Medžius apžiūrės tik po audrų | KaunoDiena.lt

MEDŽIUS APŽIŪRĖS TIK PO AUDRŲ

Šeštadienis uostamiesčio ugniagesiams – vėl sunki diena. Prognozuojamas iki 30 metrų per sekundę uraganinis vėjas dar kartą tikrins ne tik tvarką daugiabučių namų balkonuose ar kelio ženklų tvirtumą, bet ir miesto augmenijos sveikatą.

Pastaroji audra Klaipėdoje išvertė ne vieną medį ir nulaužė daug šakų, buvo apgadintas ne vienas automobilis, suniokotas kitas turtas.

Kyla reali grėsmė ir žmonėms. Apie tai byloja tragedija prie Vilkaviškio, kai nulūžęs medis užmušė vyrą su moterimi bei sunkiai sužalojo dvidešimtmetį, kuris vakar buvo komos būsenos.

Regis, tokie kruvini įvykiai lietuviams didelio įspūdžio nepadarė. Kas kaltas, kad medis užgriuvo aukų automobilį, vakar dar niekas nesiaiškino, nors šioje situacijoje galima įžvelgti aplaidumo požymių. Žmonių gyvybei pavojinga augmenija turėtų būti iš anksto pašalinta.

Ir Klaipėdoje šiuo metu nėra žinoma, kiek mieste yra blogos būklės medžių.

Pasak Klaipėdos savivaldybės Aplinkosaugos skyriaus vyriausiosios specialistės Martynos Šeputienės, želdinių inventorizacija pastarąjį kartą buvo atlikta 2009–2011 metais.

Anksčiau tokia miesto augalų patikra turėjo būti vykdoma kas 10 metų, pasikeistus Želdynų įstatymui, numatoma ją atlikti kas penkerius metus.

Klaipėdoje netrukus bus vykdomas tokio želdinių inventorizavimo paslaugos pirkimas. Inventorizuoti turi teisę atlikti tik želdynų ekspertai.

Kurio nors medžio pašalinimą gali inicijuoti patys gyventojai, tik tai nėra paprastas procesas. Pirmiausiai žmonės turi kreiptis į namo administratorius. Šie kreipiasi į savivaldybę, prašydami šalinti želdinį.

"Faktiškai tokie prašymai visada tenkinami, nepamenu atvejo, kad leidimas nebūtų duotas. Turėtų būti labai svarios priežastys, kad išpuvęs ar pavojingai pasviręs želdinys nebūtų šalinamas", – tikino M.Šeputienė.

Procesas nėra greitas. Savivaldybė turi teisę prašymą dėl želdinio pašalinimo nagrinėti 20 darbo dienų, vadinasi, realiai – apie mėnesį. M.Šeputienė teigė, kad dažniausiai sprendimas priimamas greičiau.

Įsigaliojus naujos redakcijos Želdynų įstatymui pernai įvesta naujovė – dar 20 darbo dienų sprendimas šalinti medį turi būti viešinamas savivaldybės interneto svetainėje. Tik po to suteikiamas leidimas šalinti želdinį.

Bet ir tai dar ne viskas. Kirsti medį galima ne anksčiau, kaip po dar 10 darbo dienų, mat gyventojams suteikiama galimybė pareikšti savo nuomonę dėl numatomo kirtimo.

Kaimynų nesutarimų šiais klausimais kyla labai dažnai.

"Jeigu medis visas išpuvęs ir sukiužęs, viskas vyksta kur kas greičiau, nes savivaldybės administracija sulaukia pretenzijų ir reikalavimo atlyginti patirtą žalą. Gali išvirsti ir visai sveikas medis, būna visiškai neprognozuojamų situacijų. Antai pastarosios audros metu Bijūnų gatvėje iš šaknų išvirto visiškai sveika liepa. O kartais ir nustačius blogą medžio būklę, jis stovi dar ne vieną dešimtmetį", – tikino M.Šeputienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Na va

ir turės valašinas ką veikt. Tiesa, šitie medžiai patrūniję ir netinka baldų ar kitų medinių daiktų gamybai ale-bet-tačiau dabar bus galima ,,mojuot" argumentu kad va, ,,žalieji ir kitokie ekologai, ką jūs darote reikalaudami nekirst daugiamečių" ir žymiai padidinti kirtimą mieste:D:D

panda

2020 kovo pranesiau apie pavojingus medzius Rutu g , sisausi vienas nuvirto ant automobilio ,liko dar trys serkmuksniai ...atseit savivaldybei nepriklauso ir dzin jiems ....liko dar trys ,kl nenukentes zmones ?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS