Maisto rūšiavimas: mums naujovė, o Europoje – įprasta kasdienybė | KaunoDiena.lt

MAISTO RŪŠIAVIMAS: MUMS NAUJOVĖ, O EUROPOJE – ĮPRASTA KASDIENYBĖ

  • 11

Puikiai daugeliui klaipėdiečių pažįstamas gydytojas chirurgas Romualdas Sakalauskas, buvęs ilgametis Klaipėdos respublikinės ligoninės vadovas, šiuo metu vadovaujantis Kretingos ligoninei, tapo vienu pirmųjų Tauralaukio gyventojų, pasiėmusių maisto rūšiavimo konteinerių komplektą. Individualiame name gyvenantis klaipėdietis su šeima dabar kieme turi keturis konteinerius, į kuriuos atskirai renka pakuotes ir komunalines atliekas. Maisto atliekų konteineris kol kas nebus naudojamas, bet kam jis skirtas – gydytojui ne naujiena.

„Pirmąkart rūšiuojamas maisto atliekas pamačiau maždaug prieš 15 metų slidinėdamas Austrijoje. Šeimininkė, pas kurią nuomojomės apartamentus, labai rūpestingai mums aiškino, kur ir kaip išmesti maistą, kur kitas atliekas. Tuomet pas mus dar buvo tik rūšiavimo užuomazgos, o jie jau rūšiavo maistą. Vėliau su tuo susidūriau ir Šveicarijoje“, – prisiminimais dalijosi R. Sakalauskas.

Išties tik prieš 15 metų Klaipėdos daugiabučių kiemuose atsirado stiklo, popieriaus, plastiko rūšiavimo konteineriai. Kai daugelis Vakarų Europos valstybių tuomet jau rūšiavo ir maisto likučius. Lietuva vejasi ES šalis ir kelią link ekologiško atliekų tvarkymo stengiasi įveikti greičiau. Atskiras maisto likučių surinkimas sudaro galimybes perdirbti daugiau atliekų, paversti jas derlingu kompostu, išgauti dujas, sumažinti klimato kaitą.

Džiaugiuosi, kad Lietuva priartėjo prie sektino pavyzdžio.

„Anuomet svečiuojantis užsienyje ir man atrodė keistai, kad reikia tiek daug pastangų įdėti į atliekų tvarkymą. O dabar tai jau įprasta. Džiaugiuosi, kad Lietuva priartėjo prie sektino pavyzdžio“, – pasakojo gydytojas.

Anot pašnekovo, Austrijoje ir Šveicarijoje matyta rūšiavimo tvarka buvo identiška, kokia bus ir Klaipėdoje.

KRATC nuotr.

„Vienur atskiroje patalpoje šalia kitų rūšiavimo konteinerių stovėjo talpyklė maisto atliekoms, o kitur tiesiog konteineris lauke, į kuriuos metėme virtuvėje į maišelius surinktas maisto atliekas. Jeigu norim gyventi gražiai, tvarkingai kaip anose šalyse, tai pirmiausia turim pradėti nuo elementarių dalykų. Reikia ir vaikams rodyti pavyzdį, ką ir kaip reikia rūšiuoti. Norim būti civilizuoti – turim eiti šituo keliu“, – įsitikinęs R. Sakalauskas.

Maisto rūšiavimo konteineriai visiems individualiose valdose gyvenantiems klaipėdiečiams yra suteikiami nemokamai, jie nupirkti iš Europos Sąjungos Sanglaudos fondo ir Klaipėdos miesto savivaldybės lėšų, vykdant projektą „Maisto atliekų apdorojimo infrastruktūros sukūrimas Klaipėdos RATC“.

Daugiau informacijos norintiems Klaipėdoje gauti maisto atliekų rūšiavimo konteinerius: nemokama telefono linija 8 800 133 44, e. p. kokybe@kratc.lt.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

ALGIRDAS.

Aš asmeniškai maisto atliekas išvežu į sodo kompostinę , o bulvių likučiai ir lupenos nepamainoma trąša serbentams ir agrastams .

Rusiuokit kam priklauso

Nerusiuosiu,po parasa knistis-zapadlo.

Kaip pabrangimą pateisinsi? tik kiekvienam po šikpuodį....

Na tai rūšiuokit rūšiuokit už prabangius du kibirus, po naujų, atliekų išvežimas, kaip ten 30 procentukų pabrangs? Kai butams duos kibirukus tai tris kartus pabrangimas garantuotas. Surinkimas nelogiškas prie kiekvieno namo aibė konteinerių... tai ir padangom, rūbam televizoriam prie kiekvieno namo ir buto po skirtinga konteineri 200 litrų.. patogu gerai...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS