Mažėja mirusių repatriantų? | KaunoDiena.lt

MAŽĖJA MIRUSIŲ REPATRIANTŲ?

Šiemet į Klaipėdą pargabenti keturių užsienyje mirusių klaipėdiečių palaikai, kurių artimiesiems savivaldybė kompensavo velionių parvežimą. Jiems išmokėta 8 tūkst. eurų.

Šiemet į Klaipėdą pargabenti keturių užsienyje mirusių klaipėdiečių palaikai, kurių artimiesiems savivaldybė kompensavo velionių parvežimą. Jiems išmokėta 8 tūkst. eurų.

Klaipėdos savivaldybės Socialinės paramos skyriaus duomenimis, 2012 m. į uostamiestį buvo parvežta 11 mirusių žmonių. Jų artimiesiems kompensuota beveik 72 tūkst. litų. 2013-aisiais į Klaipėdą pargabenti 8 užsienyje mirę klaipėdiečiai, pernai – 4, šiais metais – taip pat 4. Palaikus artimieji iki šiol pargabendavo tik iš Europos valstybių. Iš Amerikos esą nėra buvę.

"Tai asmenys, kurie, išvykę į užsienį, neturėjo draudimo arba jų nebuvo apdraudę darbdaviai. Tokiu atveju palaikų pargabenimas kompensuojamas valstybės sąskaita", – patvirtino Klaipėdos savivaldybės Socialinių išmokų poskyrio vedėja Gina Vilimaitienė.

Pasitaiko, kad apie artimojo mirtį sužinoję žmonės iš anksto nori gauti paramą palaikų sugrąžinimui į Lietuvą. Tačiau kompensuojami tik patirti nuostoliai, o pinigai išmokami pargabenus velionį.

Iki euro pakeitimo tokiais atvejais būdavo kompensuojama ne daugiau nei 7 020 litų, dabar – ne daugiau kaip 2 052 eurai. Čia įskaičiuojamas karsto pirkimas arba kremavimas ir kelionės išlaidos.

Šiuo metu Paramos mirties atveju įstatyme įtvirtintas 6 mėnesių terminas, per kurį žmonės gali kreiptis dėl laidojimo pašalpos gavimo. Tačiau Socialinių reikalų ir darbo ministerija tam siūlo nustatyti dvigubai ilgesnį laiką – 12 mėnesių.

Numatoma, jog ir toliau parama palaikams parvežti būtų teikiama bendrai gyvenantiems žmonėms, arba vienam žmogui, jeigu jų vidutinės pajamos vienam asmeniui per mėnesį yra mažesnės negu 306 eurai, ir jeigu šie žmonės patyrė palaikų parvežimo į Lietuvą išlaidų.

Ši parama teikiama tik socialiai remtiniems asmenims. Minimas repatrijuotų velionių skaičius neatspindi realių duomenų, nes ne visiems jų artimiesiems kompensacija priklausė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS