Lietaus skandintose kapinėse – naujovės | KaunoDiena.lt

LIETAUS SKANDINTOSE KAPINĖSE – NAUJOVĖS

Praėjusį rudenį dažnas klaipėdietis, išvydęs liūčių skandintas miesto kapines, liejo emocijas. Klaipėdos savivaldybė užsimojo ne tik įrengti naujus, dažnai balose skęstančius Lėbartų kapinių takus, bet ir pakloti naujas lietaus surinkimo sistemas Joniškės kapinėse.

Šiems darbams jau ieškoma rangovų. Skelbiama, jog bus atnaujinti abejų kapinių takai.

"Centrinę Lėbartų kapinių aikštę ir taką jau atnaujinome. Ten sudėtos trinkelės. Dabar bus tvarkomi šoniniai takai. Ištisinės naujos dangos neklosime, bet atnaujinsime tas vietas, kur buvo problemų. Po šio rudens pamatėme daugybę sudėtingų vietų. Kai kur takai tiesiog buvo po vandeniu. Per laiką daug kur susiformavo duobės, todėl ant takų ir laikėsi vanduo. Juk "čia – Lietuva, čia lietūs lyja", – poetą E.Mieželaitį citavo Klaipėdos savivaldybės Miesto ūkio departamento direktorius Liudvikas Dūda.

Po praėjusio rudens liūčių buvo išanalizuota, kokius darbus reikėtų atlikti ne tik Lėbartų, bet ir Joniškės kapinėse.

"Joniškės kapinių lietaus kanalizacijos sistema yra visiškai nudėvėta. Lėbartų kapinėse ji nėra nudėvėta, ten tik sunkiasvorio transporto nuvažinėti lietaus nuotekų sistemos kampai. Toje vietoje reikėtų sutvarkyti drenažo nuolydžius ir nuvesti lietaus nuotekas į šulinukus ir juos atriboti nuo takų, kad neužvažiuotų mašinos", – aiškino L.Dūda.

Joniškės kapinių lietaus nuotekų sistemą teks pertvarkyti iš esmės.

"Ten viskas buvo apaugę medžiais, sistema suardyta medžių šaknų. Ją reikės iš naujo suprojektuoti ir atskiras atšakas įrengti iš naujo. Ne tik Lėbartuose, bet ir Joniškėje viskas tvino. Kita vertus, pernai tvino viskas. Kad ir kokią sistemą paklotum, ji nespės surinkti tokio kiekio vandens, kiek pernai buvo priliję. Galima pakloti storus vamzdžius, bet tada reikia ypač didelių vandens priėmimo grotelių plotų", – pastebėjo L.Dūda.

Pernai Joniškės kapinėse buvo atlikta daugybė kitų darbų – šalinami menkaverčiai ir ligoti medžiai, savaime suvešėję krūmynai. Kapinėse atstatyta kapinių tvora.

"Sutvarkę lietaus nuotekas, sutvarkysime takų dangas", – žadėjo L.Dūda.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Nu tai pdarykit

kokį drenažą-vndns surinkėją.Kur tai matyta kad savo mirusiuosius į vandenį kištume.Ir dar reikėtų gerai ištirti ar to vandens nuslūgusio nuo numirėlių Ketvergių ir aplink esančių teritorijų gyventojai negeria

Anonimas

su tuo draudimu važiuoti į kapinių teritoriją perspausta. Mašinos jų neprikels. Dėl pėsčiųjų. Pastabumo pėstiesiems ir vairuotojams ;)

Audronė

Ir labai prašytume, gerbti mirusiuosius ir neleisti važinėti su mašinomis,kaip kokioje autostradoje. Anksčiau ,žmonės pėsčiomis , net po keletą kilometrų lydėdavo velionį iki kapinių o dabar tingi net kelis šimtus metrų paėjėti. Sėda į mašinas ir lekia ,kaip išprotėję per kapines. O juk ten žmonės apimti skausmo, gali net nepastebėti tokių lekiančių mašinų.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS