Noras padėti pasiligojusio pensininko šeimai virto painiava | KaunoDiena.lt

NORAS PADĖTI PASILIGOJUSIO PENSININKO ŠEIMAI VIRTO PAINIAVA

Seimo nario bandymas padėti Klaipėdos rajone gyvenančiai pasiligojusio pensininko šeimai virto paradoksų virtine. Tą patį būstą seimūno padėjėja pavadino siaubingu, o savivaldybės darbuotojai – tvarkingu ir švariu.

Tokio skurdo dar nematė

75-erių Deter Girtz ir jo trejais metais jaunesnė žmona Elena gyvena Klaipėdos prieigose esančiame Aukštkiemių kaime, sename, dar prieškariu statytame name.

Pagyvenusi pora prieš pusantrų metų išgyveno nelaimę – vyrą ištiko insultas, jis liko paralyžiuotas.

Kelis mėnesius D.Girtz nekilo iš lovos, bet po kiek laiko žmonos prižiūrimas ir vaistus vartojantis vyro būklė truputį pagerėjo.

Dabar pensininkas pereina per kambarį vedamas žmonos, valdo vieną ranką, bet ir ta nėra stipri.

Rudenį prieš Seimo rinkimus pas Girtzus apsilankė seimo nario Naglio Puteikio padėjėja Rasa Kalinauskaitė, anksčiau garsėjusi itin aštriais televizijos siužetais Rūtos Janutienės laidoje.

Įžengusi į pensininkų namus vilnietė pateko į virtuvę ir apstulbo, kad XXI amžiuje žmonės apskritai taip gali gyventi.

Seimo nario padėjėja pasakojo buvusi kaime ir žinanti, kad kai kurie žmonės vis dar gyvena be ypatingų patogumų, tačiau, tai, ką ji pamatė Aukštkiemiuose, ją giliai sukrėtė.

Būsto sienos ir lubos pajuodusios. Girtzai gyvena beveik be jokių patogumų. Vienintelis gėris – iš čiaupo bėgantis šaltas vanduo, tačiau nutekėti jis neturi kur.

Name nėra ne tik šilto vandens, bet ir tualeto. Žmonės neturi galimybės namuose išsimaudyti.

Valgo, vadinasi, sveikas

Pamačiusi tokį siaubingą vaizdą R.Kalinauskaitė ėmė klausinėti porą apie sunkų jos gyvenimą ir susidarė įspūdį, kad socialinės tarnybos nė nebandė padėti.

Mat pirmą kartą bandymas tapti oficialiai pripažintam neįgaliu D.Girtzui buvo nesėkmingas.

Komisijos nariai paklausė, ar vyras geba be kitų žmonių pagalbos pavalgyti ir nusprendė, kad globa jam nereikalinga, jis yra iš dalies darbingas.

Pasakodama tokius savo vargus E.Girtzienė pasiguodė, jog negali be priežiūros palikti sutuoktinio, kad jam būtinai reikalinga globa.

O labiausiai pora sielojasi, kad didelę dalį jų pensijos suryja vaistai, be kurių insultą patyręs vyras negalėtų gyventi.

Seimo nario padėjėja pažadėjo padėti pagyvenusiai porai ir jų neapgavo.

Praėjusių metų spalio pabaigoje N.Puteikis pasirašė raštą, kuriuo kreipėsi į Klaipėdos rajono savivaldybės administraciją bei Neįgaliųjų reikalų departamentą prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos.

Jame buvo dėstoma, jog sutuoktiniai Girtzai kenčia ypač gilų skurdą ir socialinę atskirtį.

Rašte išdėstyta, kad abiejų kojų ir vienos rankos nevaldančiam vyrui iki šiol nėra nustatytas neįgalumas, neįvertinti slaugos ir globos poreikiai.

"Būstas, kuriame gyvena senukai, yra itin skurdus ir apleistas, neatitinkantis civilizuotoje šalyje įprastų higienos reikalavimų, o jų pajamos nepakankamos net būtiniausių poreikių patenkinimui", – rašte dėstė Seimo narys.

N.Puteikis paprašė rajono savivaldybės administraciją įvertinti D.Girtzo poreikius ir skirti jam būtiną globą bei socialinę priežiūrą, slaugos išlaidų kompensaciją arba kompensaciją už priežiūros išlaidas.

Paprašyta ir vienkartinės piniginės paramos, pašalpos šildymo išlaidų kompensavimui.

Gyvena sūnaus būste

Po poros savaičių N.Puteikis gavo atsakymą iš Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos.

Rašte dėstoma, kad senukai Girtzai gyvena jų sūnui Vidmantui priklausančiame bute.

"Būstas, kuriame gyvena šeima, labai tvarkingas, švarus, buitis pakankamai sutvarkyta. Sendvario seniūnijos socialinė darbuotoja dar 2015 metais paragino šeimą dėl būsto šildymo kompensacijos kreiptis į seniūniją, paaiškino, kokius duomenis ir dokumentus reikėtų pateikti, kad šeima galėtų gauti paramą. Iki šiol dėl šios paramos nei patys sutuoktiniai Girtzai, nei jų sūnus nesikreipė. Todėl negalime atsakyti, ar parama šiai šeimai gali būti skiriama", – skaitė atsakymą Seimo narys.

Rašte buvo informuojama, jog seniūnijos socialinė darbuotoja 2016 metų pavasarį lankėsi šeimos namuose ir paaiškino slaugos poreikio nustatymo procedūras, patarė pirmiausiai kreiptis į šeimos gydytoją.

Pareikalavo įvertinimo

Paskaičiusi apie tvarkingą ir švarų senukų būstą R.Kalinauskaitė nustėro. Juk ji pati matė Girtzus pajuodusioje virtuvėje, kurioje nėra patogumų.

Dar vienas N.Puteikio raštas gruodžio 9 dieną išsiųstas Klaipėdos rajono savivaldybės administracijai, Neįgaliųjų reikalų departamentui ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai.

"Esu priverstas konstatuoti, kad abi institucijos, į kurias kreipiausi prašydamas suteikti pagalbą jos akivaizdžiai reikalingiems žmonėms, per pusantro mėnesio jos nesuteikė", – piktinamasi N.Puteikio pasirašytame rašte.

Jis paprašė savivaldybės atstovus suderinti laiką, kada kartu galėtų apsilankyti pas Girtzus.

Be to, pareikalavo suteikti informacijos, kada socialiniai darbuotojai pastarąjį kartą lankėsi šioje šeimoje ir kiek kartų ją aplankė.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos paprašyta susipažinti su šeimos padėtimi ir įvertinti, ar Neįgaliųjų reikalų departamento veiksmai arba neveikimas šioje situacijoje yra adekvatūs.

Sienas apniko pelėsiai

Pakvietę Sendvario seniūnę Loretą Kuprienę, socialinę darbuotoją Zitą Butkevičienę bei Aukštkiemių seniūnaitį Romą Daugnorą, dienraščio "Klaipėda" žurnalistai nuvyko pas Girtzus.

Abu sutuoktiniai buvo namuose ir apsidžiaugė sulaukę netikėtų svečių.

Nors ir pasiligojęs D.Girtz buvo gerai nusiteikęs, jo žmona stebėjosi, kai į virtuvę sugužėjo būrys žmonių.

Svečius iš karto apstulbino juodos virtuvės sienos, apdulkėję voratinkliai.

Nenuostabu, kad Seimo nario padėjėją toks vaizdas pašiurpino. Šeimininkams aplink kojas glaustėsi dvi katės ir šuo.

"Maudytis važiuojame į čia pat mūsų kaime esančią bendrovę, kur anksčiau dirbo sūnus. Su savininku sutariame, mus įsileidžia. Į tualetą tenka eiti laukan, vyras naudojasi kibiru. Ir šilto vandens neturime, bet taip gyvename visą laiką, tai nėra problema, – neslėpė E.Girtzienė. – Bėda mums su pinigais, labai daug išleidžiame vaistams, todėl norėtume, kad vyrui būtų įteisintas neįgalumas, o aš galėčiau tapti jo globėja."

Virtuvė – juoda, kambariai blizga

Socialinė darbuotoja priminė du kartus vien gruodį aplankiusi porą ir paaiškinusi, ką jiems reikia daryti.

Pažadėjo net mašiną atsiųsti moterį nuvežti tvarkyti formalumų.

E.Girtzienė žadėjo dar gruodžio viduryje susisiekti su seniūnijos darbuotoja ir pranešti, kurią dieną ketina pradėti judinti reikalus.

Pirmosiomis metų dienomis, kai drauge su žurnalistais seniūnijos darbuotojai apsilankė pas pensininkus, E.Girtzienė žadėjo kitą ar dar kitą dieną pradėti rūpintis formalumais.

Tačiau ir po savaitės to dar nebuvo padariusi.

Moteris aiškino, kad virtuvės sienos pajuodo dėl pelėsių, jie plinta todėl, kad plastikinis langas nedarinėjamas, o nevėdinamoje virtuvėje gaminant valgį kaupiasi garai.

"Tik virtuvė tokia negraži, einame į antrą aukštą, pamatysite, kaip gražiai susitvarkėme", – šeimininkė pakvietė apžiūrėti dviejų antrajame aukšte esančių kambarių.

Ir tikrai, čia buvo visiškai kitas vaizdas: šviesios sienos, tvarka ir švara, naujos kartos televizorius, kompiuteris.

Kambaryje, kur miega sutuoktiniai, stovėjo elektrinis šildytuvas. Atrodė, kad tai visai kitas būstas nei pirmajame aukšte.

Padėtų ir kaimynai

Paklausti, ar yra kokia nors galimybė padėti pensininkams įsivesti kanalizaciją, įsirengti vonią ir tualetą, seniūnijos darbuotojai aiškino, kad pirmiausiai patys gyventojai turi to norėti.

Seniūnaitis R.Daugnora tikino, jog iškasti kelis metrus vamzdžiams nutiesti iki bendros kanalizacijos nebūtų jokios bėdos. Ir geranoriški kaimynai padėtų, jei tik šeimininkai imtųsi.

Drauge su Girtzų sūnumi užaugęs vyras tikino, kad ne tik valstybė turi rūpintis ligotais žmonėmis, bet ir jų vaikai.

Pasirodo, vyresnysis poros sūnus gyvena Palangoje. Nors turi pakankamai savų rūpesčių, tačiau prireikus neatsisako pagelbėti gimdytojams.

Jaunėlis Vidmantas laikinai nedirba. Kalbinamas telefonu vyras neslėpė sergantis diabetu, tačiau jau susiradęs darbą pas ūkininką Kretingos rajone.

Vasario pabaigoje ar kovo pradžioje jis pradėsiąs dirbti, uždirbsiąs pinigų ir suremontuosiąs virtuvę, o vėliau kambarėlyje šalia virtuvės įrengsiąs ir vonią su tualetu.

Guvi E.Girtzienė nesuklysdama padiktavo savo mobiliojo ryšio telefono numerį ir paaiškino, kad dėl savo buities neturi niekam jokių pretenzijų.

Laukia tinkamos seimūno pagalbos

"Seniūnijoje turime ir daugiau žmonių, kurie sunkiai gyvena ir neturi patogumų. Ir to kaimo seniūnaitis slaugė neįgalią mamą, neturėjo darbo, augino mažą vaiką, bet po truputį kabinosi į gyvenimą. Jo pavyzdys – įkvepiantis. Jeigu kiekvienas atsitikus nelaimei lauks pagalbos tik iš seniūnijos, tai bus nesąžininga. Juk D.Girtzas neįgalus yra tik pusantrų metų, o iki to laiko, kol vyras buvo energingas ir darbingas, jiems nebuvo poreikio susitvarkyti savo buitį. Mes ne kartą lankėmės jų namuose, klausėme, ar gavę už ligonio slaugą daugiau pinigų ketina pasitaupyti buities susitvarkymui? Jie atsakė tiesiai šviesiai, kad taip gyventi yra pripratę, o pinigų jiems reikia malkoms ir vaistams", – pasakojo seniūnė L.Kuprienė.

Ji aiškino, kad padėti šiai šeimai yra galimybė tačiau kuris nors šeimos narių turėtų atvykti, užpildyti prašymus. Kreiptis reikėtų ne tik į seniūniją, bet ir į šeimos gydytoją.

L.Kuprienė tikino, kad visa būtina informacija šeimos nariams suteikta. Girtzai yra pasirašę dokumentą, jog buvo supažindinti su šia tvarka ir ją suvokė.

"Susitardavome, kad mus informuotų, kaip jiems sekėsi, tačiau iki šio momento jokio veiksmo dar neatliko. Pati bendravau telefonu su Palangoje gyvenančiu jų sūnumi, jis žadėjo paimti atostogų ir per savaitę nuvežti mamą, kur reikia. Raginome abu sūnus padėti tėvams apsitvarkyti ūkį. Kad ir kaip sunkiai žmonės verčiasi, sienas išbaltinti milijonų nereikia, – kalbėjo seniūnė. – Negalima vos šūktelėjus ar politikams iš aukščiau atsiuntus raštus stačia galva bėgti ir vykdyti jų pageidavimų. Situacija nėra tipinė. Reikia keisti įstatymus, didinti pragyvenimo minimumą, jokia paslaptis, kad kainos pakilo, o pajamų riba, iki kurios galima skirti pašalpas, nepasikeitė. Manau, Seimo narys turėtų galių tai padaryti, taip jis labiau atrištų seniūnijos darbuotojams rankas."

Aptardami Girtzų situaciją seniūnijos darbuotojai stebėjosi šios šeimos prioritetais.

Kelis hektarus žemės pardavę žmonės susiremontavo kambarius antrajame namo aukšte, tačiau įsivesti kanalizaciją, įsirengti tualetą ir vonią nepasistengė.

GALERIJA

  • Noras padėti pasiligojusio pensininko šeimai virto painiava
Vytauto Liaudanskio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (11)

pavyzdys

Kiek seimo narių stengiasi dėl vargano, sergančio žmogelio? Gal Šiaulienė, Gentvilai abu bėgioja , pluša su savo padėjėjais? Pagarba dirbančia Nagliui Putekiui.

dsa

Su tais neįgalumais taip yra, kad juos susitvarkytum, turi būti labai sveikas. nes realiai ten kryžiaus kelius nueiti reikia. Aš, tarkim, tai tvarkiau slaugomam žmogui nuo gegužės mėnesio, bet iki dabar nespėjau, nes žmogus pirmiau numirė. kad daktaras galėtų parašyti, ką reikia, būtina pratampyti ligonį po krūvą specialistų, paskui vėl pas šeimos, netinka, vėl pas specialistus, vėl pas šeimos, tada į neįgalumo tarnybą, paskiria pašalpą, tada į savivaldybę, tada į sodrą, sodra pasiunčia nx, tada skambini aiškiniesi vėl eini, tada rengi dokumentus teismui - globą konkrečiam žmogui priteisia teismas. Teismas pasisiuntinėjo dokumentus, palaukė, ir žmogus numirė diena prieš posėdį, kokie 3 mėn nuo prašymo pateikimo. Ačiū valstybei.

RK.

O į temą ką nors parašysit? Žmonės turi sūnų, kuris neatsisako padėti, jiems siūlyta socialinė pagalba, kurios jie atsisakė. Gyvena taip, kaip gyveno visą gyvenimą, žiūri 24 valandas per LCD televizorių, galbūt komentarus rašinėja kompiuteriu. O seimūnas gainioja specialistus ir trukdo dirbti. Kas už tai moka? Atspėjote - aš už tai moku. Ir manau, kad valdžiažmogis vagia mano pinigus.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS