Mokinių rankose pražydo gražios iniciatyvos | KaunoDiena.lt

MOKINIŲ RANKOSE PRAŽYDO GRAŽIOS INICIATYVOS

  • 2

Kol Klaipėdos rajono gyventojai balsavo už dalyvaujamojo biudžeto projektus konkurse „Tavo idėja“, mokyklos džiaugėsi jau įgyvendintomis mokinių iniciatyvomis. Vien šiemet mokyklose įgyvendinta 13 projektų. Buvo įrengtos lauko klasės, poilsio zonos, atnaujinti sporto aikštynai, sutvarkytos kitos erdvės. Tam panaudota daugiau nei 19 tūkst. eurų.

Padidintas finansavimas

„Pilietiškumas ir bendruomeniškumas turi būti ugdomas nuo mažų dienų. Vienas iš pilietiškumo ugdymo uždavinių yra siekti, kad mokiniai aktyviai ir atsakingai dalyvautų mokyklos, vietos bendruomenės ir visuomenės gyvenime. Džiaugiamės, kad kasmet vis daugiau mokinių ar net jų klasių siūlo įvairias idėjas savo mokyklų bendruomenėms, skatina už jas balsuoti bei prisideda prie jų įgyvendinimo“, – sakė Klaipėdos rajono savivaldybės mero pavaduotoja Violeta Riaukienė.

Matant tokį didelį mokyklų bendruomenių įsitraukimą, priimtas sprendimas ne tik skirti didesnę sumą idėjų įgyvendinimui – 34 tūkst. eurų, bet ir suteikti galimybę dalyvauti jaunesniems mokiniams. Tad jau šiemet savo idėjas galės teikti ir 3–4 klasių mokiniai. „Laukiama dar daugiau idėjų, kurios leis sukurti naujas ugdymo ar laisvalaikio erdves mokyklose, vykdyti įvairias edukacines veiklas. O svarbiausia, kad įgyvendinamos tos idėjos, kurias labiausiai palaiko patys mokiniai. Tada, ko gero, ir rezultatas džiugina daug labiau“, – sakė V. Riaukienė.

Kūrė poilsio erdves ir lauko klases

Vienos populiariausių idėjų, kurias įgyvendino ne viena rajono mokykla – lauko klasių įrengimas. Taip mokyklos sprendė ne tik klasių trūkumo problemą, bet ir kūrė inovatyvias erdves, kuriose galima vesti ne tik įprastas, bet ir įvairias edukacines pamokas.

„Šiuolaikinės pamokos gali vykti ne tik viduje. Ypač tai aktualu šiltuoju metų laiku, kai išsėdėti tarp keturių sienų darosi sunkoka. Drauge tai ir puiki priemonė sudominti vaikus, be to, įrengtas erdves mokiniai galės išnaudoti ir pertraukų metu“, – šypsojosi mero pavaduotoja.

Tokias klases įsirengė Dituvos pagrindinė mokykla, Gargždų „Kranto“ ir „Minijos“ progimnazijos, Veiviržėnų Jurgio Šaulio gimnazija.

Kadangi didžiąją dienos dalį vaikai praleidžia būtent mokyklose, mokiniai entuziastingai sutiko idėjas įrengti poilsio ir aktyvios veiklos zonas. „Vaivorykštės“ gimnazijoje, Agluonėnuose, Ketvergiuose, Plikiuose, Vėžaičiuose atsirado sėdmaišiai, minkštasuoliai, mediniai suolai, įkrovimo lizdai, stalo žaidimai, knygos. Endriejavo pagrindinė mokykla įsirengė nusiraminimo kambarį, kur mokiniai pertraukų metu gali klausytis ramios muzikos, per televizorių stebėti  gamtos vaizdus – čia griežtai draudžiama naudotis telefonu.

„Užimtumas pertraukų metu, įvairūs žaidimai ir veiklos padeda gerinti mokyklos mikroklimatą, tarpusavio santykius, socialinius įgūdžius, rasti bendrų pomėgių ir kokybiškai praleisti laisvalaikį. Mokyklos nebėra vien tik mokslo žinias perteikiančios įstaigos – vaikai čia mokosi bendrystės, lyderystės ir atsakomybės priimant sprendimus. O tokie projektai ne tik suartina, bet ir ugdo įvairius gyvenime reikalingus įgūdžius. Iki projekto įgyvendinimo vaikai pereina daugybę idėjos etapų: teikia siūlymus, analizuoja, skaičiuoja, kiek kainuos įgyvendinimas“, – pasakojo mero pavaduotoja V. Riaukienė.

Savivaldybės vadovai dėkoja mokiniams už sėkmingai įgyvendintus  projektus. Nuotraukoje (iš kairės į dešinę) Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas, Endriejavo pagr. mokyklos direktorė Vilma Ugintienė ir mero pavaduotoja Violeta Riaukienė.

Vykdė bendras veiklas

Dėmesį sportui ir aktyviai fizinei veiklai nusprendė skirti Dovilų pagrindinė mokykla. Daugiausia balsų čia surinko lauko stadiono pritaikymo sportinei veiklai projektas. Mokykla atnaujino maniežą, futbolo stadioną, sutvarkė krepšinio aikštelę ir įsigijo reikalingą sporto inventorių.

O Priekulės Simonaitytės gimnazijos ir Kretingalės pagrindinės mokyklos bendruomenės projektines lėšas investavo į įvairius renginius. Priekuliškiai gimnazijoje surengė „Liūtų naktį“, kur vaikai visi drauge vykdė įvairias veiklas, o kretingališkiai rungėsi protmūšyje, dalyvavo draugiškose tinklinio varžybose ir tapė ant vandens, taip gilindamiesi į savo emocijas.

„Dėkoju mokiniams ir mokytojams už iniciatyvas, aktyvų įsitraukimą ieškant geriausių sprendimų visai bendruomenei ir idėjų įgyvendinimą“, – sakė V. Riaukienė.

GALERIJA

  • Lauko klasė Dituvos pagrindinėje mokykloje.
  • Poilsio zona Ketvergių pagrindinėje mokykloje.
Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Šiurpina vaizdas

tokie stalai ir kėdės nenuteikia susikaupimui, kruopščiam protiniam darbui. Toks staliukas nuteikia nebent prisėdimui išgerti puodelį kavos ir toliau sau keliauti. Laikinumo jauseną sukuria.

Anonimas

KVAILUMUI RIBŲ NĖRA.....PATOGIAU LAUKE VARNAS SKAIČIUOTI.....MATEMATIKA

SUSIJUSIOS NAUJIENOS