Legenda, vardu V. Paukštė | KaunoDiena.lt

LEGENDA, VARDU V. PAUKŠTĖ

Vytautas Paukštė išėjo. Liks žiūrovų meilė aktoriui, prisiminimai ir žavėjimasis jo vaidmenimis, kolegų ir draugų pagarba už nepaprastai gerą, tiesų ir teisingą būdą. Šviesus gedulas apėmė antruosius artisto namus – Klaipėdos dramos teatrą, kur sekmadienį nuo ryto bus galima atsisveikinti su didžia asmenybe ir daugelio mylimu aktoriumi.

Įvertino talentą

V.Paukštė buvo apdovanotas Gedimino ordino Riterio kryžiumi, Vyriausybės meno premija, Lietuvos nacionaline premija, Auksiniu scenos kryžiumi, ordino "Už nuopelnus Lietuvai" Komandoro didžiuoju kryžiumi ir Auksine gerve.

Aktoriaus kūrybinėje biografijoje – 130 vaidmenų teatre ir 70 kine.

Dar liepos 2-ąją Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas namuose, Danės gatvėje aplankė 90-mečio sulaukusį V.Paukštę.

Vienas didžiausių aktoriaus gerbėjų V.Grubliauskas, kalbėdamas apie jį, neslėpė nusiminimo.

"Jis – ištisa teatro ir kino epocha, išliksianti Lietuvos kultūros istorijoje. Turės praeiti šiek tiek laiko, kad suvoktume, kokio masto tai yra netektis. Aktorius, pedagogas ir didi, iškili asmenybė, užauginusi gausybę kitų aktorių ir režisierių. Man apie šį praradimą labai sunku kalbėti, širdį drasko emocijos, žodžiai stringa gerklėje, tiesiog norisi patylėti, nusilenkti, prisiminti šio šviesaus žmogaus asmenybės švytėjimą", – emocingai kalbėjo V.Grubliauskas.

Teatras rūpėjo visada

Klaipėdos dramos teatro vadovas Tomas Juočys prisiminė, kad paskutinis V.Paukštės sukurtas vaidmuo buvo Gintaro Varno spektaklyje "Šmėklų sonata".

Spektaklis gimė dar Žvejų rūmuose, kai Klaipėdos dramos teatro trupė laukė teatro pastato atnaujinimo pabaigos.

"Kai išeina aktorius, nenoriu akcentuoti profesinės jo pusės. Patys žiūrovai nusprendė, kad V.Paukštė buvo legenda. Jis buvo ypatingas žmogus – labai geras ir doras, tokio padorumo žmonių aš retai sutinku. Buvo teisingas ir tiesus, nebijojo pasakyti savo nuomonės, nepaisant to, su kuo kalba. Žmogiškas, neišpuikęs, neturėjo jokių žvaigždės požymių. Tiesiog labai geras žmogus", – šviesiais prisiminimais dalijosi teatro direktorius T.Juočys.

Jo smegenys buvo aštrios, mąstė blaiviai ir aiškiai, tik kūnas pavargo.

V.Paukštė turėjo galimybę pabendrauti ir su jaunaisiais kolegomis. Jis sujungė ne vieną teatro aktorių kartą, mielai priimdavo savo namuose jaunuosius aktorius.

Tiesa, pastaruoju metu jį retai bebuvo galima sutikti gatvėje.

"V.Paukštė silpo. Jo smegenys buvo aštrios, mąstė blaiviai ir aiškiai, tik kūnas pavargo. Jam visada buvo įdomus teatro gyvenimas", – dalijosi prisiminimais T.Juočys.

Aktorius gyveno kitapus upės, Danės gatvėje, pro langą kasdien matydavo teatrą. Jeigu pastebėdavo, kad jame gerokai po spektaklio dega šviesos, paskambindavo. Ragelyje T.Juočys išgirsdavo V.Paukštės balsą: "Tai ką, brolau, darai?".

Tomas Juočys. Vytauto Petriko nuotr.

Titulų nesureikšmino

V.Grubliauskas pritarė teatro vadovo minčiai, kad rūpesčiai dėl sveikatos visiškai neužgožė V.Paukštės proto šviesumo, įžvalgaus ir tėviško bendravimo.

V.Grubliauskas prisipažino, kad būdamas šalia šio aktoriaus jautęs didelį sielos artumą.

"Atrodė, kad jis žino, ką pasakysiu, lyg būtų matęs kiaurai. Vos keli jo ištarti santūrūs žodžiai buvo itin taiklūs, išmintingi. Nė vienas jį pažinojęs nepamirš jo dvasinės šilumos. Visi skambūs titulai ir apdovanojimai nė kiek neužgožė nuoširdumo ir paprastumo. Labai seniai pažinojau gerbiamą aktorių. Kažkada, dar būdamas vaikas, dainavau berniukų chore, ir mes dalyvavome spektaklyje "Nebylys" pagal to paties pavadinimo J.Tumo-Vaižganto kūrinį. Mes vaidinome piemenėlių chorą. Gerokai vėliau teko su dviem kolegomis dalyvauti Alessandro Baricco spektaklyje "Novečentas". Nors ir nesu aktorius, iki šiol pamenu jo patarimus, jis pasakydavo esmę vos keliais žodžiais, kuriuose tilpdavo išmintis, patirtis ir geranoriškumas. Pamenu, klausiau jo, kaip man pasakyti vienintelį sakinį. Jis patarė kalbėti nevaidinant, paprastai, lyg sakyčiau žmonai ar draugui", – prisiminimais dalijosi V.Grubliauskas ir tikino, kad V.Paukštė greičiau kitus, pasikėlusius, nuleisdavo ant žemės, nei pats mėgavosi šlove, bet nedarė to šiurkščiai.

V.Paukštė amžinojo poilsio atguls Vilniuje, Antakalnio kapinių Menininkų kalnelyje, greta savo kolegų ir bičiulių.

Sekmadienį 9 val. Švč. Mergelės Marijos, Taikos Karalienės bažnyčioje vyks šv. Mišios už mirusįjį.

Nuo 10 iki 20 val. Klaipėdos dramos teatro didžiojoje salėje bus galima atsisveikinti su aktoriumi. Pirmadienį 10 val. urna bus išnešama iš teatro.

Tos pačios dienos 14 val. jis bus palaidotas Vilniuje, Antakalnio kapinėse.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Kregždutė \\\\\.../////

Matyt teigiamai ir gerai čiulbėjo tas paukštuks o'Žynui.

anonimui

Aš tavęs irgi nepažinojau ir nepažinosiu, nes esi absolitus sielos ir proto ubagas....

Anonimas

Uzuojauta artimiesiems. Gaila,kada iseina tokie sviesus zmones. Ilgai jis liks atmintyje visu ji pazinojusiu sirdyse.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS