Nemuno deltos regioniniame parke – šienpjovių čempionatas | KaunoDiena.lt

NEMUNO DELTOS REGIONINIAME PARKE – ŠIENPJOVIŲ ČEMPIONATAS

  • 0

Nemuno deltos regioniniame parke šeštadienį vyks šienpjovių čempionatas, pranešė Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba.

Anot organizatorių, čempionate planuoja dalyvauti 47 šienpjoviai, tarp jų 14 moterų. Šienpjoviai atvyks iš Šilutės, Klaipėdos, Plungės, Biržų, Alytaus, Vilniaus.

Šienaujantys dalgiais susirungs dėl metų šienpjovio ir metų šienpjovės titulų. Antrą kartą vyksiančio čempionato vieta išlieka ta pati – Nemuno deltos regioniniame parke esančios pievos.

„Šiose pievose klestėjo ir tebeklesti gausybė paukščių – jų gausa neatsiejama nuo regione praktikuojamos šienavimo tradicijos, išsaugančios paukščių įvairovę. Nemuno deltos pievos yra rečiausio Europos giesmininko – meldinės nendrinukės – perimvietės“, – sako čempionatą organizuojančio Baltijos aplinkos forumo vadovas, gamtininkas Žymantas Morkvėnas.

Anot Ž. Morkvėno, šiemet čempionato programa išplėsta, joje veiklų ras ir dalgio entuziastai, ir naujokai, ir kelionių po Lietuvą mėgėjai.

„Džiaugiamės, kad į čempionatą šįmet susirinko beveik trigubai daugiau dalyvių nei pernai. Mums tai rodo, kad senasis amatas gyvas, ir jo puoselėtojams reikia bendrystės, kurią kuriame ir stipriname šiuo renginiu“, – sako Nacionalinio šienavimo čempionato iniciatorius, gamtininkas  Žymantas Morkvėnas.

Anot organizatorių, šienpjovių čempionatas ne tik prikelia užmarštin išeinantį kultūrinį paveldą, bet ir informuoja ūkininkus bei visuomenę apie ūkininkavimą santarvėje su gamta bei nykstančių rūšių apsaugos būtinybę.

Praėjusiais metais į šienpjovių čempionatą susirinko beveik 20 šio amato puoselėtojų, kurie rungtyniavo septyniomis komandomis.

Dalyvauti čempionato varžytuvėse kviečiami visi norintys. Jame dalyvauja komandos, kiekvienoje jų – po du šienpjovius. Kiekviena komanda turės nušienauti nustatytą plotą – 3 metrų pločio (2 pradalgės) ir 100 metrų ilgio. Varžytuvėms numatyta pieva, kurioje bus ūgtelėjusi 30 – 50 cm aukščio atolo žolė.

Komandos varžysis dėl šienavimo greičio ir kokybės. Nugalėtoja bus skelbiama komanda, greičiausiai nušienavusi savo pradalges, taip pat – komanda, šį darbą atlikusi kokybiškiausiai.

Greičiausiai savo pradalges įveikę šienpjoviai bus kviečiami dalyvauti ir antrame ture – individualiose šienpjovių varžytuvėse. Mažesniame plote varžysis patys greičiausi šienpjoviai, nugalėtojams bus suteikti garbingi „Metų šienpjovio“ ir „Metų šienpjovės“ titulai.

Kiti titulai, dėl kurių galės varžytis šienpjoviai – tai vyriausiasis ir jauniausiasis šienpjovys, taip pat – originaliausiai pasirodžiusi komanda.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS