų sausio mėnesį iš atliekų pagaminta šiluma sudarė 53% viso uostamiesčiui reikalingo šilumos kiekio. Kita dalis klaipėdiečių naudojamos šilumos buvo pagaminta naudojant biokurą ir mažą dalį iškastinio kuro. Manau, kad toks kuro balansas lemia, kad uostamiesčio gyventojai šilumą gauna mokėdami vieną mažiausių kainų šalyje“, – teigė D. Petronis.

Nors šį šildymo sezoną šilumos kainos Lietuvoje yra itin išaugusios, tačiau jos dar nepasiekė 2012 metų lygio. Vidutinė šilumos kaina tais metais buvo 7,66 ct/kWh, t. y. 1,5 proc. didesnė nei šių metų sausį.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS