Moksleivius labiausiai atakuoja kvėpavimo sistemos ligos | KaunoDiena.lt

MOKSLEIVIUS LABIAUSIAI ATAKUOJA KVĖPAVIMO SISTEMOS LIGOS

  • 0

Visuomenės sveikatos specialistų atliktos analizės duomenys verčia susirūpinti: pernai ir šiemet būta daugiau nei 20 tūkst. ligų atvejų, dėl kurių vaikai Klaipėdoje nelankė mokyklos. Dažniausiai pamokos praleidžiamos dėl ūminių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų ir peršalimo.

Specialistai akcentuoja, kad dabar yra puikus metas stiprinti vaikų imunitetą ir sveikatą apskritai. Sportas ir žaidimai lauke, maudynės jūroje, saikingos saulės vonios, galimybė iki soties prisivalgyti šviežių vaisių, uogų, daržovių – visa tai padeda sukaupti rimtą energijos ir atsparumo ligoms „rezervą“, kuris taip reikalingas darganotą rudenį ir žiemą.

Tuo pačiu tėvai raginami nelaukti rugsėjo ir užregistruoti savo atžalas sveikatos patikrinimams. Mokiniai iki 18 metų privalo kasmet pasitikrinti sveikatą pas šeimos gydytoją ir ugdymo įstaigose pateikti Vaiko sveikatos pažymėjimą. Naujoje mokykloje pradėję mokytis mokiniai šį dokumentą turi pristatyti iki rugsėjo 15 dienos.

Vaiko sveikatos pažymėjime privalo būti ir išsamus dantų būklės įvertinimas, kurį atlieka gydytojas odontologas.  Tėvams su savo atžalomis rekomenduojama atvykti pas savo šeimos gydytoją jau pasitikrinus, ar dantys sveiki. Rudenį pas specialistus susidaro didžiausios eilės, tad tie, kurie pradeda artėjantiems mokslo metams ruoštis dabar, elgiasi išties protingai.

Per 2013-2014 m. laikotarpį išrašytų medicininių pažymų dėl neatvykimo į ugdymo instituciją analizė parodė, jog net kas antras mokinys pamokas praleido dėl kvėpavimo sistemos ligų. Pagal dažniausiai nurodomas priežastis antroje vietoje – traumos ir kiti išorinių priežasčių padariniai. Dėl virškinimo sistemos sutrikimų ir infekcinių bei parazitinių ligų pamokas praleido beveik 5 proc. mokinių.

„Per praėjusius mokslo metus vaikai dėl ligų nelankė mokyklos daugiau nei 142 tūkst. dienų. Vienam mokiniui teko maždaug aštuonios praleistos dienos. Tikėtina, kad rezultatai būtų ženkliai geresni, jei žinant dažniausiai pasitaikančias problemas būtų skiriama daugiau dėmesio ligų ir traumų profilaktikai“, – kalbėjo Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro specialistė Laura Lidžiūtė.

Diagnozuotų kvėpavimo sistemos ligų atvejų struktūroje kas ketvirtam vaikui diagnozuota ūminė viršutinių kvėpavimo takų infekcija ir kas penktam – peršalimas.

Anot L. Lidžiūtės, reikėtų vaikus mokyti pagrindinių taisyklių, kurių laikantis galima apsisaugoti nuo užsikrėtimo gripu, skatinti fizinį aktyvumą, diegti tinkamos mitybos principus. Neretai organizmą nualina ir stresas – esant tokios būklės ligos „prikimba“ greičiau, tad streso valdymo mokymas mokykloje irgi yra ne paskutinėje vietoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS