Kretingos muziejus žengia į naują etapą | KaunoDiena.lt

KRETINGOS MUZIEJUS ŽENGIA Į NAUJĄ ETAPĄ

Kretingos muziejuje įpusėjo rekonstrukcija. Pavasariop nuimti žiemos sodą juosę pastoliai, o iki šių metų rudens turės būti užbaigti visi likusieji darbai.

Atlikta 65,6 proc. darbų

„Darbų liko 477 tūkst eurų sumai. O iš viso projektui buvo skirta 1 mln. 367 tūkst. eurų. Rekonstrukcija pradėta 2021 metais, per dvejus metus spėta atlikti darbų už 896 tūkst. eurų. Skaičiuojame, kad atlikta 65,6 proc. visų numatytų darbų“, – pasakojo Kretingos muziejaus direktorė Vida Kanapkienė.

„Projekto metu jau spėta pakeisti muziejaus stogą. Nuardžius senąją dangą, paaiškėjo, kad stogo gegnės supuvusios. Izoliacinės medžiagos jau buvo pažeistos drėgmės, sunykusios, o dailylentės – supuvusios“, – pasakojo muziejaus direktorė.

Rangovams ne tik reikėjo pakeisti stogą, bet ir sustiprinti metalines konstrukcijas, nes naujos kartos stiklo paketai yra sunkesni.

Pastarąjį kartą Kretingos muziejus buvo restauruotas 1977–1988 metais.

Muziejaus stiklinių plokštumų plotas – 688 kvadratiniai metrai. Darbų metu jau įstiklinti 457 kvadratiniai metrai. Dar liko pakeisti stiklus apatinėje oranžerijos dalyje.

Rekonstrukcija: iš viso muziejaus atnaujinimo projektui buvo skirta 1 mln. 367 tūkst. eurų. Per dvejus metus spėta atlikti darbų už 896 tūkst. eurų. Kretingos muziejaus nuotr.

Svajojo apie ventiliaciją

Rangovai per žiemą restauravo oranžerijos viduje esančius tiltelius, perdažytos žiemos sodo vidinės sienos.

„Baseinėliai restauruoti, juose įrengta vandens filtravimo, išleidimo ir papildymo sistema. Anksčiau, kai norėdavome pakeisti vandenį, tekdavo lipti į baseiną, jo sieneles reikėdavo šveisti šepečiais, tekdavo iškelti žuvis iš baseino“, – tikino V. Kanapkienė.

Labiausiai laukėme ventiliacijos sistemos įrengimo.

Muziejuje įrengtas ryškesnis apšvietimas. Šiuo metu gaminami nauji vazonai gėlėms.

„Labiausiai laukėme ventiliacijos sistemos įrengimo. Vasarą, tvyrant karščiams, oranžerijoje buvo labai karšta. Sureguliavus drėgmės ir vėdinimo sistemas, geriau jausis ne tik žmonės, bet ir augalai“, – patikino V. Kanapkienė.

Žiemos sodas lankytojams duris atvers birželio pradžioje.

Grius ir bendrabutis

Renovacijos darbų metu Žiemos sodas pritaikytas neįgaliesiems.

Iki šiol liftu judėjimo negalią turintys ar su kūdikiais vežimėlyje vizituojantys lankytojai galėdavo pakilti iki pirmojo rūmų aukšto ir nusileisti į Archeologijos ekspoziciją.

V. Kanapkienė pripažino, kad šią savaitę ji baigs darbą Kretingos muziejuje, kuriam atidavė 42 metus. Kovo 31-oji bus paskutinė direktorės darbo diena, V. Kanapkienė išeis į pensiją.

„Išeinu pakelta galva. Per rekonstrukciją pavyko restauruoti šešis dvaro paminklinius pastatus, atkūrėme dvaro takus, nugriovėme sovietmečiu statytus pastatus – kolegiją, katilinę, elektros pastotę, garažus, dar bus nugriautas ir bendrabutis. Jis kris šiais metais. Visiems gyventojams nupirkti butai“, – darbus vardijo V. Kanapkienė.

GALERIJA

  • Kretingos muziejus žengia į naują etapą
  • Kretingos muziejus žengia į naują etapą
  • Kretingos muziejus žengia į naują etapą
  • Kretingos muziejus žengia į naują etapą
  • Kretingos muziejus žengia į naują etapą
  • Kretingos muziejus žengia į naują etapą
Kretingos muziejaus nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Inga

O muziejus priima lankytojus, ar ne ?

www

Ttkrai sauni moteris daug prisidejo prie muziejaus sutvarkymo ,tapo tikra muziejaus vizitime kortele.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS