Name Klaipėdoje – privatizuotas foje | KaunoDiena.lt

NAME KLAIPĖDOJE – PRIVATIZUOTAS FOJE

Prieš kelerius metus už savo pinigus bendrojo naudojimo fojė esančio balkono langus daugiabutyje pakeitę gyventojai staiga sužinojo, kad šios patalpos jiems nepriklauso, o naujai išdygę savininkai tas erdves ketina atsitverti sienomis ir veikiausiai apriboti likusių būstų savininkams naudojimąsi bendrais balkonais.

Perkūnas iš giedro dangaus

Vieną rytą Taikos pr. 44 namo gyventojai pamatė, jog bendrojo naudojimo fojė nuo antro iki ketvirto aukšto prasidėjo kažkokie remonto darbai.

Atvykę darbininkai ėmė montuoti gipso kartono plokščių sienas.

"Kaip tik ruošėmės vykti į darbą, kai prasidėjo visi šitie dalykai. Buvo akivaizdu, kad darbininkai ketina apriboti priėjimą į bendrojo naudojimo balkoną. Mane ištiko šokas, juk su gyventojais niekas nesitarė, niekas nepranešė. Kaip taip galima?" – piktinosi namo gyventoja Vilma Venckutė.

Šis pastatas kažkada priklausė bendrovei "Klaipėdos energija", dalis jo buvo naudojama kaip viešbutis.

Mane ištiko šokas, juk su gyventojais niekas nesitarė, niekas nepranešė. Kaip taip galima?

Prasidėjus privatizavimui, žmonėms leista tuos kambarius išsipirkti.

Kaip neseniai paaiškėjo, šio namo bendrojo naudojimo patalpų savininke prieš kelerius metus tapo tokia įmonė "Klaipėdos inkaras", kurios vadovės iniciatyva ir pradėtas tų fojė atitvėrimas.

Kažkas ieško kvailių?

"Vieną rytą mūsų namo buhalterė Genovaitė atėjo ir pasakė, kad pasiimčiau savo gėles iš fojė, nes čia statys sieną. Pasidomėjau, kokiu pagrindu skaidys bendrojo naudojimo koridorių. Ji man sako, kad ta fojė – ne mūsų, tai yra, ne gyventojų, ir mums čia esą iš viso niekas nebepriklauso, net tas koridorius, kuris yra prie mūsų buto durų. Kaip taip galėjo atsitiko, nesuprantu", – piktinosi namo gyventoja Natalija.

Kita namo gyventoja Egidija tikino, kad prieš kelerius metus butų savininkai surinko pinigus ir pakeitė balkono langus ir duris.

"Tada skatino gražinti savo aplinką, o išėjo, kad tos patalpos net ne mūsų. Juk mes visą gyvenimą mokėjome už naudojimąsi fojė ir koridoriais, kaip ir kas sugebėjo juos nupirkti, protu nesuvokiama. Kažkas mus kvailiais laiko", – kalbėjo kita gyventoja Egidija.

Neapsiėjo be policijos

Tačiau darbininkai, pradėję sienų montavimo darbus, ilgai neužsibuvo. Gyventojų pasipiktinimas juos išginė pirma laiko.

"Paprašėme, kad parodytų dokumentus, kokiu pagrindu jie čia dirba, ar turi patvirtintą patalpų pertvarkymo projektą. Pasirodo, jie nieko neturi. Juk šitie balkonai – atsarginis išėjimas iš namo gaisro atveju. Jie mums aiškino, kad jie atitveria juos tik tam, kad mes turėtume galimybę čia  laikyti kokius nors savo daiktus – vežimėlius ar dviračius, ir taip galėsime toliau naudotis tuo balkonu. Bet visiškai nesuprantu, koks tada jiems tikslas statyti tas sienas?" – stebėjosi V.Venckutė.

Darbininkai, sumontavę sienas, durų neįstatė, taigi faktiškai įėjimo į balkoną kaip ir neužtvėrė. Gyventojų įsitikinimu, veikiausiai laukė, kokia bus žmonių reakcija.

Tačiau jau vakarop viename aukšte pastatyta siena buvo išardyta, o kitame aukšte – sumaitota, dėl to kitą rytą sulaukta policijos, tada gyventojai pareigūnams ir išdėstė, kad siena, jų įsitikinimu, atsirado nelegaliai.

Savininkė atostogauja

Tiesa, namo buhalterė Genovaitė Gučienė darbų vykdytojo tada dar teiravosi, kas čia bus, o tas paaiškino, kad savininkė liepė važiuoti ir montuoti sienas, daugiau jis nieko nežinąs.

"Pasakiau, kad tokius darbus reikia suderinti su gyventojais. Jis liepė skambinti tų patalpų savininkei, bendrovės "Klaipėdos inkaras" vadovei Nadieždai Novikovai. Susisiekiau su ja, ji pasakė, kad patalpos yra jos ir ji daro, ką nori. O juk net projekto neturi, bet sugalvojo savo kampą užsitverti. Šitaip negalima", – aiškino G.Gučienė.

Dienraščiui pamėginus aiškintis, kokių planų bendrojo naudojimo patalpose turi N.Novikova, ši visą dieną telefonu neatsiliepė.

Paskambinus rekvizitai.lt nurodytu bendrovės "Klaipėdos inkaras" laidinio telefono numeriu, ragelį pakėlusi mergina pasakė, kad N.Novikova atostogauja ir grįš liepos 2-ąją.

"O aš į klausimus neatsakinėju, ne mano kompetencija", – paaiškino bendrovės "Klaipėdos inkaras" telefonu atsiliepusi mergina.

Kas ji tokia ir kokios jos pareigos, neaišku. Oficialiai skelbiama, jog įmonė turi tik vieną "Sodroje" draustą darbuotoją, veikiausiai pačią direktorę N.Novikovą.

Nebe pirmas skandalas?

Beje, ši moteris spėjo pagarsėti dar prieš gerą dešimtmetį, kai buvo statomas naujas daugiabutis Taikos pr. 4A.

Tada butų nesulaukę pirkėjai per teismus išsireikalavo iš statytojų kompensuoti patirtą žalą.

Kaip skelbė žiniasklaida, 34 ieškovams, ketinusiems įsigyti butus statomame daugiabutyje Taikos pr. 4A, teismas iš atsakovų – bendrovės "Laivyno inžinerijos centro", kurios vadovė tada buvo ta pati N.Novikova, priteisė atlyginti ne tik beveik 6 mln. litų patirtą žalą, bet ir 5 proc. metinių palūkanų nuo šios sumos kiekvienam ieškovui.

Remiantis rekvizitai.lt, pagal nurodytą tą patį mobiliojo telefono numerį, matyti, jog N.Novikova vadovavo ar vadovauja ne vienai nekilnojamuoju turtu užsiimančiai bendrovei – NTS, "Redco", tai pačiai "Klaipėdos inkaras" bei "Žardupiai".

Dienraštis "Klaipėda" apie šios veiklios moters dar vieną galimą nesusipratimą su klientais rašė šių metų pradžioje (A.Aleksėjūnaitė "Prabanga virs košmaru?", 2018 01 22).

Žmonės ieško užtarimo

Panašu, jog Taikos pr. 44 namo gyventojai susidūrė su labai patyrusia nekilnojamojo turto vystytoja. Ir dar nežinia, kuo jiems šis susidūrimas pasibaigs.

Žmonės parašė skundą savivaldybei bei priešgaisrinės apsaugos tarnybai ir tikisi, kad bus išgirsti dėl, jų manymu, jiems daromos skriaudos.

"Mes ieškome pagalbos atsikovoti bent jau kelią į balkoną. Apskritai nesuprantu, kaip įstatymai leidžia tokius laiptinių, fojė ir bendrojo naudojimo koridorius privatizuoti?" – klausė V.Venckutė.

"Kaip gali būti, kad mums nepriklauso bendrojo naudojimo koridoriai? Už naudojimąsi jais mokame nuomą, įsivaizduojate?" – piktinosi gyventoja Natalija.

Atsakymų dar nėra

Klaipėdos savivaldybės Statybos leidimų ir statinių priežiūros skyriaus vedėjas Gediminas Pocius pabrėžė, kad žmogus, perkantis butą, turi išsiaiškinti, ar jam priklausys ir dalis bendrojo naudojimo patalpų.

"Kiekvienas būstas turi kadastrinio išmatavimo bylą, kur turi būti nurodyta, kas būsimam pirkėjui priklauso asmeninės nuosavybės teise ir kurios patalpos yra dalinė nuosavybė", – patikslino G.Pocius.

Priešgaisrinės priežiūros skyriaus vadovas Mindaugas Lapas patvirtino, kad Taikos pr. 44 namo problema priešgaisrinės apsaugos inspektoriams žinoma.

"Tačiau tą dalyką tiria savivaldybės Statinių priežiūros skyrius, jie vertina, ar tai teisėta, ar neteisėta, ar buvo parengtas projektas tiems darbams. Mes neturime įgaliojimų vertinti statybų normatyvinės kokybės", – paaiškino M.Lapas.

Klaipėdos savivaldybės Statybos leidimų ir statinių priežiūros skyriaus specialistė Gelmina Žutautaitė paaiškino, kad Taikos pr. 44 namo gyventojams dėl tyrimo atsakymas dar neparuoštas.

"Visa informacija renkama, atsakymus gyventojams išsiųsime, dar vyksta tyrimas, negalime pasakyti, ar sienos Taikos pr. 44 namo fojė buvo montuojamos teisėtai", – tiek tepasakė G.Žutautaitė.

GALERIJA

  • Jeigu fojė ir kitas bendrojo naudojimo patalpas privatizavusi bendrovė sugebės įrodyti, kad jų veiksmai teisėti, likusių namo gyventojų naudojimasis bendrais  balkonais taps komplikuotas.
Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Gaišena

Jeigu Klaipedoje butu bent vienas prokuroras su sazine, aferistas duda nebutu ant bangos

teisingas komei

nesistebiu, čia gentvilų, laužikienių, masiulių miestas - ant bangos

Ašara

iki ko privede vagiu liberalu ir ju statytiniu aferistu nebaudziamumas
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS