Neįgaliesiems – keblumai balsuojant | KaunoDiena.lt

NEĮGALIESIEMS – KEBLUMAI BALSUOJANT

Judėjimo negalią turintys žmonės nori balsuoti ne namuose, o rinkimų apylinkėse. Tačiau į daugumą pastarųjų jie net negali patekti. Kai kuriose apylinkėse balsavimas vyksta ne pirmame, o antrame ar trečiame pastato aukšte.

Apie rinkimų apylinkių pritaikymą judėjimo negalią turintiems žmonėms diskutuota vakar vykusiame Neįgaliųjų reikalų tarybos posėdyje.

"Šios problemos nepavyksta išspręsti jau daug metų. Reikėtų vieną kartą tai padaryti. Judėjimo negalią turintys žmonės nori balsuoti ne namie, o ateiti ir išreikšti savo valią rinkimų apylinkėse, kaip visi piliečiai", – tvirtino Neįgaliųjų reikalų tarybos pirmininkas Kazys Bagdonas.

Norima, kad problema būtų išspręsta iki Seimo rinkimų, kurie vyks kitų metų spalį.

Kai kurie tarybos nariai nemato problemos, jog neįgalieji balsuoja namie. Vis dėlto kiti pabrėžė, kad negalią turinčius klaipėdiečius būtina integruoti į visuomenę.

Posėdyje dalyvavęs Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Aleksandras Michailovas tvirtino, kad problema jam yra žinoma ir svarstoma.

"Pačiam teko matyti, kaip neįgalusis vežimėlyje buvo keliamas laiptais", – tvirtino pavaduotojas.

Pasak A.Michailovo, po rinkimų atliekama apylinkėse dirbusių žmonių apklausa. Domimasi, su kokiomis problemomis buvo susidurta.

Pavaduotojo teigimu, planuojama aplankyti visas rinkimų apylinkes, kurių Klaipėdoje yra 54, ir įvertinti situaciją.

"Nemažoje dalyje apylinkių balsavimas vyksta pirmame aukšte. Reikėtų pasirūpinti, kad neįgalusis galėtų užvažiuoti laiptais, jei šie yra. Tačiau tam reikia lėšų. Tačiau yra ir apylinkių, kur balsavimas vyksta ir antrame ar trečiame pastato aukšte. Laiptais ne tik neįgalusis neužvažiuos, bet tampa sudėtinga užlipti ir vyresnio amžiaus žmonėms", – pasakojo pavaduotojas.

A.Michailovas atkreipė dėmesį, kad rinkimų apylinkės tose pačiose vietose yra likusios nuo sovietmečio, kai nebuvo svarbu, kiek rinkėjų ateis.

Pavaduotojas tvirtino, kad bus bandoma balsavimą organizuoti pirmuose pastatų aukštuose, o jei neįmanoma, ieškoti kitų patalpų.

K.Bagdonas siūlė įkurti bent vieną specializuotą, neįgaliesiems pritaikytą rinkimų apylinkę. Į ją galėtų atvykti visi norintieji. Tačiau A.Michailovas pastebėjo, kad tada žmonėms gali tekti toli važiuoti.

"Reikia pagaliau išspręsti šią problemą. Ji ir taip ilgai tęsiasi", – teigė pavaduotojas.

Planuojama, kad rinkimų apylinkių apžiūrai ir įvertinimui reikės maždaug pusės metų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS