Narkotikų prevencija liko popieriuje? | KaunoDiena.lt

NARKOTIKŲ PREVENCIJA LIKO POPIERIUJE?

Po to, kai praėjusią savaitę vienoje uostamiesčio gimnazijoje pas mokinį buvo aptikta kvaišalų, Klaipėdos miesto tarybos narys Valdemaras Anužis prabilo, jog narkotikų prevencijos tikslais švietimo įstaigose dar beveik prieš du dešimtmečius buvo siekiama miesto policijai nupirkti kelis tarnybinius šunis. Tačiau šis planas kažkodėl liko neįgyvendintas.

Šuo aptiko "žolės"

Sausio pradžioje gimnazijos vadovai kreipėsi į Klaipėdos miesto policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus bendruomenės pareigūnus. Pedagogai pasidalijo nerimu dėl, įtariama, vyresniųjų klasių mokinių vartojamų kvaišalų.

Policininkai į mokyklą atvyko su narkotikų ieškoti apmokytu tarnybiniu šunimi.

Vienoje klasėje tarnybinis šuo sustojo prie moksleivio kuprinės ir davė ženklą, kad joje yra narkotinių medžiagų.

Moksleivis buvo paprašytas išeiti iš klasės ir pasiimti savo daiktus. Kitoje patalpoje buvo patikrintas jo kuprinės turinys ir surasta, kaip spėjama, narkotinių medžiagų.

Nepilnamečio kuprinėje aptikta 17 lankstinukų, o juose – augalinės kilmės kvaišalai. Be to, mokinys turėjo kanapių smulkinimo prietaisą, kuriame taip pat buvo tų pačių medžiagų.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas, vaikinas, kaip ir daugelis panašiose situacijose, tikino, kad "žolės" neketino platinti, ją esą įsigijo savo reikmėms.

Panašūs patikrinimai rengiami mokyklų vadovų prašymu arba vykdant policijos priemones.

Prevencija kainuoja pigiau

Ši istorija buvo aprašyta spaudoje ir tarybos nariui V.Anužiui priminė seną idėją, kai prieš 19 metų buvo parengtas Klaipėdos miesto tarybos sprendimo projektas, kuriuo buvo numatytos lėšos keliems tarnybiniams šunims, skirtiems narkotikų paieškai švietimo įstaigose, įsigyti.

"Tuomet buvau Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius. Mes apsitarėme su kinologais, kurie ruošia tokius šunis. Ir komitetai tarybos nariams parengė projektą. Taryba sutiko skirti finansavimą. Tačiau, pristatant šį sprendimo projektą, atvyko policijos pareigūnas ir pasakė, kad jiems to nereikia, kad jie viską turi ir viską kontroliuoja. Mums tai pasirodė labai keista, nes buvo aišku, kad nieko jie nekontroliuoja", – pasakojo V.Anužis.

Miestas planavo tuos šunis perduoti policijai, kad jie būtų skirti būtent švietimo tinklo priežiūrai narkotikų prevencijos srityje.

"Prevencija visada kainuoja pigiau nei kova su pasekmėmis. O paaugliai moksleiviai yra toje rizikos grupėje. Ir jau tada buvo aišku, kad prekyba kvaišalais vyksta prie mokyklų, o švietimo įstaigos yra traukos centras narkotikų prekeiviams. Taip jie formuoja savo būsimą rinką", – dėstė V.Anužis.

Politikas stebėjosi, kodėl pareigūnai tada atsisakė savivaldybės paramos, nes esą skirtingų institucijų bendradarbiavimas ir veiksmų koordinavimas šioje srityje yra neįkainojamas.

"Paprastai kova su narkotikais paūmėja prieš įvairius rinkimus, paskui nuslopsta, ir viskas lieka, kaip buvo. Tik politikai kažkaip nenori suprasti, kad už narkotikus sumoka visuomenė, nes tai yra nelegalūs pinigai. Daroma milžiniška žala, nukenčia vartojančiųjų šeimos, aplinkiniai ir visa visuomenė. Todėl prevencija yra labai svarbus dalykas, mokyklų bei diskotekų kontrolė yra būtina", – kalbėjo V.Anužis.

Situacija – stabili?

Narkotikų kontrolės komisijos pirmininkas Saulius Liekis teigė, jog priklausomybės ligų specialistų pateikiama informacija nesiskiria nuo ankstesnių metų rezultatų. Narkotikų vartotojų skaičiai esą yra stabilūs.

"Klaipėdoje oficialiai yra registruota apie tūkstantis priklausomų asmenų, kurie yra apsilankę Priklausomybės ligų centre ir gavę kokių nors paslaugų. Švirkštų keitimo centre skaičiai taip pat panašūs. Žinoma, ten lankosi asmenys, kurie vartoja intraveninius narkotikus", – teigė S.Liekis.

Anot jo, Klaipėdoje vėl atgaivinta metadono programa, pradėjo veikti "Minesotos" programa. Taip pat nemažai priklausomų asmenų yra išvažiavę į reabilitacijos centrus Klaipėdoje ir kituose Lietuvos miestuose.

"Problema ta, kad narkotikai keičiasi. Ir net juos vartojantys asmenys veikiausiai patys nežino, kokia tų kvaišalų sudėtis. Todėl pastaraisiais metais buvo nemažai skaudžių įvykių dėl apsinuodijimo narkotikais. Pasitaikė mirtinų atvejų. Todėl prašėme, kad tiems žmonėms būtų prieinamas preparatas naloksonas, kuris veikia kaip priešnuodis. Dabar Priklausomybės ligų centras šį preparatą dalija nemokamai", – tvirtino S.Liekis.

Kalbėdamas apie narkotikų prevenciją, S.Liekis tvirtino, kad pernai Narkotikų kontrolės komisijoje buvo diskutuota apie tai, ar, pasitelkiant tarnybinius šunis, tikrinti moksleivius mokyklose dėl narkotikų laikymo. Tačiau esą kai kurie tėvai mano, jog tai yra psichologinis smurtas prieš vaikus.

"Ir ne tik tėvai. Pasitaiko, kai mokyklų vadovybė nelabai nori tokių patikrinimų. Bet labai sveikintina, kai ugdymo įstaigos tokias prevencijos akcijas su pareigūnais atlieka. Ir tokie veiksmai tikrai pagelbėja", – teigė S.Liekis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS