Neringoje apsistoję ukrainiečiai bijo likti be pastogės: neaišku, kas bus po metų | KaunoDiena.lt

NERINGOJE APSISTOJĘ UKRAINIEČIAI BIJO LIKTI BE PASTOGĖS: NEAIŠKU, KAS BUS PO METŲ

Nidos poilsio namuose „Medikas“ apsistoję karo pabėgėliai iš Ukrainos baiminasi, kad gali netekti laikinų namų ir dėl to kreipėsi į miesto valdžią bei premjerę. Pastatą valdančio Turto banko atstovas sako, kad grėsmės pabėgėliams likti be pastogės nėra.

Dėl savo ateities susirūpinę asociacijos „Ukrainiečiai Neringoje“ nariai kreipėsi į miesto merą, pranešė Neringos savivaldybė.

„Neaišku, kas bus po metų. Neramina, kad pastatas bus parduotas su čia gyvenančiais žmonėmis. Labai daug neapibrėžtumo“, – pranešime teigė asociacijos koordinatorė Vasilisa Filatova.

Ukrainiečiai kreipėsi į premjerę Ingridą Šimonytę ir miesto merą Darių Jasaitį ir prašo jų leisti gyventi poilsio namuose, kol vyksta karas Ukrainoje.

Savivaldybės duomenimis, dėl gyvenimo „Medike“ sudarytos 82 sutartys su ukrainiečiais.

Nidos meras D. Jasaitis sako, kad savivaldybė Vyriausybės ir kitų institucijų prašo apsvarstyti galimybę „Mediką“ perduoti jos nuosavybėn – taip būtų užtikrinti laikini namai karo pabėgėliams, o  vėliau pastatas būtų naudojamas miesto reikmėms. Tačiau gautas atsakymas, kad pastatą ruošiamasi parduoti.

Valstybinius poilsio namus ukrainiečių apgyvendinimui Turto bankas savivaldybei laikinai suteikė 2022 metais pagal panaudos sutartį, kuri nebus pratęsta.

Turto banko Komunikacijos skyriaus vadovas Karolis Vaitkevičius BNS sakė, kad pabėgėliai lieka gyventi patalpose, o su gyventojais sudaromos tiesioginės sutartys.

Neramina, kad pastatas bus parduotas su čia gyvenančiais žmonėmis.

„Mes šią savaitę lankėmės poilsio namuose, kalbėjomės su ukrainiečių bendruomene, su jais persirašome nuomos sutartis. Jie ten lieka, kaip ir buvę“, – sakė K. Vaitkevičius.

Jis patvirtino, kad bankas planuoja parduoti poilsio namus, o gautas lėšas panaudoti Vilniaus universiteto Santaros klinikų vaikų ligoninės statybai. Anot K. Vaitkevičiaus, jeigu pastatą prireiks parduoti anksčiau, ukrainiečiams bus pasiūlytos kitos vietos.

„Pastatas yra įtrauktas į parduodamo turto sąrašą, pardavus jį pinigai bus skiriami vaikų ligoninės statyboms, jos jau vyksta, skubos jokios nematome, ukrainiečiai kol kas gyvena poilsio namuose. Jeigu matysime, kad projektui labai stinga pinigų, tai spręsime klausimą ir galbūt ukrainiečiams pasiūlysime kitas vietas (...). Tikrai nieko blogiau, o gal netgi geriau padarysime nei Neringos savivaldybė“, – teigė K. Vaitkevičius.

Jo teigimu, bankas šiuo metu laikiną apgyvendinimą visoje Lietuvoje yra suteikęs maždaug šimtui ukrainiečių: „Mes patirties turime, mūsų pozicija aiški šiuo klausimu, visais būdais juos remiame“.

Neringos savivaldybė teigia, kad poilsio namai „Medikas“ yra išskirtiniai visuotinės Kuršių nerijos vertės išsaugojimui, nes  kompleksą sudaro kultūros paveldu laikomas 19-ajame amžiuje statytas kopų prižiūrėtojo namas.

Gairės: poilsio namai Medikas, ukrainiečiai, karo pabėgėliai, parduodamas pastatas, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS