Narkotikų vartojimas Klaipėdos mokyklose įgavo pavojingus mastus | KaunoDiena.lt

NARKOTIKŲ VARTOJIMAS KLAIPĖDOS MOKYKLOSE ĮGAVO PAVOJINGUS MASTUS

Narkotikų vartojimas tarp moksleivių įgavo pavojingus mastus. Pareigūnai apie tai kalba vis garsiau. Tačiau kai kurių mokyklų vadovai vengia šnekėti šia tema, taip saugodami įstaigų reputaciją.

Tapo grėsminga bėda

Klaipėdos policijos komisariatas ir miesto savivaldybės administracija surengė konferenciją apie psichoaktyvių medžiagų vartojimo problemas miesto mokyklose.

Renginio metu akcentuotas bendradarbiavimas ir savitarpio pasitikėjimas, viešumas ir reputacija. Mokyklų vadovai turi kalbėti apie priklausomybės problemas.

Renginyje kalbėjęs miesto meras Arvydas Vaitkus pabrėžė, kad dabartinė situacija, kai nepilnamečiai vartoja psichotropines medžiagas, tampa grėsminga problema visuomenei.

„Tai paveikia jaunosios kartos smegenis“, – teigė A. Vaitkus.

Pasak Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko Alfonso Motuzo, tėvai turi būti tikri, kad išleidžia vaikus į saugią aplinką.

Reikėtų vaizdo kamerų

A. Motuzo teigimu, kovai su narkomanija mokyklose jau nebeužtenka žmogiškųjų resursų, todėl reikėtų įrengti vaizdo stebėjimo kameras, metalo detektorius, pastatyti tvoras.

Klaipėdos miesto policijos komisariato viršininkė Rasa Bekėžienė pabrėžė, kad narkotikus vartojančių moksleivių skaičius auga.

Tad pareigūnai sugriežtino prevenciją, pradėjo glaudžiau bendradarbiauti su mokyklomis.

Esame priklausomi vienas nuo kito gerąja prasme, jūs pranešite – mes reaguosime.

Iš 37 Klaipėdos ugdymo įstaigų 26-iose mokyklų vadovybė išdrįso kalbėti apie esamas problemas, 11 tai daryti atsisakė.

„Kai kurių mokymo įstaigų vadovai bijo kalbėti apie problemas, bijo pasakyti, kad jų mokiniai vartoja psichotropines medžiagas. Tokiais atvejais direktoriai nenori pakenkti mokyklų reputacijai. Atvykus į mokyklas, pastebiu, kad į uniformuotą pareigūną jaunuoliai nereaguoja, o administracijos darbuotojai išsigąsta. Toks požiūris likęs iš senų laikų, kai žmonės bijojo policijos. Dabar viskas keičiasi, ir mūsų tikslas nėra nubausti, mes norime padėti ir suteikti informaciją. Esame priklausomi vienas nuo kito gerąja prasme, jūs pranešite – mes reaguosime“, – kalbėjo R. Bekėžienė.

Siūlo pasitelkti mokslininkus

Kaip teigė R. Bekėžienė, viskas prasideda nuo elektroninių ir paprastų cigarečių, vėliau priklausomybė auga. Nustatoma vis daugiau atvejų, kai vaikai rūko tabako gaminius.

Komisariato viršininkė papasakojo įvykį, kurio metu nukentėjo paauglys. Priklausomi nuo narkotinių medžiagų vaikino bendramoksliai, meluodami, kad jų elektroninė cigaretė esą yra sveikesnė, primygtinai siūlė pabandyti.

Jaunuolis rūkė pirmą kartą gyvenime net nesuvokdamas, kad cigaretėje naudojamas skystis sumaišytas su narkotine medžiaga. Po kurio laiko jam pasidarė bloga, pynėsi kojos, nukrito nuo laiptų, susižeidė.

Mokyklos darbuotojai kvietė medikus. Manoma, kad elektroninėje cigaretėje galėjo būti narkotikas – vadinamasis smailas.

Narkotikų įvairovė yra tokia didelė, kad nesuprantama, iš ko jie pagaminti, todėl kartais būna sunku nustatyti, ar nepilnametis yra apsvaigęs, ar tiesiog negaluoja.

Meras pasiūlė su Klaipėdos universiteto pagalba aiškintis, kokios dabar gaminamos psichotropinės medžiagos.

„Klaipėdos universitetas turi unikaliausią chemijos laboratoriją, todėl reikia mokslininkų pagalbos. Negalime į visą šitą situaciją žiūrėti atsainiai“, – teigė A. Vaitkus.

Rašyti komentarą
Komentarai (19)

Pensinikei

Testas paprastutis parodo ar buvo vartota per12val. Tad kelis kartus tikrinti nereikia. Be kita ko del nenormaliu mok. programmu ir tevu bei sistemos spaudimo vaikai vartoja ir Farmacija taip sakant uspokojonkes ir stimuliatorius koncentracijai bei smegenu veiklai pagerinti. Vaistukus pone vaistukus.

pensininkė

manau kad tėvai atsakingi už savo vaikus ir jie turėtų būti suinteresuoti kad vaikas nevartotų tikrinti reikia kelis kartus per dieną galėtų būti ir tėvų komiteto pareiga , ir mokytojų pareiga kad jų mokykla būtų ''švari'' o ne apsimesti kad ''švari'', tėvai patys mažai kreipia dėmesį į savo vaikus įdomu kiek tėvų patikrina vaiko kuprines kišenes, tose kuprinėse rasite visko reikia tvarkos o ne vaiko teisės bus pažeistos , kodėl tais prastais sovietiniais laikais buvo visur tvarka ir mokyklose prieš mokytoją neatsikalbėjo jau nekalbant kad dabar dar ir sumuša mokytoją, ir medicinoje buvo tvarka jei padėka būdavū saldainių dėžutė tai dabar šimtinės

Augustas

Visi šneka, suka galvas , bet niekas nieko nedaro. Tai gal, po galais, pradėkit ką nors veikti. Užtenka dejuoti reikia radikalių ir ryžtingų permainų.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS