Makabriška istorija: klaipėdiečių šeimai pranešė apie dar gyvos mamos mirtį | KaunoDiena.lt

MAKABRIŠKA ISTORIJA: KLAIPĖDIEČIŲ ŠEIMAI PRANEŠĖ APIE DAR GYVOS MAMOS MIRTĮ

Prieš Vėlines klaipėdiečių šeima išgyveno makabrišką istoriją, kuri šeimai baigėsi dideliu stresu, tačiau jos pabaiga – netikėta. Pranešimas apie globos namuose mirusią mamą pasirodė esąs klaidingas.

Žinia buvo netikėta

Klaipėdietė Inga Saudargienė penktadienio popietę sulaukė netikėto skambučio. Pakėlusi ragelį ji išgirdo moters balsą. Skambinusioji nepaklausė, kas atsiliepė.

"Manęs paklausė, ar aš esu marti, bet kieno – nepaminėjo. Tik pranešė, kad skambina Viliaus Gaigalaičio globos namų slaugytoja. Kitu sakiniu ji pasakė, kad prieš dešimt minučių mirė mano anyta. Nustėrau, dar prieš kelias dienas su vyro mama kalbėjome telefonu. Daug mąstyti nebuvo laiko, globos namų darbuotoja pranešė, kad turime greitai pasirinkti ritualinių paslaugų įmonę, nes mirusiosios ilgiau nei porą valandų laikyti negali", – prisiminė klaipėdietė.

Žinia moteriai buvo netikėta, natūralu, kad tiek ji, tiek apie mamos mirtį sužinojęs jos sutuoktinis buvo sukrėsti, abiem ėmė drebėti rankos.

Nors vyro mama, sulaukusi 68 metų, buvo patyrusi du insultus, tačiau jautėsi neblogai.

Prieš kelias dienas, kai pora buvo susiruošusi ją aplankyti globos namuose, vyro mama ragino negaišti, juk per 15 minučių pasimatymo pakalbėtų ne daugiau, nei dažną dieną bendraudami telefonu.

Tąkart mamos paklausęs vyras, išgirdęs apie jos mirtį, ėmė graužtis praleidęs progą paskutinį kartą ją pamatyti gyvą.

Informacija apie tai, kad reikia suskubti susitarti su ritualinių paslaugų įmone, tuo metu neleido porai abejoti informacijos tikrumu.

Tai nebuvo paprasta dieną. Lygiai prieš trejus metus mirė ir klaipėdietės vyro tėvas. Pora ėmė svarstyti – tėvas pasikvietė mamą pas save.

Patikėję tokia mistika sutuoktiniai ėmėsi nelinksmų rūpesčių.

Skambutis pakirto kojas

"Skubėjau skambinti į laidojimo įmonę, telefonu susitariau, kad jie paims iš globos namų kūną. Pasakiau savo anytos pavardę. Netrukus paskambino laidotojas ir pasakė, kad mirusioji jau pas juos", – pasakojo I. Saudargienė.

Paskendę ašarose sutuoktiniai skubėjo skambinti giminaičiams, norėdami pranešti liūdną žinią.

Pora tebebuvo slogios nuotaikos, kai apie 21 val. vėl suskambo I. Saudargienės telefonas.

Pažvelgusi į jį moteris nustėro – ekrane švietė mirusiosios telefono numeris.

Moteris parodė sutuoktiniui savo telefoną ir atsiliepė.

"Išgirdau anytos balsą. Ji, kaip įprasta, paklausė, ką veikiame, kaip mums sekasi. Man beveik širdis sustojo. Nemoku apibūdinti, kokius jausmus išgyvenau per tas kelias akimirkas. Galop pasakiau vyro mamai, kad mes jau ruošėmės jos laidotuvėms. Gerai, kad ji ramiai reagavo, juk jai galėjo sustoti širdis", – apie išgyvenimus pasakojo klaipėdietė.

Pora jau buvo aptarusi su šeima kūną kremuoti ir planavo velionės gabenimą į Kėdainių krematoriumą.

Didžiajai daliai giminaičių apie būsimas laidotuves jie jau buvo pranešę.

Kai skambino antrą kartą ir ėmė aiškinti, kad įvyko klaida, daugelis pamanė, kad sūnui ir jo žmonai maišosi protas arba gal padaugino alkoholio iš sielvarto. Patikėti tokia keista situacija išties buvo labai sunku.

Visiems – šokas

Kai vėliau dar ir dar kartą Saudargai aptarinėjo įvykį, prisiminė, kad slaugytojos klausė, nuo ko mirė moteris.

Tada marti nustebo išgirdusi atsakymą, kad mirtis ištiko nuo Alzheimerio ligos. Galvodama apie vyro mamą ji prisiminė, kad ji kartais pamiršdavo kai kuriuos dalykus, bet suvokė, jog neįtikėtina, kad liga būtų pasiekusi mirties slenkstį.

Šeštadienį ryte pora su vyro brolio šeima nuvyko į Gargždų pakraštyje esančius globos namus.

Dėl pandemijos darbuotojai į vidų svečių neįleido. Į kiemą išėjo slaugytoju įstaigoje dirbantis vyras.

"Mums nepatiko jo kalbėjimas, ėmė kelti balsą. Esą jiems taip pat šokas, įvyko klaida. Prašiau, kad mane įleistų, norėjau savomis akimis įsitikinti, kad vyro mama gyva. Į vidų nepatekome nė vienas, tuo metu tik dar kartą telefonu pakalbėjome su vyro mama. Vienintelis dalykas – darbuotojas pats iškvietė su manimi telefonu kalbėjusią slaugytoją, matyt, ji netoli gyvena, nes labai greitai atėjo", – šeštadienio ryto įvykius pasakojo I. Saudargienė.

Norėjo eiti į policiją

Virginija prisistačiusi slaugytoja labai atsiprašinėjo abiejų "velionės" sūnų, žadėjo atlyginti visus nuostolius, mat pamanė, kad jau būta išlaidų būsimoms laidotuvėms.

Abi šeimos buvo ne juokais įpykusios ir pasiryžusios eiti tiesiai į policiją. Juos papiktino neatsakingas darbuotojos elgesys pranešant tokią sukrečiančią naujieną, – esą darbuotoja nė neįsitikino, su kuo bendrauja.

Atvejis labai nemalonus, bet jis jau įvyko.

Kaip darbuotoja galėjo suklysti, juk vyro mama šiuose namuose gyvena jau metus?

Slaugytoja ašarojo, labai bijojo netekti darbo.

Iškart po šio pokalbio brolių šeimos nuvažiavo į laidojimo įmonę pasiaiškinti, kaip jie paėmė mirusiąją be dokumentų.

Dvi poros pataikė ateiti tuo metu, kai darbuotojas pranešė tikrosios mirusiosios sūnui apie mamos netektį.

Kalbinamas ritualinių paslaugų įmonės darbuotojas pasakojo, kad dėl karantino į vidų nieko neįleidžia. Jis aiškino, kad velionę atgabenusieji tiesiog pro pravertas duris esą padavė maišą su kūnu ir patikino, kad dokumentus atveš artimieji. Esą šeštadienį sūnus būtų galėjęs mirties liudijimą gauti poliklinikoje.

Po tokių išgyvenimų broliai mamai sutartinai kalbėjo, kad ji veikiausiai gyvens ilgai ir laimingai.

Kas kieno atsiprašė?

Bandydamas suprasti, kaip atsitiko tokia nemaloni klaida, V. Gaigalaičio globos namų direktorius Ginteris Harneris pasakojo, kad praėjusią savaitę vienam administracijos darbuotojui buvo patvirtinta COVID-19 infekcija, todėl visi administracijos nariai privalėjo izoliuotis.

Dėl tos priežasties įstaigos valdymas vyko nuotoliniu būdu.

Ginteris Harneris / Vytauto Liaudanskio nuotr.

"Man sunku paaiškinti, nelabai turiu žodžių ar komentarų, kaip tai galėjo atsitikti. Svarbiausia, kad visi dokumentai buvo užpildyti teisingai, tik paskambinta kitos moters artimiesiems. Taip, tai yra labai blogai. Mes pakalbėjome, išanalizavome situaciją. Visą savaitgalį galvojau, kaip tai galėjo atsitikti. Darbuotoja pasakojo kalbėjusi telefonu, mintyse turėdama būtent mirusiąją. Atvejis labai nemalonus, bet jis jau įvyko. Mes jau atsiprašėme, ką dar galime padaryti?" – kalbėjo globos namų vadovas.

Pasirodo, globos namų darbuotojai apie klaidą sužinojo tik šeštadienį ryte.

Globos namuose šiuo metu yra 216 globotinių.

Svarstydamas apie tai, kaip pats reaguotų, jei tokia netikra žinia būtų pasiekusi jį, G. Harneris  spėliojo, jog tai veikiausiai būtų ir pyktis, ir džiaugsmas.

Įstaigos vadovas tikino, kad jo pavaduotoja ilgokai kalbėjo su šioje situacijoje nukentėjusia šeima ir jos atsiprašė.

I. Saudargienė tikino iš V. Gaigalaičio globos namų sulaukusi tik vieno skambučio, kai jai buvo pranešta apie anytos mirtį.

Moteris svarstė, kad vyro brolio šeimos nariai tikrai būtų pasidaliję su ja žinia apie įstaigos darbuotojų atsiprašymą.

Klaipėdietė spėliojo, kad gal ir atsiprašyta ne jų šeimos, o tos, kuriai pavėluotai pranešta apie kitos senolės mirtį.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Chi

Įvyko žmogiška klaida, niekas nesam apsaugotas nuo jų. Atsiprašo, ką daugiau gali padaryti.., o jūs džiaukitės, juk turit gyvą mamą! Sveikatos mamytei!

Teleu

Na atsiprase o kas toliau ,kiek nervu sugadino ,manau tikrai reikejo parasyti pareiskima ir kodel slaugytoja skambina o ne administracijos darbuotojai ju pareiga tai padaryti ,.....o mes vis atleidziame ir suprantame .........

Na

Nebutu svetimo turto grobikai sitie jahovistai, todel sitie minkstaprociai visko prigalvoja. Bet niekas jiems buto neuzrasys. Tegu neturi tokios minties, nekuria nelaimiu, nustoja meluot brutualios sektos nariai!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS