Kuo šiandien užsiima politinėje arenoje figūravę žinomi uostamiesčio žmonės? | KaunoDiena.lt

KUO ŠIANDIEN UŽSIIMA POLITINĖJE ARENOJE FIGŪRAVĘ ŽINOMI UOSTAMIESČIO ŽMONĖS?

Knygų rašymas, visuomeninė veikla, samdomas darbas ar savas verslas – tuo šiandien užsiima ne vienerius metus politinėje arenoje figūravę žinomi uostamiesčio žmonės, po pastarųjų savivaldybių tarybų rinkimų priversti keisti gyvenimo būdą.

Mohikanas rašo knygas

Bene ryškiausiam uostamiesčio politikui, vienam Klaipėdos Sąjūdžio steigėjų, buvusiam parlamentarui, pirmajam miesto tarybos pirmininkui ir ilgamečiui savivaldybės tarybos nariui Vytautui Čepui pastarieji savivaldybių rinkimai turbūt buvo vieni nesėkmingiausių.

Visuomeninis rinkimų komitetas "Už pokyčius Klaipėdoje", su kuriuo V.Čepas dalyvavo rinkimuose, liko tik vienuoliktas, tad V.Čepas, už kurį balsavo 265 klaipėdiečiai, nepateko į miesto tarybą.

"Ką dabar veikiu? Žolę pjaunu ir knygas rašau – darbo pakanka. Lapkričio pradžioje Vilniuje M.Mažvydo bibliotekoje bus mano naujos knygos pristatymas. Rašau dar vieną knygą. Rašymas yra pagrindinė mano veikla. Politikos nepasiilgstu. Ko ten pasiilgti? Politika labai suvaržo žmogaus laisvę, o aš to nemėgstu. Todėl mane ir išmetė iš Sąjūdžio ir iš trijų partijų. Kai kas sako, kad aš partijas keičiu, aš jų nekeičiu. Partijos mane keičia", – šmaikštumo nestokojo V.Čepas.

Žolę pjaunu ir knygas rašau – darbo pakanka.

Jis neslėpė, kad politika – jaunų žmonių reikalas. Vis dėlto pridūrė, kad bent keli vyresni žmonės politinėse organizacijose arba partijose yra būtini, kad jaunimas "nepaleistų žirgų į lankas".

"Patirtis vis dėlto yra labai svarbus dalykas. O pas mus partijose ir apskritai politikoje trūksta normalių konstruktyvių diskusijų. Iš esmės pas mus politika yra bjauri. Be to, ir politikų reikšmė žymiai sumažėjo, žmonės juos nelabai vertina", – kalbėjo V.Čepas, pridūręs, kad į politiką grįžti neketina.

Įsiliejo į stebėtojų tarybą

Dar vienas žinomas miesto politikas, mediko išsilavinimą turintis Valdemaras Anužis į Klaipėdos tarybą buvo išrinktas keturis kartus, tačiau politikos atsižadėjo.

Pastaruosiuose rinkimuose nebedalyvavęs buvęs miesto tarybos narys atsiribojo nuo partinės veiklos.

Buvęs ilgametis Klaipėdos "Sodros" vadovas ir iš šių pareigų dėl amžiaus cenzo pasitraukė dar pavasarį.

Kaip pats teigė, nusprendė eiti į pensiją.

"Ką ketinu veikti? Veiklos man netrūksta. Tačiau iš politikos pasitraukiau, su partijomis nebenoriu turėti jokių reikalų. Noriu pagaliau pabūti laisvas ir nepriklausomas", – gegužę dienraščiui kalbėjo V.Anužis.

Vis dėlto V.Anužis netrukus po to tapo savivaldybės įmonės "Klaipėdos vanduo" stebėtojų tarybos pirmininku ir kol kas tai yra pagrindinė jo veikla.

"Skaitau, gilinuosi į "Klaipėdos vandens" reikalus, domiuosi biologinio valymo procesais, mane labai domina, kas vyksta šioje įmonėje, nes tai labai glaudžiai susiję su tuo, ką dariau ir anksčiau, – su žmonių sveikata. Manau, kad šį tą dar galiu pasiūlyti savo gimtajam miestui", – teigė V.Anužis.

Ieško darbo ir nekomentuoja

Ne toks optimistiškas buvo kitas politikas, buvęs Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Olegas Mariničius, šį pavasarį tikėjęsis patekti į miesto tarybą.

Rinkėjai nebuvo palankūs jo partijai "Rusų aljansas".

Ši politinė jėga rinkimuose liko septinta ir mandatų negavo, nors už O.Mariničių ir balsavo net 693 klaipėdiečiai.

Vytauto Petriko nuotr.

Nepaisant šios nesėkmės, O.Mariničius kurį laiką buvo įvardijamas vienu potencialiausių kandidatų tapti savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoju.

Buvęs karo jūrininkas O.Mariničius dar praėjusios tarybos kadencijoje pakeitė iš Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo posto pasitraukusį savo partijos kolegą Aleksandrą Michailovą.

O likus kelioms dienoms iki kadencijos pabaigos laikinai pakeitė ir nuo pareigų nušalintą buvusį tuometį administracijos direktorių Saulių Budiną.

O.Mariničius savivaldybės administracijai vadovavo iki šių metų gegužės 23 d.

Vis dėlto nauju savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoju jis netapo, nes gerokai užsitęsė jo tinkamumo šioms pareigoms tikrinimas.

Prieš mėnesį savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo postą užėmė "Gintaro" sporto centro direktorė Asta Dirgėlienė.

Dienraščio vakar kalbintas O.Mariničius buvo itin nekalbus: "Aš nelabai noriu kalbėti, kol kas ieškau darbo. Daugiau nieko nesakysiu."

Rūpinasi bažnyčios reikalais

Dar viena ilgametė tarybos narė, socialdemokratė Lilija Petraitienė šįkart taip pat nepateko į tarybą.

Po pastarųjų rinkimų socialdemokratų partija liko aštuntoje vietoje.

Nors už L.Petraitienę balsavo 497 klaipėdiečiai ir ji sąraše pakilo iš antros į pirmą vietą, tarybos nario mandatui to nepakako.

"Kaip laikausi? Sudėtingai, bet gyva. Dabar pasinėrusi į evangelikų liuteronų parapijos reikalus, rūpinuosi Šv. Jono bažnyčios atstatymo klausimais. Savaitgalį turėjome labai gražų projektą su Romos katalikais Marijos Taikos Karalienės bažnyčioje. Daugiausia užsiimu visuomenine veikla, dalyvavau seniūnaičių rinkimuose. Partinėje veikloje esu tik skyriaus tarybos prezidiumo narė ir faktiškai veikloje dalyvauju tik simboliškai", – kalbėjo L.Petraitienė.

Dabar pasinėrusi į evangelikų liuteronų parapijos reikalus, rūpinuosi Šv. Jono bažnyčios atstatymo klausimais.

Seimo rinkimuose L.Petraitienė teigė nedalyvausianti, nebent – savivaldybių rinkimuose, jei "nepraeis noras".

Nuo politikos neatitoko

Buvęs Klaipėdos tarybos narys, buvęs liberalas, po Eligijaus Masiulio korupcijos skandalo partijoje suspendavęs savo veiklą, vėliau ją visai palikęs Algirdas Grublys irgi nepateko į naująją miesto tarybą.

A.Grublys rinkimuose dalyvavo su visuomeniniu rinkimų komitetu "Už pokyčius Klaipėdoje". Už jį balsavo 254 rinkėjai – triskart mažiau, nei reikėjo gauti mandatui.

A.Grublio pasiteiravus, kuo šiuo metu užsiima, buvo lakoniškas: "Gyvenu."

Vis dėlto jis nuo politikos neatitoko ir yra komiteto "Už pokyčius Klaipėdoje" atsakingasis sekretorius.

"Užsiimu visuomenine veikla, turiu individualios veiklos pažymą, konsultuoju verslininkus. Kol kas į didžiąją politiką eiti neplanuoju. O į mažąją? Kol kas irgi neplanuoju, sprendimą priimsiu kitų metų rudenį, nors jau turbūt nereikėtų to daryti", – teigė A.Grublys.

Be mandato likęs dar vienas politikas liberalas Audrius Vaišvila per šių metų savivaldybių rinkimus taip pat nesurinko pakankamai balsų (už jį balsavo 525 rinkėjai), bet tikisi į politiką dar sugrįžti.

"Dabar nuo politikos esu toliau, tačiau turiu savo verslą, dirbu, bet domiuosi ir miesto gyvenimu. Po nesėkmingų rinkimų vakuumo nebuvo, kad atitokęs nuo politikos neturėčiau ką veikti. Dabar tik tiesiog turiu daugiau laiko. Esu Liberalų sąjūdžio narys, bet ta aktyvumo stadija kita", – tvirtino A.Vaišvila.

Ketina dar sugrįžti

Dar viena žinoma politikė, autoritetinga "Rusų aljanso" partijos narė Tamara Lochankina pastaruosiuose savivaldybių tarybų rinkimuose nedalyvavo ir mano, kad tai buvo klaida.

Tąkart jos partija pirmąkart po ilgų metų negavo mandatų miesto taryboje.

Dienraščiui pasiteiravus, ar viena įtakingiausių "Rusų aljanso" partijos narių neketina grįžti į aktyvią politiką, T.Lochankina atviravo: "Nuo politikos neatsitraukiau. Pastarąjį kartą asmeniškai rinkimuose nedalyvavau, mano pavardės sąrašuose nebuvo. Ir manau, kad tai buvo klaida. Galvojau, kad esu jau solidaus amžiaus, todėl turėčiau atsitraukti ir vietą užleisti jaunesniems. Tačiau mums pritrūko bent 85 balsų, kad gautume mažiausiai dvi vietas miesto taryboje. Net neabejoju: jei būčiau dalyvavusi rinkimuose, mes tuos balsus būtume gavę", – įsitikinusi T.Lochankina.

Tiesa, ankstesniuose rinkimuose ji, laimėjusi mandatą, ne kartą perleisdavo jį kitam partijos kolegai, tačiau esą tik dėl to, kad suteiktų šansą politikoje dalyvauti jaunesniems politikams.

T.Lochankina tvirtina, kad būsimuose rinkimuose būtinai dalyvaus.

Ir tikisi, kad "Rusų aljansas" vėl laimės mažiausiai du mandatus miesto taryboje.

Beje, pastaruosiuose savivaldybių tarybų rinkimuose dalyvavęs T.Lochankinos partijos kolega, buvęs tarybos narys garbaus amžiaus Vladimiras Vlasovas tikino, kad kituose rinkimuose tikrai nebedalyvaus, esą jam jau pakaks.

"Ką dabar veikiu? Esu pensininkas ir rašau knygą, tiesa, kol kas "į stalčių". Tai bus romanas. Idėjų semiuosi iš savo jaunystės laikų. Dabar darau tą, ką visada norėjau daryti jaunystėje", – pasakojo buvęs politikas, pagal profesiją inžinierius V.Vlasovas.

Dabar darau tą, ką visada norėjau daryti jaunystėje.

A.Šulcas mėgaujasi laisve

Dar vienas buvęs politikas, kuris tikina, kad tikrai negrįš "į tą pačią upę", yra liberalas Artūras Šulcas.

Gerokai prieš metus iki pastarųjų savivaldybių tarybų rinkimų jis garsiai deklaravo, jog rinkimuose nebedalyvaus.

"Ką veikiu? Ogi dirbu, nors visi mano, kad iš politikos pasitraukęs žmogus turėtų mirti badu ir sėdėti ranką ištiesęs, kad į ją kas nors ką nors įdėtų, nes jis daugiau nieko nesugeba. Taigi aš verčiuosi visai neblogai. Dirbu IT ir rinkodaros srityje, mano misija – į Lietuvos rinką įvesti vieną naują prekės ženklą", – teigė A.Šulcas.

Jis juokavo: jei nevogei, nesukčiavai dirbdamas valdišką darbą, tai turtų nesukrovei ir turi dirbti toliau.

"Išlaikiau "nekaltybę" per šiuos rinkimus ir tikrai politikoje nedalyvavau, tikiuosi, kad taip bus ir ateityje. Tiems, kurie nepateko į tarybą, galiu pasakyti, kad gyvenimas tik prasideda. Spyris į užpakalį taip pat yra postūmis gyventi ir ieškoti naujų dalykų. Juk nesibaigia visas gyvenimas tik politika ir viešuoju sektoriumi", – įsitikinęs A.Šulcas.

GALERIJA

  • Permainos: po pastarųjų savivaldos rinkimų Klaipėdos miesto taryboje didžiąją dalį sudaro naujokai, senbuvių išrinkta mažiau nei pusė.
Vytauto Petriko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Man gaila

Labai gaila, kad Taryboje nebėra puikių, sąžiningų žmonių – L. Petraitienės ir A. Grublio.

tam uzmirskime juos

Matyt tavo fiurerį Titovą apipylė miltais ar ne vatinuk?

uzmirskime juos

bedekite tu veikeju fotkiu,miltininkai -maluninkai vienas kita miltais barste,o kiti veikejai mazas-small makles sukiojo,prie dideliu senoji taraskaus gvardija stovi ir stoves..
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS