Kriminalinės policijos pareigūnų darbo įamžinimui Klaipėdoje – skulptūra „Seklys“ | KaunoDiena.lt

KRIMINALINĖS POLICIJOS PAREIGŪNŲ DARBO ĮAMŽINIMUI KLAIPĖDOJE – SKULPTŪRA „SEKLYS“

  • 11

Kriminalinės policijos dienos proga uostamiestyje bus atidengta skulptūra, skirta kriminalinės policijos pareigūnams. Iškilminga skulptūros "Seklys", kuri atsiras S.Nėries ir Vilties g. sankryžoje, atidengimo ceremonija vyks spalio 28 d.

Idėja brendo penkerius metus

Šios skulptūros idėja Klaipėdos kriminalinės policijos veteranų klubo narių širdyse ir galvose brendo ilgai – nuo 2015-ųjų. Tuomet kilo abstrakčių minčių, jog norėtųsi įamžinti kriminalinės policijos pareigūnų veiklą, tačiau tuo metu dar nežinota nei kaip tai padaryti, nei kas galėtų mintis paversti kūnu.

"Kai geriausius savo gyvenimo metus atiduodi tarnybai policijoje, net ir išėjęs į pensiją ieškai, kaip dar galėtum save realizuoti, kaip parodyti dėkingumą už galimybę tarnauti policijoje, įprasminti savo ir kolegų kriminalistų darbą ir pasiaukojimą", – sakė ilgametis kriminalinės policijos pareigūnas, šiuo metu Klaipėdos kriminalinės policijos veteranų klubo pirmininkas Vladimiras Plotkinas.

Pasirinko bronzą

V. Plotkinas pasakojo, jog iš pradžių kriminalistų veiklą kokiu nors atminimo ženklu uostamiestyje norėta įamžinti 2018 m., artėjant Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečio minėjimui.

Tačiau laikas bėgo, o mintys, kas ir kur tai turėtų būti, rutuliojosi sunkiai – siūlyta ir atminimo lentų ir nedidelių bareljefų.

Įsivaizduokite – naktis, vėjyje siūbuoja pakabintas žibintas, prie sienos prisispaudęs kriminalistas tyko sekamo nusikaltėlio.

Tad galiausiai kreiptasi į patyrusį skulptorių Sergejų Plotnikovą, kuris ir pasiūlė sukurti žmogaus ūgio, iš bronzos nulietą kriminalinės policijos pareigūno skulptūrą.

"Įsivaizduokite – naktis, vėjyje siūbuoja pakabintas žibintas, prie sienos prisispaudęs kriminalistas tyko sekamo nusikaltėlio. Jis – vienas pareigūnų, pasiruošusių sulaikymo operacijai, netoliese pasaloje – jo kolegos", – vaizdžiai idėją nupasakojo skulptūros autorius.

Vietą rado ne iš karto

Veteranams mintis patiko, ir netrukus imtasi idėjos realizavimo.

"Maniau, kad skulptūrą pastatyti yra paprastas reikalas – nupirkai, nuėjai ir pastatei. O, koks naivus aš buvau", – juokėsi Klaipėdos kriminalinės policijos veteranų klubo pirmininkas.

Iš pradžių skulptūrai parinkta vieta ant Danės upės kranto, po tiltu, priešais senąjį Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato pastatą Jūros gatvėje.

Bet mintis pasirodė netinkama už miesto įvaizdį atsakingai komisijai, tad galiausiai nutarta skulptūrą statyti S.Nėries ir Vilties gatvių sankryžoje.

Ilgai užtruko ir skulptūros pozos derinimas, siūlyta įvairių variantų – kriminalistas su kepure, skrybėle ar be jos, ranka po apsiaustu ar kitoje pozicijoje, kol galiausiai grįžta kone prie pirminio varianto, kuris tiko visiems.

"Kriminalisto apsiausto atlape įsegėme kriminalinės policijos ženkliuką – jį patrynus žmogų aplankys sėkmė ir ramybė, juk už jus visus, už jūsų saugumą mieste ir šalyje tiek metų kovojome mes, kriminalinės policijos veteranai, o dabar jį užtikrina naujos kartos, bet ne mažiau savo tarnybai atsidavę pareigūnai", – šypsojosi V. Plotkinas.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

cirkas

Manyčiau, kad geriau būtų paminklas Gaidjurgiui? Už tokią dovaną galėtų papasakoti kaip Klaipėdos pareigūnai dirbo...

Regina

Man patiko

skulptura

trafiska ,panasi i sovietu multiko personaza, geda
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS