Netikėtumas: Meškinės miške užfiksuoti du meškiukai | KaunoDiena.lt

NETIKĖTUMAS: MEŠKINĖS MIŠKE UŽFIKSUOTI DU MEŠKIUKAI

Ne visi Šilutės rajono gyventojai džiūgauja dėl žinios, kad miškuose meška atsivedė du meškiukus. Nors gamtininkai šią žinią priima džiaugsmingai, jauniklius pamiškėje filmavęs žmogus sakė, kad jam tuo metu iš baimės drebėjo rankos.

Bijojo motinos

Du rudnosiukus žmonės išvydo Meškinės miške, kur šilutiškiai rudenį renka grybus.

Meškiukai ritinėjosi šalia motinos. Matyti, kaip vieną mama glaudžia arčiau savęs, o kitas jau mėgina tyrinėti aplinką.

„Tiek mano pusbrolis, kuris nufilmavo meškiukus, tiek mano sesuo matė juos savomis akimis. Kai pirmą kartą sesuo paminėjo miške išvydusi mešką, nepatikėjome. O pusbrolis pats aptiko meškiukus ir nufilmavo, bet sakė, kad drebėjo iš baimės. Motinos meškos juk labai gina savo vaikus“, – pasakojo laikraščiui „Šilokarčema“ vaizdo įrašą atsiuntusi moteris.

 

 

Filmavo gegužę

Meškinės miškas yra Šylių kaimo pašonėje. Tikėtina, kad tai tas pats gyvūnas, kurį gegužę nufilmavo medžiotojai.

Mešką tą kartą užfiksavo medžiotojų klubo „Ąžuolas“ nario Vido Maurico pastatyta kamera. Žvėris miško laukymėje pasirodė 23 val.

Meška buvo užfiksuota Švėkšnos apylinkių miškuose tarp Vilkų Kampo ir Bliūdsukių kaimų.

Nors medžiotojai ir gamtininkai negalėjo nuspėti – lokį ar mešką nufilmavo vyras, vis dėlto panašu, kad tai buvo jauna patelė, kurios vada tuo metu jau galėjo būti guolyje. Sulysusi mama tą kartą ieškojo pašaro medžiotojų įrengtoje žvėrių šėrykloje.

Apsistos ilgam?

Iš kur į Gardamo ir Vainuto seniūnijų sandūrą galėjo atklysti meška, savo versiją turėjo žinomas gamtininkas Selemonas Paltanavičius.

Selemonas Paltanavičius / Redakcijos archyvo nuotr.

„Kaip meškiukus matė? Pasiutimas. Labai netikėta. Juo labiau kad kur jau kur, pamaryje?“ – net aiktelėjo S.Paltanavičius.

A.Bumblauskas apsiverks. Juk sugrįžo ne tik meška, bet ir visų žemaičių simbolis.

Gamtininkas kėlė versiją, kad į Šilutės rajono apylinkes meška greičiausiai atklydo iš Latvijos.

„Ji turėtų kalbėti latvišku akcentu. Latviai turi apie 100 meškų, o Estijoje arti 800 gyvena. Dažniausiai po mūsų šalies miškus lokiai ar meškos tik paklaidžiodavo. Jei atsivedė vaikų, vadinasi, nuo šiol meška gali būti vadinama didžiausiu Lietuvos žvėrimi“, – kalbėjo S.Paltanavičius.

Atgimė žemaičių simbolis?

Gamtininkas žmonėms patarė kaip įmanoma rečiau lankytis miške, kuriame vaikus augina meška.

„Meškiukai gimsta vos 400 gramų. Tik praėjus 2,5–3 mėnesiams, jie išlenda iš guolio. Tuomet jie jau sveria apie penkis kilogramus. Pribloškiama naujiena. Puikiai žinau Gardamo miškus. Tikėjomės, kad kažkada ateis ta diena, bet vylėmės, jog meškos apsigyvens miškuose, esančiuose arčiau rytinių sienų. Tik pati meška žino, iš kur ji atėjo, bet žemėlapyje negalėtų parodyti“, – juokavo S.Paltanavičius.

Gamtininkas tikino, kad meškiukų vada nudžiugins ir jo bičiulį profesorių Alfredą Bumblauską.

„A.Bumblauskas apsiverks. Juk sugrįžo ne tik meška, bet ir visų žemaičių simbolis. Tai žemaičiams kaip naujas apsireiškimas“, – juokavo S.Paltanavičius.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

ss

Rusai pradėjo hibridinį karą, leidžia meškas per sieną su Baltarusija

Joo

Jei jau čia veda vaikus, tai meška lietuvė.

jis

Geras, visai netoli. Covid atgaivino žemelės gamtą, tik neilgam.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS