Konkursui – savi tiekėjai? | KaunoDiena.lt

KONKURSUI – SAVI TIEKĖJAI?

Konkurencijos ribojimas ir vieno tiekėjo protegavimas – tokios tendencijos įžvelgtos valstybės įmonės "Smiltynės perkėla" veikloje. Ėmus nagrinėti vieno iš konkurso pašalinto tiekėjo skundą, teismo salėje nuskambėjo skandalingi faktai – "Smiltynės perkėlos" darbuotoja liudijo apie spaudimą, patirtą iš įmonės vadovo, kad tik viešąjį konkursą laimėtų tie, kurių reikia.

Atmetė pasiūlymą

Teismas narpliojo įmonės SIDC LT skundą, jos pasiūlymas buvo atmestas katamarano įsigijimo konkurse.

Įmonė "Smiltynės perkėla" skelbė viešąjį konkursą laivo projektavimo ir pastatymo darbams. Tikėtasi, jog laivas plukdys keleivius iš Klaipėdos į Nidą. Tokie reisai nevykdomi nuo 2018 m.

Tarp kitų tiekėjų savo pasiūlymus teikė ir įmonė SIDC LT, tačiau jos pasiūlymas buvo atmestas. Ieškinyje teismui pažymėta, jog bendrovė "Smiltynės perkėla" nurodė, kad pasiūlymas neatitinka pirkimo sąlygų, tačiau taip ir nebuvo įvardyta, kokių konkrečiai sąlygų jis neatitiko.

Ginčas kilo dėl reikalavimo tiekėjams kartu su pasiūlymu pateikti bendrąjį laivo išdėstymo brėžinį, konkrečiai įvardyti, kur laive bus laikomi dviračiai, o kur – gelbėjimo liemenės, kokio galingumo variklį laivas turės.

Kartu su pasiūlymu bendrovei buvo pateiktas bendrasis brėžinys, laivo techninė specifikacija, įrangos sąrašas, laivo pastatymo ir darbų atlikimo grafikai.

"Smiltynės perkėlos" atstovai tikino, jog prašė tiekėjo pateikti papildomą informaciją. Teigta, jog į klausimus buvo atsakyta, bet papildomų klausimų bendrovei kilo jau po pasiūlymo pateikimo termino pabaigos.

"Nei Pirkimų įstatyme, nei pirkimo sąlygose nėra numatyta teikėjo pareiga teikti pasiūlymų paaiškinimus. Įmonė SIDC LT neturėjo pareigos pateikti dviračių išdėstymo schemos, aiškinti, kaip bendrajame laivo išdėstymo brėžinyje pavaizduotos gelbėjimosi liemenės, ar teikti kitą informaciją, kuri nėra susijusi su pasiūlymu ar kuri paaiškės tik laivo projektavimo metu. Tiekėjo pajėgumus pastatyti laivą atspindi kvalifikaciniai reikalavimai, o ne brėžinys, planas", – teisme argumentus dėstė tiekėjo advokatai.

Iš 8 pirkimų įvyko tik vienas

Likusi už viešųjų pirkimų konkurso borto įmonė ne iš karto kreipėsi į teismą, prieš tai skundas buvo pateiktas Susisiekimo ministerijai.

Ministerijos audito darbo grupė atliko tyrimą. Pirminėse bendrovės "Smiltynės perkėla" viešųjų pirkimų tyrimo išvadose minima, jog gavo ne tik tiekėjo, bet ir pačios bendrovės darbuotojų skundų.

"Susisiekimo ministerija taip pat pradėjo vidinį tyrimą dėl psichologinio poveikio įmonėje "Smiltynės perkėla" atsakingiems viešųjų pirkimų organizatoriams. Šio tyrimo išvados lems, ar ministerija apie incidento aplinkybes matys būtinybę informuoti policiją", – skelbta ministerijos pranešime.

"Turime labai aiškių signalų, kad įmonės vadovybė nesivadovauja skaidrumo ir verslo etikos standartais. Esame informuoti apie itin blogą psichologinį klimatą darbo vietoje, tiriame konkretų incidentą dėl psichologinio ir galbūt fizinio poveikio darbuotojui bei galimo spaudimo nusižengti įstatymams", – tikino tuometis susisiekimo ministras Rokas Masiulis.

"Turime labai aiškių signalų, kad įmonės vadovybė nesivadovauja skaidrumo ir verslo etikos standartais.

Ministerijai kilo klausimų, kodėl bendrovėje "Smiltynės perkėla" 2017–2019 m. iš aštuonių organizuotų pirkimų įvyko tik vienas – penkių kitų procedūros dėl skundų buvo nutrauktos, dar dviejų pirkimų procedūros vyksta.

Direktorius tėškė pareiškimą

Viešumoje nuskambėjus šiems skandalingiems faktams, postą paliko ilgametis įmonės vadovas Darius Butvydas. Jis atstatydinimo pareiškimą įmonės valdybai įteikė birželio 20-ąją.

Kodėl D.Butvydas taip skubėjo? Gal dėl to, kad į paviršių ėmė lįsti viešųjų pirkimų aplinkybės?

Iš konkurso pašalinta bendrovė birželio 6 d. pateikė prašymą "Smiltynės perkėlai" dėl pirkimo komisijos posėdžių protokolų, tačiau birželio 10 d. gautame laiške juos atsisakoma pateikti.

"Vengimas pateikti pirkimo komisijos protokolus ir susirašinėjimo su tiekėjais slėpimas tik patvirtina, kad pirkimas vyko neskaidriai ir kad atsakovė protegavo tam tikrus tiekėjus", – teisme savus argumentus dėstė įmonės SIDC LT atstovai.

"Smiltynės perkėla" teismą įtikinėjo, jog, siekdama išsiaiškinti tiekėjo pasiūlymo atitikties techninės specifikacijos reikalavimams, raštu kreipėsi į Klaipėdos universiteto Jūros technologijų ir gamtos mokslų fakultetą prašydama pateikti išvadą dėl ieškovės pateikto pasiūlymo.

Mokslininkai konstatavo, jog tiekėjo pasiūlymas jiems pasirodė neišsamus.

Pirkimo neskaidė

Šioje civilinėje byloje savo žodį tarė ir Viešųjų pirkimų tarnyba. Jos manymu, jei pati perkančioji organizacija pirkimo dokumentuose nurodė tiekėjams pateikti tik tokius parametrus kaip laivo plotis, ilgis, grimzlė ir aukštis, vadinasi, jokių kitų klausimų tiekėjams ir neturėjo būti siuntinėjama.

Susisiekimo ministerija taip pat pateikė teismui atlikto audito išvadą.

Teismas šiuos dokumentus gavo birželio 17-ąją, o po trijų dienų pareiškimą palikti postą pasirašė ir D.Butvydas.

Darbo grupė, įvertinusi pirkimų organizavimą bendrovėje, nustatė, kad šis, kaip ir daugelis kitų pirkimų nebuvo skaidomas į dalis.

"Perkantysis subjektas, siekdamas užtikrinti tiekėjų konkurenciją, turi pirkimo objektą suskirstyti į dalis pagal tiekėjų suinteresuotumą, kas padidintų smulkiojo ir vidutinio verslo subjektų galimybes dalyvauti pirkime. Bendrovėje susiformavo praktika, kai laivų (...) projektavimo paslaugos perkamos kartu su statyba, rekonstrukcija. Tai sudaro sąlygas konkurencijos ribojimui", – konstatuota auditorių išvadose.

Į teismą – liudyti prieš direktorių

Į teismą buvo iškviesta ir įmonės "Smiltynės perkėla" darbuotoja, atsakinga už viešuosius pirkimus. Teismo posėdžio metu apklausta liudytoja paaiškino, jog patyrė psichologinį spaudimą nusižengti įstatymams.

"Pasak liudytojos, įmonės "Smiltynės perkėla" direktorius D.Butvydas liepė surasti priežastį ir atmesti ieškovės pasiūlymą, nors ieškovės pasiūlymas atitiko kvalifikacinius reikalavimus. Teismas neturi pagrindo netikėti liudytojos paaiškinimu, nes šias aplinkybes patvirtino ir Susisiekimo ministerijos atlikto audito išvados, kuriose nurodyta, kad faktiškai generalinis direktorius dalyvauja komisijos veikloje, kadangi iš posėdžių protokolų mato, kad komisija priima tik su juo suderintus sprendimus", – konstatuota teismo nutartyje.

Teisme kitokius nei šios darbuotojos liudijimus teikė buvęs įmonės vadovas D.Butvydas ir kitas teisme liudijęs įmonės atstovas.

Teismas konstatavo, jog neturi pagrindo netikėti ir atmesti audito išvadas bei liudininkės parodymus, nepaisant to, jog įmonės vadovai liudijo priešingai.

"Byloje nustatyta, jog perkančioji organizacija sudarė sąlygas nesąžiningai konkurencijai, pirkimo sąlygose nustatomi teisės aktais nepagrįsti, neproporcingi perkamam objektui, pertekliniai, konkurenciją ribojantys kvalifikaciniai reikalavimai tiekėjams. (...) Perkančioji organizacija pažeidė lygiateisiškumo, nediskriminavimo ar skaidrumo principus, taip pat Pirkimų įstatymo punktus, todėl ieškinys tenkintinas", – išvadą paskelbė teismas.

Teismas nurodė nutraukti šiuo metu vykstantį katamarano įsigijimo konkursą bei panaikino sprendimą, kuriuo buvo atmestas tiekėjų pasiūlymas.

Feisbukui – 10 tūkst. eurų

Dienraštis "Klaipėda" pasižvalgė po šios įmonės vykdytus kitus viešuosius pirkimus. Klausimų kyla dėl pirkinių, kurie niekaip nėra susiję su tiesioginėmis šios valstybės bendrovės funkcijomis.

Nors įmonė iki šios vasaros turėjo viešųjų ryšių specialistą, kuriam buvo mokama solidi alga, praėjusių metų rugsėjį įmonė pasiskelbė ieškanti socialinių tinklų "Facebook" ir "Instagram" paskyrų administravimo ir turinio kūrimo paslaugų teikėjo.

Peržvelgus kelių mėnesių šios įmonės pranešimus feisbuke, matyti labai jau skurdus pranešimų skaičius, o jų turinys – menkokas.

Viešąjį konkursą laimėjo mažoji bendrija "Socialinė reklama". Sutartį su teikėju pasirašė tuometis įmonės atstovas spaudai.

Už įmonės pinigus – į užsienį

Panašu, jog įmonės pinigais ne tik pirktos abejotinos paslaugos, bet ir pramogauta.

Panašu, jog įmonės pinigais ne tik pirktos abejotinos paslaugos, bet ir pramogauta.

Pernai rudenį 42 įmonės darbuotojai už valstybės pinigus keliavo po Lenkiją ir Vokietiją. Spalio 13–14 dienomis už 4,4 tūkst. eurų darbuotojų kompanija leidosi į kelionę aplankyti Gerložo girios, kur įsikūrusi pagarsėjusi Hitlerio būstinė "Vilko irštva".

Dieną praleidę Gdanske, pernakvoję viešbutyje, įmonės darbuotojai kitą dieną jau vaikštinėjo Malborke.

Buvo ne tik keliaujama, miegama viešbučiuose, bet ir dalyvauta ekskursijose, mokėta už bilietus.

Po spalį vykusios motyvacinės kelionės įmonės darbuotojai gruodį buvo linksminami grupės "Pikaso".

1,7 tūkst. eurų suma atseikėta už koncertą, kuris vyko kelte "Nida".

Ir linksminosi ir mokėsi

Įmonė ne tik leidžia apvalias sumas įvairių rūšių degalams, bet kasmet moka po du tris tūkstančius eurų už taksi paslaugas.

Gėlėms ir vainikams įmonė numačiusi daugiau nei 3 tūkst. eurų per metus.

Įmonės pinigai leisti ir maisto prekėms įsigyti. Pirkime pažymėta, jog pirkta kava, saldainiai, arbata, tačiau sutartis sudaryta mokėjimo kortelėms įsigyti.

Šių metų sausį sutartis buvo sudaryta su vienu prekybos tinklu. Įmonė mokėjimo kortelių pripirko už 1,5 tūkst. eurų.

O štai tualetiniam popieriui per metus įmonė išleidžia 2,7 tūkst. eurų. Dar 1,2 tūkst. eurų išleista higienos ir valymo prekėms.

Itin stebina kita dalis šios bendrovės įsigytų paslaugų. Motyvuoti, vežioti po keliones, koncertų pasiklausę darbuotojai įmonės vadovybei atrodė vis tiek ne itin įsitraukę į organizacijos veiklą.

Šį pavasarį už 1,8 tūkst. eurų įsigyjama darbuotojų įsitraukimo tyrimo paslauga.

Dar vienas pirkimas taip pat kelia klausimų.

Šį pavasarį septyniems šios įmonės vadovybės atstovams už 2,2 tūkst. eurų buvo vedami emocinio intelekto ugdymo kursai.

Kiek vėliau ta pati viešoji įstaiga "Lyderystės ekspertų grupė" 12 šios įmonės darbuotojų mokė pažinti save.

Mokymai pavadinti "Savęs pažinimo ir savi motyvacijos per emocinio intelekto prizmę mokymai".

Už visa tai vėl mokėta 2,2 tūkst. eurų.

Motyvuoti ir emociškai išprusę šį pavasarį įmonės darbuotojai vėl buvo linksminami. Už 1,6 tūkst. eurų surengta šventė, kurios metu žaistas smigolas, nuomota pripučiama stalo futbolo įranga. Organizuotos raištelių rišimo estafetės, svaidytas regbio kamuolys, dėliota medinė dėlionė "Gyvenimo medis".

Komentarų neteikia

Buvęs įmonės vadovas D.Butvydas mobiliojo ryšio telefono ragelio vakar nekėlė.

Tokios pat taktikos laikėsi ir šiuo metu laikinai įmonei vadovaujantis Mindaugas Čiakas, nors net kelių bendrovės darbuotojų buvo prašoma redakcijos klausimus perduoti įmonės vadovui.

Telefono ragelį pakėlęs susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius tikino, jog kol kas nėra susipažinęs su Klaipėdos apygardos teismo nutartimi, tad negali atsakyti, ar ministerija inicijuos pareiškimą policijai ar STT dėl buvusio "Smiltynės perkėlos" vadovo veiksmų.

"Tik susipažinęs su sprendimu galėsiu pasakyti, kokių veiksmų bus imtasi. Nesu susipažinęs su šiais duomenimis. Prisipažįstu", – pečiais gūžčiojo naujasis ministras.

GALERIJA

  • Klausimai: teismas konstatavo, jog viešasis konkursas valstybės įmonėje „Smiltynės perkėla“ vyko neskaidriai.
Rašyti komentarą
Komentarai (17)

Pasibaisėjusi

Rodos, jau nėra kuo stebėtis, Lietuvoje - švogerizmas, nepotizmas ir gudručių gObšumas. . Ir vis dėlto klausimzs: kas nusausins tą pelkę?

Rolandas

Šiaip, tai tie viešieji pirkimai tikras pasityčiojimas iš žmonių ir laiko gaišinimas.Kai dabar šitoks pasirinkimas-privalai vargti su kokiu netikėliu,kuris laimėjo konkursą.Nes jis mat pasiūlė žemiausią kainą .Visiška nesąmonė.Dar suprasčiau jeigu į tuos rėmus būtų įstatytos tokios įmonės,kurios skelbia milijonines sumas o kai su viešųjų pirkimų popieriais vargsta už kelis tūkstančius ar dar mažiau perkančios įmonės-tai tikra nesąmonė. Tam ,kas tą nesąmonę sugalvojo -reiktų įteikti Nobelio premiją.

Labai įdomu

Kodėl laukimo salė tapo baru? Įdomu kas ten tokioje vietoje ir už kiek nuomojasi?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS