Kūno ir sielos terapijai – rudenėjančios Palangos turtai | KaunoDiena.lt

KŪNO IR SIELOS TERAPIJAI – RUDENĖJANČIOS PALANGOS TURTAI

  • 0

Įsibėgėjantis ruduo Palangoje lepina lėtomis ir jaukiomis aksominio sezono akimirkomis. Vis dar malonūs orai palankūs tiek aktyvioms veikloms, tiek ramiam poilsiui gamtoje. Atgaivą kūnui ir sielai suteiks ne tik jūros ošimas, gaivus pušynų aromatas ar tapybiški rudenėjančio miesto potėpiai – sveikatai naudingo ir ištisus metus patrauklaus kurorto šlovę kuria ir gausybė Palangos sveikatingumo bei SPA centrų.

Ramybė ir harmonija

Nuostabiu Palangos pajūriu galima džiaugtis bet kuriuo metų laiku, o specialistai ragina nepraleisti progos išnaudoti jį savo sveikatinimui.

Grynas oras, mus supančio peizažo spalvos ir formos, aplinkui sklindantys garsai bei kvapai – visa tai neatsiejami mūsų fizinės, psichinės bei emocinės būsenos kūrėjai. Gamtos prieglobstyje galime atsipalaiduoti nuo streso, atitrūkti nuo pašėlusio gyvenimo tempo, jaustis ramiai, saugiai, harmonijoje su savimi ir aplinka.

„Vien žvelgiant į jūrą ar kitus vandens telkinius skatinamas dopamino, vadinamojo geros savijautos hormono, kuris susijęs su laimės jausmu, išsiskyrimas. O vaikščiojimas smėliu basomis stimuliuoja mūsų kūną ir protą – mokslas tai įvardija įžeminimu. Žmogaus pėdose yra daug nervų ir akupunktūros taškų, tad eidami basomis suaktyviname šiuos taškus, padedame sau nusiraminti ir atsipalaiduoti“, – aiškino Palangos visuomenės sveikatos biuro specialistė Gileta Petrošiūtė.

Tuo metu pasivaikščiojimas pušynais ar pajūriu apdovanos mus neigiamais jonais, kurie padeda išsiskirti nuotaikos reguliatoriui serotoninui ir sykiu pakelti dienos energijos lygį.

Nuostabiu Palangos pajūriu galima džiaugtis bet kuriuo metų laiku, o specialistai ragina nepraleisti progos išnaudoti jį savo sveikatinimui.

Pėstute į gerą savijautą

Su sveikesniu, ilgesniu gyvenimu tiesiogiai siejamas ir reguliarus fizinis aktyvumas. Tad tiems, kurie praleidžia ilgas protinio darbo valandas prie rašomojo stalo, posėdžiuose, paskaitose ar seminaruose, laisvalaikį mėgsta leisti ant patogaus fotelio ar sofos, į darbą vyksta automobiliu, vertėtų susirūpinti dėl pasekmių sveikatai, įspėja specialistai. O padėti sau galime visai paprastomis priemonėmis.

„Net ir trumpi kasdieniai pasivaikščiojimai yra labai naudingi ir svarbūs. Moksliniu tyrimu nustatyta, kad po 10 minučių spartaus pasivaikščiojimo suintensyvėja raumenų veikla ir kraujotaka. O tai sumažina net trijų valandų sėdėjimo padarytą žalingą poveikį kojų arterijoms“, – iliustravo pašnekovė.

Tiek pasivaikščioti, tiek aktyviau pajudėti kviečia išpuoselėtos kurorto viešosios ir specializuotos erdvės – pradedant nuostabiuoju Palangos Birutės parku, pamėgtomis pėsčiųjų alėjomis ir baigiant „Labryčio taku“, kuriame gausu įvairių lauko treniruoklių, ar Vaikų parku, kur lankytojų laukia atraktyvūs žaidimų įrenginiai, karstyklės bei sūpynės.

Ir sportas, ir malonumas

Neabejotinai nepamainoma aerobine kardiotreniruote taps kelionė dviračiu. Tai puiki priemonė koreguoti svorį, gerinti širdies ir kraujagyslių sistemos būklę, treniruoti kojų raumenų jėgą bei ištvermę. Minti dviračio pedalus sveikatos specialistai rekomenduoja bent 30–60 minučių 3–5 dienas per savaitę.

Juolab kad dviratininkų rojumi tituluojamoje Palangoje užsiimti tokia aktyvia veikla – vienas malonumas! Per visą miestą, taip pat pušynais ties jūra driekiasi net apie 40 km kokybiškų dviračių trasų. Tad dviratininkai gali patogiai pasiekti ne tik visus lankytinus kurorto objektus, bet ir kaimynę Latviją, o priešinga kryptimi – Klaipėdą.

Kalbėdami apie fizinio aktyvumo svarbą, specialistai atkreipia dėmesį į kitą opią pastarojo meto problemą: didžioji dalis vaikų per mažai sportuoja, o žaidimus atvirame ore pakeitė tūnojimas prie kompiuterių ar televizorių.

Visuomenės sveikatos specialistė Gabija Bartkutė neabejoja – kol ruduo dar džiugina gana šiltais ir saulėtais orais, pajūryje laiką leidžiančios šeimos tikrai nepristigs smagaus ir turiningo laiko.

A. Kazlausko nuotr.

Skatinti vaikų kūrybiškumą

„Viena galimų veiklų – iškyla dviračiais arba pėsčiomis. Tereikia pasirinkti mėgstamą maršrutą miško taku ar pajūriu bei susikurti užduočių, kurios bus įveikiamos keliaujant. Svarbiausia, kad užduotis suaugusiesiems galvotų vaikai, nes taip juos motyvuosime dalyvauti iškyloje, skatinsime kūrybiškumą“, – patarimais dalijosi G. Bartkutė.

Pašnekovė primena, kad puiki priemonė pajudėti taps ir smagios estafetės, kurias taip pat galima organizuoti prie jūros: „Pavyzdžiui, susiburia kelios komandos, vienas teisėjas išrenkamas iš tėvų, kitas – iš vaikų. Į estafetę įtraukiami futbolo, tinklinio elementai, bėgimas, įvairūs raumenų tempimo pratimai, o galiausiai varžytuvės užbaigiamos visų bendru piešiniu ant smėlio.“

Kita galima veikla – iškyla pasirinktoje vietoje prie jūros ar pušyne. „Drauge su vaikais iš anksto pasiruošiame sveikų patiekalų, visus sukurtus užkandžius pasirinktoje iškylos vietoje ragauja kelios šeimos ir dalijasi savo receptais – taip sukuriama tiek aplinka bendravimui, tiek organizmo stiprinimo galimybė“, – idėją pateikė specialistė.

O po aktyvių veiklų ar išaušus žvarbesnei, lietingai dienai, ypač malonu pasilepinti sveikatą stiprinančiomis, kūną puoselėjančiomis, energija bei pozityviomis mintimis įkraunančiomis procedūromis.

Pridėtinė poilsio vertė

Palangoje veikiančiose sanatorijose, gausybėje sveikatingumo ir SPA centrų ilgus metus puoselėjamos kurortinio sveikatinimo tradicijos derinamos su pažangiausiais šios srities pasiekimais.

Įvairioms terapijoms, grožio ritualams naudojami vertingi gamtos turtai – mineralinis vanduo, sapropelis, gintaras – teigiamai veikia ne tik kūną, bet ir emocinę būseną: pasitelkiamos skirtingos procedūros suteikia tiek atpalaiduojantį, raminantį, skausmą malšinantį, tiek žvalinantį poveikį.

Vėsiojo sezono metu, intensyvėjant peršalimo ligoms, ypač malonu bei naudinga pasilepinti ir karščio procedūromis.

Kurortas gali patenkinti įnoringiausių pirtininkų poreikius – nuo tradicinių saunų, garinių iki infraraudonųjų ar Himalajų druskos pirčių.

Savo ruožtu Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Laura Taučiūtė pastebi – apgyvendinimo paslaugas teikiantis verslas nuolat ieško būdų patenkinti vis labiau kokybišką poilsį vertinančių svečių poreikius.

Taigi investuojama ne tik į kambarius, interjerą, bet ir į miego kokybę, SPA centrus.

Daugelis viešbučių klientams gali pasiūlyti ir įvairių kitų paslaugų, tokių kaip gydytojų, kineziterapeutų konsultacijos sanatorijose, neribotas laikas SPA zonose, mankštos, sporto treniruotės, dviračių nuoma ir kita.

GALERIJA

  • Kūno ir sielos terapijai – rudenėjančios Palangos turtai
  • Kūno ir sielos terapijai – rudenėjančios Palangos turtai
A. Kazlausko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS