„Memelio miestui“ – oficialus startas | KaunoDiena.lt

„MEMELIO MIESTUI“ – OFICIALUS STARTAS

  • 25

Spalio 24-ąją Klaipėdoje oficialiai startavo projekto „Memelio miestas“ statybos. Buvo įkasta istorinė kapsulė, primenanti, kad šiuo projektu bus siekiama itin dinamiškų pokyčių – įkurti šiuolaikinio žmogaus ir verslo poreikius atitinkantį kvartalą, pažadinti uostamiestį iš sąstingio bei pritraukti svečius ne tik iš įvairių Lietuvos miestų, bet ir užsienio.

Projektas – ne tik Klaipėdos

Sprendimą imtis idėjos įgyvendinimo priėmė klaipėdiečių Martino, Zitos ir Ingos Gusiatinų šeima, „Stemma Group“ akcininkai, vadovaudamasi ne tik verslo sėkmės, bet ir emocinių ryšių su Klaipėda motyvais.

Anot jų, projektu bus siekiama sukurti „Memelio miestą“ kaip istorinės vietovės ir XXI amžiaus modernaus miesto simbolį.

„Mes išties turėsime kitą miestą. Kada atsiras miestas mieste, vienoje teritorijoje žmonėms bus pasiūlytas visas komfortas ir visos paslaugos, pramogos, kultūrinis gyvenimas, priėjimas prie marių. Jeigu Dievas duos, atsiras ir jachtų. Žmonės tikrai ateis pasigrožėti. Manau, kad visa tai suteiks impulsą aplinkai ir verslui, kuris tarsi lūkuriuoja. Kažkas turėjo žengti drąsų, stiprų žingsnį, ir nėra ko kalbėti apie pasikeitusį laikmetį, sunkmetį. Mes ryžtingai judame pirmyn“, – sakė I. Gusiatina.

„Tai nėra Klaipėdos projektas, tai projektas Lietuvos mastu“, – pažymėjo „Stemma Group“ valdybos pirmininkė I. Gusiatina.

Kapsulės tekstą pasirašė „Stemma Group“ valdybos pirmininkė I. Gusiatina, Klaipėdos miesto meras A. Vaitkus ir „CONRES“ vadovas L. Laukaitis. D. Damulio nuotr.

Statomas miestas mieste

Iš viso „Memelio mieste“ planuojama pastatyti apie 100 tūkst. kvadratinių metrų įvairių paskirčių naujų pastatų ir sukurti naują Klaipėdos miesto centro dalį prie vandens, kurioje ištisus metus virs gyvenimas.

Taip pat planuojami ne tik nauji gyvenamieji plotai, komercinės ir administracinės erdvės, bet ir poilsio ir viešosios erdvės, bus kuriama tvaraus miesto susisiekimo infrastruktūra. Visos gatvelės numatytos tik pėstiesiems, dviratininkams ir specialiam aptarnaujančiam transportui, o automobilių aikštelės ir transporto judėjimas suplanuotas tik po žeme.

Pirmuoju statybų etapu bus statomas šešių aukštų A klasės verslo centras, 105 prestižinės klasės butai, sujungti bendra požemine parkavimo aikštele. Kvartalo viduje bus suformuota aikštė su gausių želdynų, poilsio vietomis, papildomu apšvietimu, atnaujintais kultūros paveldo pastatais.

Administracinio ir daugiabučio pastato pirmuose aukštuose kursis restoranai, parduotuvės, prekybos, grožio kabinetai.

Pirmojo etapo statybų pabaiga numatoma 2025 m. ketvirtą ketvirtį.

„Turime sutvarkyti visą šitą teritoriją, nežiūrint, kad kita liks šiek tiek gamybinė, kadangi teritorija ganėtinai didelė ir nežinome, koks bus poreikis naujiems biurams, komerciniams objektams. Žiūrėsime, ko gyvenimas prašys, gal kažkas norės universiteto, teatro, muziejaus. Planų yra daug“, – pažymėjo bendrovės „Stemma Management“ vadovas Nerijus Tilindis.

Pašventintą kapsulę įdeda Inga ir Martinas Gusiatinai. D. Damulio nuotr.

„Tikime tuo, ką darome“

Bendrovės „Memelio miestas“ vadovas Justinas Striška tvirtino, kad „Memelio miesto“ projektas teigiamai pakeis Klaipėdos įvaizdį.

„Visų pirma, manau, kad įneš didelį gyvybės pliūpsnį į miesto centrą. Centras taps patrauklesnis ne tik svečiams, bet ir miesto gyventojams. Kartais trūksta tam tikrų vietų, kur miestiečiai galėtų lankytis, ateiti, pailsėti, atsigerti kavos. Tad siekiame sukurti trauką ne tik miestiečiams, bet ir miesto svečiams, atgaivinti Klaipėdos miesto centrą“, – tikino J. Striška.

Pasak jo, teritorija, kurioje prasidėjo „Memelio miesto“ statybos, buvo įsigyta 2018 m. Penkerius metus vyko idėjų gvildenimo procesas.

„Jo metu buvo ir planavimo procedūros, kada rengėme detalųjį planą, išsigrynino šios teritorijos urbanistinė idėja, erdvės, zonos, užstatymo plotai. Nuo pat pirmos akimirkos supratome, kokia ši teritorija svarbi miestui, visuomenei“, – pažymėjo pašnekovas ir pridūrė, kad būta ir tam tikrų iššūkių.

Nepaisant to, tikimasi, kad projekto vystymo procedūros vyks sklandžiai.

„Baimių visada yra. Stengiamės jas nustumti į antrą planą. Aišku, makroekonominė situacija, vykstantys karai įvaro tam tikro nerimo, tačiau turime susikoncentruoti į tai, ką darome, tikime tuo, ką darome, ir manau, kad tai mums padės“, – tvirtino „Memelio miestas“ vadovas.

Pirmojo projekto etapo vertė siekia apie 60 mln. eurų, tačiau suma statybų metu veikiausiai keisis.

Palinkėjo sėkmės

Prieš simboliškai įkasant kapsulę sveikinimo žodžius tarė Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus, kuris pasveikino su statybų pradžia ir palinkėjo didžiausios sėkmės.

„Čia susiduria Klaipėdos miesto gimimo 770 metų istorija su XXI amžiaus vizija. Labai nuoširdžiai linkiu „Stemma Group“, Gusiatinų šeimai toliau turėti ryžto, nesustoti, o mes turime šiam projektui padėti, kad jis realizuotųsi kiek galima greičiau, lemiant ir Dangės krantinių sutvarkymą. Labai džiaugiuosi, kad ta diskusija, kuri buvo savivaldybėje, neužsitęsė, greitai radome bendrus sprendinius, kaip mes matome bendrą viziją. Sveikinu jus, linkiu didžiausios sėkmės, kad kelias ir finišas kuo greičiau pradžiugintų klaipėdiečius, čia atvyksiančius svečius, kad čia įsikūrusios ne tik įmonės, biurai, bet ir gyvenamieji pastatai pritrauktų žmones, kurie mūsų senamiestį pagaliau atgaivintų“, – linkėjo A. Vaitkus.

„CONRES“ vadovas Lukas Laukaitis taip pat džiaugėsi, kad projektas, bėgant laikui, atgaivins ne tik uostamiesčio, bet ir visos Lietuvos veidą.

„Man atrodo, kad realiai nesuprantame, koks čia projektas ir kokią įtaką darys, bet bėgant dienoms, metams, keičiantis vaizdui, mes suprasime šio projekto svarbą“, – teigė L. Laukaitis.

Po sveikinimo kalbų „Memelio miesto“ pradžios simbolinė kapsulė, į kurią buvo įdėti „Klaipėdos“ dienraščio numeris, gintarinis kryželis ir kapsulės tekstas, buvo įkasta prie kultūros paveldo pastatų, prikeliamų naujai funkcijai. Aplink juos ir bus suformuota naujojo kvartalo aikštė.

GALERIJA

  • „Memelio miestui“ – oficialus startas
  • „Memelio miestui“ – oficialus startas
  • „Memelio miestui“ – oficialus startas
  • „Memelio miestui“ – oficialus startas
  • „Memelio miestui“ – oficialus startas
  • „Memelio miestui“ – oficialus startas
  • „Memelio miestui“ – oficialus startas
  • „Memelio miestui“ – oficialus startas
D. Damulio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (25)

Valstietis

Keista,kad vaitkus dar nesustabdė projekto.Ir už ką jam dėkoti kai net piršto neprikišo prie šio projekto.Ir vėl visus laurus norės pasiskirti sau

4

Svarbu kad butu ten gražu ir linksma. Visi pasaulio miestai yra žmonių ir visiškai nesvarbu kas juos sukūrė ir kas ten gyveno, vistiek kada nors ateity visa planeta bus viena valstybė, be politikų, religijų ir kareivių

Pedofilo putino garbintojui „Pats varik Klumpe is Memelio“

Skirtingai nuo tavęs, dvokiantis kolonizatoriau, mano tėvai ir tuo labiau seneliai yra Klaipėdos krašto autochtonai - lietuvininkai. Ir prieš IIWW karą jokių „gusiatinų“ mano krašte nebuvo.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS