Ligoninės pacientų lėkštėse – pokyčiai: kaip pasikeitė valgiaraščiai? | KaunoDiena.lt

LIGONINĖS PACIENTŲ LĖKŠTĖSE – POKYČIAI: KAIP PASIKEITĖ VALGIARAŠČIAI?

Nuo lapkričio pradžios pacientai ligoninėse maitinami pagal atnaujintus valgiaraščius. Gydymo įstaigose tiekiamas maistas dažnai atsidurdavo kritikos taikinyje, tad imtasi priemonių situacijai gerinti.

Reagavo į skundus

Nuo šiol į ligoninę patekę pacientai savo lėkštėse turėtų neberasti riebaluose virtų, skrudintų, džiūvėsėliuose apvoliotų ar jais pabarstytų keptų mėsos, paukštienos ir žuvų gaminių, taip pat sultinių ir padažų koncentratų bei kitų sveikatai nepalankių produktų ar iš jų pagamintų patiekalų. Šių privalomų taisyklių turi būti paisoma visose stacionarinėse gydymo įstaigose.

Iki tol nebuvo nustatyti aiškūs reikalavimai pacientams tiekiamam maistui, tad Sveikatos apsaugos ministerija ir atsakingos tarnybos sulaukdavo daug skundų dėl ligoninėse tiekiamo maisto.

Uostamiesčio ligoninių atstovai tikino, kad naujajai tvarkai įgyvendinti didelių pokyčių neprireikė. Tiesa, iššūkių neišvengta.

Perėjusi skyrius rasdavau tuščias lėkštes. Nemanau, kad ir dabar teks išmesti daug maisto.

Pasiteiravus, ar įmanoma pacientus pamaitinti sveiku ir šviežiu maistu, kaip rekomenduoja sveikatos apsaugos ministras, už gana nedidelę vienam pacientui skiriamą sumą, ligoninių atstovai nuo tiesaus atsakymo išsisuko. Jie taip pat nepanoro įvardyti, kokia suma dienai skiriama vienam pacientui, motyvuodami komercine paslaptimi.

Vietoj kompoto – vanduo

Kaip pasakojo Respublikinės Klaipėdos ligoninės Maisto tarnybos laikinoji vadovė Rima Bernotienė, nuo lapkričio esminių pokyčių valgiaraštyje neatsirado, nors kai kurių patiekalų teko atsisakyti.

Vienas iš pasikeitimų – pacientai nebegauna kompoto. Jis keičiamas vandeniu, paskanintu citrina, aplesinu ar greipfrutu. Ligoninėje taip pat sudarytos sąlygos pacientams nemokamai bet kada atsigaivinti vandeniu.

Valgiaraštyje dėl cukraus ribojimo nebeliks varškės sūrelių, saldintos varškės, jogurtų, grūdiniai produktai keičiami viso grūdo gaminiais, taip pat atsisakyta iki tol meniu dar likusių kelių džiūvėsėliuose apvoliotų, skrudintų patiekalų.

Valgiaraštyje neliko rūkytų gaminių, subproduktų. Tad vietoj vieną dieną siūlomų troškintų galvijų širdžių bus siūlomas vištienos guliašas.

Išmesti maisto nereikės

Pasak R.Bernotienės, ministerijos įsakymo esmė – sveiko maisto diegimas ligoninėse, tad stengiamasi į tai orientuotis ir pasiūlyti pacientams kuo sveikesnio, šviežesnio maisto.

Kiekis: nuo šiol ligoninėse maiste bus mažiau druskos. (Shutterstock nuotr.)

Pašnekovė pakartojo, kad kardinalių permainų neprireikė, nes ir iki tol esą buvo stengiamasi patiekti maistą pagal sveikos mitybos principus.

"Pusryčiams dažniausiai pacientai valgo košes, vėliau vaisius, pietums – sriubą ir karštąjį patiekalą. Trečdalį antro karštojo patiekalo lėkštės, kaip ir rekomenduojama, užimdavo salotos. Iš pacientų sulaukiame padėkų už skanias košes ir skanų maistą.

Perėjusi skyrius rasdavau tuščias lėkštes. Nemanau, kad ir dabar teks išmesti daug maisto", – tikino vadovė, paklausta, kaip pacientai priims valgiaraščio naujoves.

Ligoninės virtuvė pati gamina maistą, tad įgyvendinti naujuosius ministro reikalavimus nebuvo sunku. Valgiaraščiai atnaujinami pagal metų laikus: žiemą ir vasarą, orientuojantis į sezonines daržoves.

Atšaukė pirkimus

Pasak R.Bernotienės, bet kokie pokyčiai reikalauja susitelkimo, tad ir šįkart neapsieita be tam tikrų iššūkių.

Paaiškėjus, kad nuo lapkričio keisis pacientų maitinimas, teko atšaukti anksčiau paskelbtus viešuosius tam tikrų produktų pirkimus, pastebėjus, kad produktai neatitinka sveikos mitybos reikalavimų.

"Sveikos mitybos propagavimas – būtinas. Jei pacientas, praleidęs tris ar penkias dienas ligoninėje, gaus iš to naudos, tikslas bus pasiektas", – optimistiškai naujoves vertina ligoninės atstovė.

Praėjusią savaitę ligoninėje atsakingiems darbuotojams buvo priminta apie maisto saugos reikalavimus.

Mažiau druskos ir cukraus

Klaipėdos jūrininkų ligoninės vyriausioji slaugytoja Aida Smagurienė patikino, kad nuo lapkričio 1 d. pacientų maitinimas ligoninėje pakoreguotas pagal naujus reikalavimus ir tapo dar palankesnis paciento sveikatai.

"Dėl to yra skelbiami papildomi pirkimai, koreguojamas produktų, neatitinkančių apraše numatytų reikalavimų, sąrašas. Bus keičiami tokie produktai kaip batonas, ruginė duona, racione atsiras nurodyto riebumo pienas, natūralus jogurtas be priedų, riebios žuvys, daugiau neapdorotų daržovių, ypač lietuviškų sezoninių", – pasakojo ligoninės atstovė.

Gaminant patiekalus nebebus naudojamas margarinas, nekintantys riebalai, pacientams siūloma nesaldinta arbata, visuose patiekaluose bus naudojama mažiau druskos ir cukraus, o salotos gardinamos šaltai spaustu aliejumi.

Įsigaliojus naujajai tvarkai keičiasi dietų žymėjimas, pacientai valgiaraštyje matys daugiau ir išsamesnės informacijos apie maitinimą.

Klaipėdos jūrininkų ligoninėje maistas pacientams gaminamas vietoje – Maisto paruošimo skyriuje, tad lengviau kontroliuoti jo gaminimo procesą ir siekti, kad būtų paisoma naujųjų mitybos reikalavimų.

Ligoninės virėjos sveikiau gaminti mokysis ir per ministerijos rekomenduojamus mokymus.

Tikisi pokyčių

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, pokyčiai inicijuoti, siekiant, kad pacientai būtų maitinami kokybišku, subalansuotu, jų poreikius pagal susirgimą atitinkančiu maistu.

Tai iki šiol užtikrino tik dalis gydymo įstaigų, kitoms, kaip parodė mobilios ekspertų komisijos vizitai įvairiuose šalies regionuose, tikrai būta kur pasitempti.

"Privalomų mitybos organizavimo taisyklių nustatymas buvo būtinas žingsnis, siekiant spręsti dešimtmečiais egzistavusią problemą. Džiaugiuosi, kad tą būtinybę suprato ir pačios įstaigos, palaikiusios idėją, aktyviai dalyvavusios derinimo procese. Šie sprendimai priimti tariantis, nes visų interesas tas pats – užtikrinti, kad pacientai gautų sveiką ir skanų maistą", – sakė ministras.

Aiškūs reikalavimai pacientams tiekiamam maistui iki parengiant naująją tvarką nebuvo nustatyti. Tad problemų būta daug ir įvairių. Pavyzdžiui, maistas skurdus, mažai atsižvelgiama į mitybinę vertę, raciono subalansuotumą, itin trūksta daržovių, kurios sveikstančiam žmogui yra labai svarbios, baigiant tuo, jog maistas į palatas atkeliauja atšalęs, patiekiamas neestetiškai atrodančiuose induose.

Darbuotojams – mokymai

Vadovaujantis naujausiais tyrimais sveikos mitybos srityje, Europos Komisijos ir Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijomis, nuo lapkričio 1 d. nustatyti tiekiamų maisto produktų kokybės reikalavimai, leidžiami cukrų, druskos ir skaidulinių medžiagų kiekiai pacientų maitinimui tiekiamuose maisto produktuose. Nustatytas netiektinų maisto produktų sąrašas.

Gydymo įstaigoms rekomenduojama maisto produktus įsigyti iš vietinių ūkių, kad į gydymo įstaigas būtų tiekiami švieži, sezoniniai produktai.

Numatyta, kad darbuotojai, gaminantys dietinį maistą gydymo įstaigose, turės dalyvauti mokymuose, įgyti reikiamas žinias ir kompetencijas. Antraip tokio darbo jie negalės dirbti.

Šiam reikalavimui įgyvendinti nustatytas 3 metų pereinamasis laikotarpis, per kurį bus parengta dietinių patiekalų gaminimo mokymų programa ir kvalifikaciniai reikalavimai lektoriams, kurie galės vesti mokymus.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

TEISININKAS ANTANAS

MESKIT LAUK MUTANTA JANUSONI .VANDENS GERIAMO NERA .SPINTOMIS APSISTATES.KOKIA ALGA GAUNA ?UZ KA? VANAGU LIZDA ISARDYTI...…..

R

Geriausia būtų runkelių, burokų ir kopūstų dieta.

Realybė kitokia

Labai norėčiau, kad ligoninių vyriausieji gydytojai ranką prie širdies pridėję viešai prisipažintų:" Man, kaip Ligoninės Vadovui, gydymo įstaigoje nėra gaminamas atskiras meniu, aš valgau( ir susimoku)... Deja, ligoninių dietistai žino tiesą, žino, kaip yra iš tikrųjų, bet jie ir įstaigoje dirbti, ir algą su priedais gauti nori..
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS