Ministerija: dėl leidimo „Minijos naftai“ Kintuose išgauti naftą dar nenuspręsta | KaunoDiena.lt

MINISTERIJA: DĖL LEIDIMO „MINIJOS NAFTAI“ KINTUOSE IŠGAUTI NAFTĄ DAR NENUSPRĘSTA

Vienai didžiausių šalies naftos gavybos bendrovių „Minijos nafta“ siekiant leidimo Kintuose, prie Kuršių marių, išgauti naftą, Aplinkos ministerija teigia, kad sprendimo šuo klausimu dar nėra.

Aplinkos ministro patarėjas Marijus Gailius BNS teigė, kad ministerija kol kas neparengė Vyriausybei išvados dėl tokio leidimo.

„Sprendimo dėl Vyriausybės nutarimo neturime (...) Susitiksime su Šilutės rajono meru. Kada – datos dar neturime“, – BNS sakė jis. 

Geologijos tarnybos direktorius Giedrius Giparas BNS nurodė, kad tarnyba ministerijai yra pateikusi visus suderinti reikalingus dokumentus.

„Yra galimybė įmonei prašyti ir išduoti leidimą be konkurso, nes telkinio riba nueina ir į jų iki šiol turimą plotą“, – pabrėžė tarnybos vadovas.  

Pasak jo, „Minijos naftai“ išdavus leidimą, įmonė galėtų pradėti išteklių paieškas, žvalgybą, o tik vėliau – gavybą.

„Leidimas nereikš, kad iškart bus vykdoma gavyba“, – BNS teigė G. Giparas.

„Minijos naftos“ siekiui išgauti naftą Kintuose besipriešinantys vietos gyventojai, gamtininkai ir visuomenininkai sako, kad įmonė nori veikti arti gyvenvietės ir labai gamtai jautrioje „Natura 2000“ teritorijoje. Projekto priešininkai įspėja valdžią ir verslininkus, kad jie aktyviai ir reikliai stebės procesą.

Gamtos fondo vykdomasis direktorius Edmundas Greimas antradienį spaudos konferencijoje Seime teigė, kad nepaisant „Minijos naftos“ patikinimų, kad visi taršos šaltiniai bus izoliuoti keliais sluoksniais, niekada nebus galima apsidrausti nuo avarijų ir kitų nesklandumų.

Kintų bendruomenės narys Andrius Varnas sakė, kad kintiškiai niekada nebuvo griežtai prieš naftos gavybą, bet siūlė verslui gręžti kelis kilometrus nuo kranto, kur statyba netrukdytų žmonėms, o transportas važiuotų aplinkkeliais.

Kintų seniūnas Antanas Kližentis teigė, kad naftos gavyba planuojama vandens apsaugos juostoje, kurioje ši veikla jau draudžiama įstatymu. Įmonės ketinimus jis vadino agresyvia verslo politika.

„Minijos nafta“ be konkurso gauti leidimą išgauti naftą Kintuose siekia nuo 2003-ųjų. Paskutinis prašymas Geologijos tarnybai pateiktas prieš metus.

Bendrovė nurodo, kad dabar naudoja aštuonis naftos telkinius Klaipėdos bei Šilutės rajonuose – Vilkyčių, Šiūparių, Pietų Šiūparių, Dieglių, Pocių, Sakučių, Kiškių ir Agluonėnų vietovėse, kur yra 31 įvairios paskirties gręžinys, tačiau nafta išgaunama iš 15 gręžinių.

„Minijos naftą“ valdo Lenkijos naftos koncerno „Lotos Petrobaltic S. A.“ antrinė bendrovė „Lotos Geonafta“ ir Danijos įmonė „Odin Energi“.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Astronomas Romualdas Zubinas E.p. rzubinas@gmail.com

KINTUOSE IŠGAUTI NAFTĄ!!!!!!!!!!??! AR TAI NE ABSURDAS? KUR JŪSŲ PROTAI?!?!?!? KAI PASAULIS SUKĄ GALVAS DĖL EKOLOGIJOS ir KLIMATO KAITOS, LIETUVOJE SUKAMA GALVAS DĖL NAFTOS PUMPAVIMO IŠ VARGŠĖS LIETUVOS GELMIŲ?!?!? KOKIĄ LIETUVĄ JUS PALIKSITE MŪSŲ VAIKAMS IR PASAULIUI? LAIKAS MOKSLININKAMS JAU LAIKAS PAŽINTI LIETUVOS TURTINGIAUSIĄJĄ IR SENIAUSIĄJĄ PRAEITĮ, KURIAI JAU PER 450 000 METŲI

koks dar čia uab-as

gamtos ištekliaii yra visos Lietuvos žmonių turtas !

Eigulys

Kokia dar nafta? Ispumpuos kelias tonas, o apdergs visa krasta. Stop!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS