Laikinojo tilto detektyvas: kas pradangino didelės vertės savivaldybės turtą? | KaunoDiena.lt

LAIKINOJO TILTO DETEKTYVAS: KAS PRADANGINO DIDELĖS VERTĖS SAVIVALDYBĖS TURTĄ?

Savivaldybė iki kovo pabaigos turi išsiaiškinti, kur pradingo pusę milijono litų kainavęs laikinasis tiltas per Dangės upę. Jį išardžius, penkerius metus be atlygio tiltą saugoję statytojai tikina, kad jo medinės dalys per tą laiką supuvo ir jas teko sudeginti, o žurnalistų klausimas, kur "išgaravo" 10 tonų metalinių tilto konstrukcijų, labai supykdė rangovų atstovą.

Skaičių ekvilibristika

Kas pradangino didelės vertės savivaldybės turtą – laikinąjį tiltą?

Šis klausimas tapo nemenku galvos skausmu savivaldybei, nes iš pusės milijono litų (145 tūkst. eurų) vertės ilgalaikio turto šiandien beliko vos kelis tūkstančius kainuojančios penkios metalinės sijos, kukli krūva lentų ir viena medinė kaladė.

Laikinasis tiltas per Dangę netoli Senosios perkėlos buvo pastatytas 2014 m. birželį, kai buvo remontuojamas Pilies tiltas.

Anot savivaldybės kontrolierės Daivos Čeporiūtės, statant laikinąjį tiltą, buvo panaudota 23 kubiniai metrai medienos (967 vienetai tašų, lentų ir kt.) ir 25 tonos (352 vienetai) metalinių konstrukcijų.

Sudomino: savivaldybės kontrolierė D.Čeporiūtė, konstatavusi skandalingą laikinojo tilto dingimą, reikalauja valdininkų paaiškinimų. (Redakcijos archyvo nuotr.)

Laikinojo tilto ilgis buvo 41 m, bendras plotis – 4,1 m, dangos plotis – 3 m.

Juo dviratininkai ir pėstieji naudojosi beveik 9 mėnesius, kol 2015-ųjų balandį buvo baigtas remontuoti Pilies tiltas ir laikinasis tapo nebereikalingas.

Tad jis buvo išardytas ir iki šiol (beveik penkerius metus) saugomas Pilies tiltą remontavusios ir laikinąjį stačiusios įmonės "Viadukas" teritorijoje, Šilutės plente.

Pernai gegužę savivaldybės Kontrolieriaus tarnybos darbuotojos apžiūrėjo saugomo tilto likučius ir konstatavo skandalingą faktą – iš tilto beliko dvi 21 m ilgio plieninės sijos, vienas 12 m ilgio metalinis polis, 28 mediniai tašai (4 kubiniai metrai medienos), dvi 4 m ilgio lentos ir viena medinė kaladė.

Kitaip tariant, medinių laikinojo tilto dalių beveik neliko, o metalinės iš 25 tonų "sutirpo" iki 15 tonų.

Nors pats tiltas visuose savivaldybės dokumentuose įvardijamas kaip ilgalaikis turtas, jo faktiškai nebeliko.

Tiesa, dar jį statant kalbėta, kad išardžius jį bus galima panaudoti ir kitoje vietoje.

Akivaizdu, kad kažkas turbūt jį ir panaudojo, bet savivaldybė apie tai neinformuota.

Supyko ne juokais

Klausimas dėl laikinojo tilto likučių, pasirodo, gana skausmingas bendrovės "Viadukas" Klaipėdos padalinio vadovui Arvydui Biesevičiui, kuris po pokalbio pabrėžė, kad su dienraščio "Klaipėda" žurnalistais jis niekada daugiau nebendraus.

"Nustebino, kad tilto mažai liko? Tegul policija stebisi, o ne jūs. Prie ko čia žurnalistai? Ir kodėl aš turiu visiems aiškinti, kiek to tilto liko ir kiek neliko? Liko pagrindinės konstrukcijos, o kas daugiau turėjo likti?" – dėstė A.Biesevičius.

Vadovas skundėsi, kad dėl to tilto pas jį buvo nežinia kiek komisijų.

Ir esą kiekvienas stebisi, "kodėl "Viaduko" teritorijoje nestovi tiltas".

"Visi įsivaizduoja, kad tas tiltas turėjo kažkokiu būdu atskristi nuo upės, nusileisti mūsų teritorijoje ir 10 metų stovėti, kol kažkas teiksis šitą tiltą kažkur padėti. Aš dar kartą jums aiškinu, kad tas tiltas ne iš pasakos, kai, pasukus žiedą, jis peršoka į kitą vietą. Statybose daikto dalys yra surenkamos ir išrenkamos. Tas, kas buvo išimta nekondiciniu būdu ir nebegalėjo būti panaudota, viskas buvo sulaužyta, supjaustyta ir priduota. O dabar kažkas sugalvojo sverti tonas", – piktinosi A.Biesevičius.

Esą niekas statytojams nenurodė saugoti visas detales, kurios bus panaudotos, jei tiltas būtų statomas kitoje vietoje.

"Dar vienas dalykas: man už tą saugojimą niekas nesumokėjo nė vieno euro, net neištarė padėkos žodžio. Tiek metų laikiau tą tiltą savo teritorijoje, užgriozdinęs kelią, ir niekas nepasakė "ačiū". Jums atrodo, kad tilto neliko? Daugiau komentarų nėra ir nebus niekada", – nurėžė A.Biesevičius.

Dvi sijos staiga atsirado?

Klaipėdos savivaldybės kontrolierė savo ataskaitoje laikinojo tilto saugojimo atvejį pateikė kaip blogąjį pavyzdį – ilgalaikis miesto turtas yra neteisingai apskaitytas ir nerūpestingai prižiūrimas.

Savivaldybės dokumentuose nurodyta laikinojo tilto likutinė vertė – 138 tūkst. eurų.

"Rangovas, kuris atliko šio tilto statybos ir išardymo darbus, demontuotą tiltą laikė savo įmonės teritorijoje. Tarnybos darbuotojams nuvykus tiltą apžiūrėti, rastos tik jo detalės – trys metalinės sijos ir medinių konstrukcijų liekanos, nors šiam turtui buvo nustatytas naudingo naudojimo laikas 15 metų", – pabrėžė D.Čeporiūtė.

Dienraštis "Klaipėda" jau rašė ("Parduos laikinojo tilto likučius", 2020 02 20), kad savivaldybės administracija viešame prekių aukcione ketina realizuoti išlikusias laikinojo pėsčiųjų tilto metalines sijas.

Tačiau savivaldybės tinklalapyje skelbiama, kad miesto administracija parduoda metalo laužą – ne tris (kurias fiksavo Kontrolės ir audito tarnybos darbuotojos), o jau penkias metalines sijas (apytikriai 15 t svorio).

Pradinė pardavimo kaina – 2,5 tūkst. eurų už visą turtą. Dalimis esą metalas neparduodamas.

"Labai keista, mūsų darbuotojos matė ir fiksavo tik tris metalines sijas, iš kur atsirado dar dvi? Mes gi turime apžiūros protokolą su fotografijomis ir abiejų pusių parašais, kad duomenys yra teisingi. Tai gal kas nors tas sijas grąžino, kai iškilo viskas į viešumą?" – stebėjosi D.Čeporiūtė.

Aukso vertės malkos

Savivaldybės kontrolierė tvirtino, jog A.Biesevičius jai teigęs, kad dauguma lentų supuvo ir jas teko sudeginti.

"Tai buvo savivaldybės turtas, ir niekas neturėjo teisės jo nei supjaustyti, nei parduoti. Mano žiniomis, "Viaduko" vadovas kreipėsi į savivaldybę, kad už tilto saugojimą miestas mokėtų pinigus, tačiau savivaldybė atrašė, kad tam lėšų neturi. Ir A.Biesevičius mus patikino, kad tokiu atveju už tą tiltą atsakomybės jis neprisiėmė", – teigė D.Čeporiūtė.

Jums atrodo, kad tilto neliko? Daugiau komentarų nėra ir nebus niekada.

Esą įmonės teritorija yra atvira, ir "Viaduko" atstovas savivaldybės kontrolierėms aiškino nežinąs, kur dingo dalis tilto.

"Jis sakė, kad naktį galėjo bet kas atvažiuoti ir paimti tą medieną ar metalą, nes visa tai buvo nesaugoma. Klaipėdos savivaldybės administracija turi įvertinti šį atvejį. Tai yra jų atsakomybė. Ir tai yra neeilinis faktas. Mes pateikėme tą faktą Kontrolės komitetui", – tikino D.Čeporiūtė.

Kreipėsi į prokuratūrą

Klaipėdos miesto tarybos narė, Kontrolės komiteto pirmininkė Ligita Girskienė, perskaičiusi savivaldybės kontrolierės ataskaitą dėl laikinojo tilto, kreipėsi į Apygardos prokuratūrą, prašydama pradėti ikiteisminį tyrimą dėl miestui priklausančio didelės vertės turto dingimo ("Dėl tilto – į prokuratūrą", 2020 02 26, "Klaipėda).

Vis dėlto prokurorai atsisakė pradėti baudžiamąjį tyrimą.

Esą, kai tiltas buvo išmontuotas, daug medinių jo dalių buvo sugadinta ir jos nurašytos, taigi liko tik metalinės sijos, kurios ir bus parduodamos aukcione, bet jų pradinė kaina keliasdešimt kartų mažesnė nei likutinė viso šio turto vertė.

Konstatuota, kad "nebuvo galima tikėtis gauti ekonominės naudos būsimais laikotarpiais ar kitaip naudoti šį turtą paslaugoms teikti".

Būtent todėl prokurorai ir nerado reikalo pradėti tyrimą.

"Likutinė savivaldybės turto vertė – 138 tūkst. eurų, bet pasirodo, tai nėra jokia vertė, dėl kurios reikia pradėti ikiteisminį tyrimą. Apmaudu, bet aš fiziškai neturiu galimybių skųsti teismams visų tų sprendimų", – teigė L.Girskienė.

Šį atvejį tyrusi ir nusprendusi nepradėti ikiteisminio tyrimo prokurorė Regina Bučinskaitė teigė, kad, jei paaiškėtų naujų aplinkybių, tyrimą būtų galima pakartoti.

"Jei paaiškės naujų aplinkybių, visada galima ir net privalu kreiptis į prokuratūrą. Tačiau būna, kai pareiškėjai kreipiasi po 5 ar 10 kartų, pakeičia sakinio struktūrą, o esmė lieka ta pati. Tokiu atveju pareiškimą vertiname kaip kartotinį ir tyrimo nepradedame", – paaiškino R.Bučinskaitė.

Tyrimui liko mėnuo

Po kontrolierės audito savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis buvo įpareigotas imtis priemonių, kurios "užtikrintų, kad savivaldybės turto inventorizacija būtų atliekama išsamiai ir atsakingai, kad jo apskaita užtikrintų rūpestingą turto valdymą".

Savivaldybės administracijoje buvo sudaryta darbo grupė, kuri turėjo įvertinti laikinojo tilto per Dangės upę, Pilies gatvėje, nuvertėjimą ar galbūt jo likučių išgrobstymą.

Šiuo klausimu savivaldybės kontrolierei minėta darbo grupė savo išvadas turėjo pateikti iki praėjusių metų spalio pabaigos, tačiau buvo paprašyta tyrimo terminą pratęsti iki 2020 m. kovo 31 d.

Iki to laiko aukcione pusvelčiui veikiausiai bus parduotos ir tos kelios metalinės sijos, kurios liko iš pusės milijono litų kainavusio laikinojo tilto.

Rašyti komentarą
Komentarai (22)

klausimas

o kur saugojimo sutartis ir apmokejimas?

jo

Kontrolės tarnybos specialistams reikia atlikti rimtus įstaigų veiklos auditus o ne užsiiminėti menkniekiais.

Sergej

žmonės paprašė įrengti šį tiltą prie Maluno ežero. todėl žmonėms labai gaila, visko pavogti kaip visada
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS