Kova dėl namo stulbina gyventojus: primena iš kalėjimo senukams skambinančių asmenų veikimą | KaunoDiena.lt

KOVA DĖL NAMO STULBINA GYVENTOJUS: PRIMENA IŠ KALĖJIMO SENUKAMS SKAMBINANČIŲ ASMENŲ VEIKIMĄ

Klaipėdoje į atvirą ir ne visai taurią kovą dėl pelno įsitraukusios namus administruojančios įmonės stebina gyventojus. Žmonės nesupranta keistų manipuliacijų prasmės ir baiminasi apgavysčių.

Močiutė išsigando

"Esu sunerimęs. Mano močiutė gyvena tame name, apmoku jos sąskaitas, kol kas nesu buto savininkas, bet jaučiu atsakomybę už močiutės gyvenimą ir jos priimamus sprendimus, todėl rūpinuosi močiutės butu", – tikino iš Klaipėdos kilęs, dabar Kaune studijuojantis Deivydas.

Vaikinas sunerimo, kai vieną savaitgalį grįžęs iš studijų aplankė močiutę. Ji parodė anūkui pašto dėžutėje rastą lapą su užrašu: "Butų ir kitų patalpų savininkų balsavimo raštu biuletenis".

Rašte teigiama, kad toks Ignas Daunys organizuoja balsavimą, o iš toliau dėstomo teksto aiškėja, jog taip siekiama skatinti gyventojus balsuoti, kad namo administravimą perimtų bendrovė "Civinity namai Klaipėda".

"Civinity" apsireiškė kaip iš dangaus. Anksčiau gyventojai jokios informacijos apie šios įmonės veiklą nebuvo gavę. Pirmas dalykas, kuris man krito į akis ir nustebino skaitant biuletenį, – grafoje, kur gyventojai turi pareikšti savo nuomonę apie siūlomus sprendimus, prie visų trijų klausimų jau yra įrašytas žodis: "Pritariu". Nesu matęs, kad būtų iškart primetama tam tikra valia", – stebėjosi vaikinas.

Močiutė vaikinui parodė dar vieną pašto dėžutėje rastą lapelį. Jame buvo parašyta, kad rūpimais klausimais patarta pasikalbėti su pirmame namo aukšte įsikūrusios rūbų parduotuvės savininke.

"Pokalbis su šia moterimi buvo įdomus. Ji aiškino, kad turi komercines patalpas ir Vilniuje, kurias taip pat administruoja "Civinity", kad esanti patenkinta šios įmonės darbu, esą jų darbas – pigesnis, o aptarnavimas – geresnis, – pasakojo Deivydas. – Tada sužinojau, kad močiutės name kažkoks I.Daunys turi butą, jis turėtų tapti namo įgaliotiniu. Bet jis yra vieno "Civinity" padalinių vadovas. Parduotuvės savininkė tikino, kad savas žmogus namą administruojančioje įmonėje padės gyventojams visais klausimais. Pasiklausiau tokios kalbos, bet mane apėmė dvejonės, ar neužšoksime nuo vilko ant meškos. Abejonių pirmiausia sukėlė neslepiamas verslininkės asmeninis interesas. Pasakiau, kad turiu pasitarti su močiute."

Tas psichologinis spaudimas telefonu, iš anksto įrašytas pritarimas balsavimo biuletenyje man nesuprantama.

Paskambino nepažįstamasis

Vos po kelių dienų Deivydui paskambino nepažįstamas vyras, prisistatęs Žilvinu. Jis pasisakė dirbantis įmonėje "Civinity".

"Tai, kaip jis kalbėjo, vertinu kaip psichologinį spaudimą, kad greičiau užpildytume ir pasirašytume balsavimo raštu biuletenį. Ragino pritarti visiems balsavimo punktams, žadėjo, kad namo administravimo paslaugos bus pigesnės, dabar namą administruojančią įmonę vadino vagimi. Buvo išplatintas kainų palyginimas. Esu iš išmanančių žmonių girdėjęs, kad sumažinę administravimo mokesčius administratoriai gali pinigus atsiimti per papildomus namo remonto darbus. Tiesiai šviesiai paprašiau manęs nespausti, esu išsilavinęs žmogus, galiu pats palyginti, turiu savo nuomonę. Juk kaina ne visada lemia pasirinkimą. Pažadėjau, kad pagalvosime, nes nenorėjau atviro konflikto, – atviravo vaikinas. – Pasidomėjęs internete apie Žilvino atstovaujamą įmonę, radau straipsnių apie tai, kad ji šalia esančiuose namuose dariusi nelabai teisiškai leistinų dalykų. Man tai nepatiko. Tas psichologinis spaudimas telefonu, iš anksto įrašytas pritarimas balsavimo biuletenyje man nesuprantama. Gal už tokį veikimą nubyrėtų kažkoks procentas darbuotojui, o galbūt kažkokią naudą turėtų ir suinteresuoti patalpų savininkai mūsų name?"

Vaikinas nusprendė balsavimo raštu biuletenio nepasirašyti.

Kalbėdamas apie močiutės nuomonę, anūkas minėjo, kad ji išsigando viso to, kas dabar vyksta.

Alternatyva: grafoje, kur gyventojai turėtų pateikti savo nuomonę, jau įrašyta "Pritariu".

Pokyčių neplanavo

Deivydas pasakojo bendravęs su kaimynais ir žino, kad kai kurie gyventojai ne visada buvo patenkinti namą administruojančia įmone.

Vienas esminių name gyvenančių žmonių priekaištų – prasidėjus pandemijai gyventojams pritrūko asmeninio kontakto su vadybininku, kuris rūpinasi namo reikalais.

"Bendravimas per skambučių centrą pagyvenusiems žmonėms buvo sudėtingas, nes buvo sunku prisiskambinti. Per daug metų jie pripratę prie asmeninio kontakto. Bet visus tuos dalykus administratoriai išsprendė, net darbų kainą sumažino, nes rado, kur buvo padarytos techninės skaičiavimo klaidos", – dėstė aktualijas vaikinas.

Jis tikino, kad pretenzijų dėl nesąžiningo administratorių darbo nebuvo.

"Pats moku močiutės buto sąskaitas, turiu butą ir Kaune, todėl galiu palyginti daugiabučių namų administratorių darbą. Žinau, kad gyventojai močiutės name neketino keisti administruojančios įmonės. Dabar vykstantys įvykiai man primena spaudimą", – įsitikinęs Deivydas.

Deivydas neslėpė nuostabos, kad kaimynai raginami rinkti kažkokį asmenį, kuris realiai gyvena Vilniuje, o jų name yra tik įsigijęs butą.

Žmonės bijo veltis

Pakalbinęs kelis greta gyvenančius kaimynus, vaikinas klausė jų nuomonės dėl balsavimo raštu ir ketinimo keisti namą administruojančią įmonę.

Vaikinas išgirdo, kad žmonės nenori veltis ir yra išsigandę. Kažkokie darbuotojai jau buvo atėję ir bandė pasikalbėti gyvai, bandė palenkti juos rinktis biuletenyje minimą įmonę.

"Kelios močiutės sakė, kad atėjo jaunas, gražus vaikinas. Kitos sakė girdėjusios, esą ši kompanija susijusi su kontroversiškai vertinamu verslininku, kurio šeimos vardas suteptas nusikaltimais. Aš šitų dalykų nežinau, nesidomėjau. Bijau, kad tokius pagyvenusius, nelabai išmanančius žmones gali paprasčiausiai paprašyti pasirašyti biuletenyje, o žodžiai, kad gyventojas pritaria pateiktiems teiginiams, jau įrašyti. Man tai primena iš kalėjimo senukams skambinančių asmenų veikimą. Aš tą biuletenį suplėšiau ir išmečiau, kad močiutės niekas negalėtų priversti po juo pasirašyti", – atviravo studentas.

Vaikinas stebėjosi, kad pats biuletenyje minimas I.Daunys nebendrauja su gyventojais, juk jis įvardijamas kaip vienas namo gyventojų ir siekiantis tapti įgaliotu atstovu. Būtų normalu, jei prisistatytų kaip būsimų pokyčių įgyvendintojas, aiškintų, kodėl to siekia ir kas dėl to pasikeistų gyventojams.

Deivydas neslėpė nuostabos, kad kaimynai raginami rinkti kažkokį asmenį, kuris realiai gyvena Vilniuje, o jų name yra tik įsigijęs butą.

Vaikinas tikino nesąs prieš pokyčius, bet, jo manymu, būtų normalu išsiųsti gyventojams kvietimus visiems administruojantiesiems namus.

Keisti namo administratorių – normalu, bet Klaipėdoje yra tam tikra tvarka.

Dalis namo gyventojų turėtų pasirašyti po kreipimusi į savivaldybės Statinių administravimo skyrių.

Tai turėtų būti prašymas, kad savivaldybė surengtų viešą balsavimą dėl administratoriaus keitimo. Valdininkai turėtų pateikti visą sąrašą Klaipėdoje veikiančių namų administratorių, o gyventojai gali rinktis iš šio sąrašo.

"Įmanomas ir įmonės "Civinity" siūlomas jungtinės veiklos modelis, bet susidaro įspūdis, kad jau pačioje pradžioje norima veikti neskaidriai", – neslėpė Deivydas.

Dirba pats toje įmonėje

Kuriame bute gyvena balsavimo biuleteniuose įvardijamas I.Daunys, nepavyko sužinoti.

Įvedus šį vardą ir pavardę į interneto paieškos laukelį, pirma nuoroda teigia, kad šis asmuo yra Vilniuje registruotos bendrovės "Civinity renovacija" vadovas.

Surinkus nurodytą telefono numerį atsiliepia įrašytas balsas ir praneša, kad skambinantysis susisiekė su "Civinity" grupe, tas pats balsas siūlo rinktis pokalbio temą iš meniu.

Klaipėdiečiams, gyvenantiems Taikos prospekto pradžioje esančiame name, siūloma užpildytus balsavimo biuletenius grąžinti iki paskutinės šių metų sausio dienos ir išsiųsti juos elektroniniu paštu zilvinas.mackevicius@civinity.com.

Įtarę, kad tai yra to paties Žilvino, kuris telefonu įkalbinėjo Deivydą rinktis namą administruoti "Civinity namai Klaipėda", elektroninio pašto adresas, dienraščio "Klaipėda" korespondentai surinko tą patį telefono numerį.

Patvirtinęs, kad atsiliepė tikrai Ž.Mackevičius, pašnekovas tikino neturintis įgaliojimų bendrauti su spauda ir iškart paskubėjo baigti pokalbį. Antrojo skambučio metu jis patarė visus rūpimus klausimus užduoti ne jam, o elektroniniu paštu namai@civinity.lt.

Netrukus gautas atsakymas: "Ačiū kad kreipiatės. Paklausimas perduotas atsakingiems asmenims. Atsakymą pateiksime kelių dienų laikotarpyje. Ateityje klausimus prašome užduoti el. paštu media@civinity.lt".

Atsakymas – du sakiniai

Laiškas su 10 klausimų buvo nusiųstas ir šiuo adresu.

Klausta, ar balsavimo biuletenis byloja apie tai, kad bendrovė "Civinity" ketina perimti šio namo administravimą; kodėl bendrovė to norėtų; ar įmonės darbuotojai yra išdėstę, kuo gyventojams dėl to pagerėtų gyvenimas; ar teko girdėti, kad namo gyventojai būtų nepatenkinti dabartiniu administratoriumi, kokių būta skundų; ar užpildytą biuletenį galima grąžinti kokiu kitu būdu nei elektroniniu paštu; kodėl į tris pateiktus gyventojams klausimus iš anksto įrašytas žodis: "Pritariu" ir kokiu būdu jie galėtų išreikšti ir priešingą nuomonę; kiek balsų reikia, kad "Civinity" perimtų minimo namo administravimą; kodėl norima perimti namo administravimą per jungtinės veiklos (partnerystės) sutartį, o ne, kaip numatyta įstatyme, per savivaldybės rengiamą gyventojų apklausą; kas yra biuletenyje nurodomas kaip balsavimo organizatorius I.Daunys ir koks jo interesas tapti namo įgaliotiniu?

Į visus šiuos klausimus atsakyta dviem sakiniais: "Balsavimą daugiabutyje name vykdo patys daugiabučio namo butų ir kitų patalpų savininkai. Jeigu turite papildomų klausimų dėl balsavimo organizavimo, kreipkitės į namo atstovus."

Dar kartą paprašyti atsakyti į klausimus įmonės atstovai vėl atsakė: "Jūsų užduoti klausimai turėtų būti adresuoti balsavimą organizuojantiems daugiabučio namo gyventojams. Mes negalime atsakyti į klausimus dėl balsavimo, kurio neorganizavome."

Teko priminti, kad balsavimo organizatoriumi įvardijamas I.Daunys yra "Civinity" grupės darbuotojas, o balsavimo biuletenius nurodoma grąžinti dar vienam šios įmonės darbuotojui Ž.Mackevičiui, kuris nepaneigė, kad tai yra minimos įmonės reikalas, o patarė apie tai klausti įmonės atstovų, kurių adresu laiškai ir siunčiami.

Įmonės darbuotojai, bendraujantys su žiniasklaida, atsakė: "Jūsų minimas asmuo – Ignas Daunys yra minimo daugiabučio namo buto savininkas. Jūsų pateikti klausimai yra apie balsavimo organizavimą, todėl klausimus turėtumėte užduoti namo gyventojams."

Susirašinėjimas tapo panašus į užstrigusią plokštelę. Atsakymų į rūpimus klausimus gauti nepavyko, o įmonės atstovai neišnaudojo galimybės perduoti namo gyventojams žinutę apie savo ketinimų skaidrumą.

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

Liova

Sūnus buvo teisiamas būdamas 31 metų, tėvas buvo įtartas kur kas sunkesniais nusikaltimais. Štai tokia ta Jackų giminė. CIVINITY rulez :)

Civinity galetu pasidometi ir STT

Tik ne Civinity !! žmones bėgite kuo toliau nuo Jackos šaikos leikis,mokesite neaišku nei už ka nei kodel?!

Klaipedietė

Visur vieni vagys ir sukčiai,o buto valdos,tai plėšikai kaip reikia.Kur mes ritamės???
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS