Nukritę lapai – maišuose: tai ne tik šiukšlės, bet ir naudingos gamtinės žaliavos | KaunoDiena.lt

NUKRITĘ LAPAI – MAIŠUOSE: TAI NE TIK ŠIUKŠLĖS, BET IR NAUDINGOS GAMTINĖS ŽALIAVOS

Krentant lapams, uostamiesčio gyventojai gatvėse ir kiemuose jau mato didelius jų maišus. Miesto tvarkytojai paaiškino, kad tai nėra vien šiukšlės, bet ir naudingos gamtinės žaliavos.

Rudeniui baigiantis, medžių lapus surinkti ir išgabenti įpareigoti miestą tvarkantys rangovai. O žaliosios atliekos perdirbamos kompostavimo aikštelėse.

„Nukritę lapai teršia gatves, šaligatvius, užkemša lietaus nubėgimo šulinius. Todėl lapus renkame, paskui išvežame į miesto žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelę, Glaudėnų kaime, Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) padalinyje“, – patikslino Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Inga Kubilienė.

Miesto tvarkymo skyrius atsakingas už Klaipėdos viešųjų teritorijų sutvarkymą. Privačiose valdose ir gyvenamųjų namų kiemuose gyventojai žaliavos atliekų surinkimu turi pasirūpinti patys.

KRATC atstovas Arūnas Liubinavičius teigė, kad blogiausia, kai žmonės gamtines žaliavas meta į bendrą šiukšlių konteinerį.

„Gamtinės žaliavos, taip pat maisto atliekos sudaro daugiau nei pusę, visų išmetamų šiukšlių, dėl to būtent gamtinės žaliavos surenkamos atskirai, nes jos pūva, skleidžia nemalonų kvapą, baisiai suteršia antrines žaliavas, kurios yra kartu su jomis atliekų konteineriuose“, – kalbėjo A. Liubinavičius.

Gamtines žaliavas surenkančioje KRATC atliekų kompostavimo aikštelėje lapai kompostuojami ir perdirbami.

„Mes paverčiame kompostą į derlingą juodžemį ir išdalijame jį gyventojams bei įmonėms nemokamai“, – pasakojo A. Liubinavičius.

KRATC nuosavų namų gyventojams nemokamai dalija ir konteinerius, kurie yra specialiai skirti gamtinės žaliavos atliekoms.

„Nuosavų namų gyventojai mielai naudojasi šia mūsų paslauga, bet, kalbant apie daugiabučių gyventojus, situacija sunkesnė“, – teigė A. Liubinavičius.

Daugiabučių namų gyventojai žaliavų atliekas turėtų sudėti į maišus ir palikti prie konteinerių dieną prieš šiukšlių išvežimą, bet tai daro nedaugelis.

Atliekų tvarkymo taisyklės numato, kad neteisingas atliekų rūšiavimas, atliekų išmetimas į neleistinas vietas užtraukia administracinę baudą nuo 30 iki 600 eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Antanas.

Draugelis labai nustebo išgirdęs, kad sodo lapus apkasu darže, o ne deginu. Gi deginimo atsisakiau, kai pastebėjau, kad pakūrenus krosnį smulkiomis šakomis su lapais pelenų lieka trejetą kartų daugiau nei kūrenant malkomis. Tuojau pat sumečiau: "Jau jeigu medis numesdamas lapus tokio mineralinių medžiagų partekliaus atsikrato, tai kodėl aš neturėčiau tuo pasinaudoti? O dar ir azoto (N) deginant apie 80 proc susioksiduoja ir į orą išlekia. Tai kam aš turiu ivsokias salietras bei karbamidus pirkti, jeigu mano sklype jų savaime pasidaro?" O ir sliekai lapus labai mėgsta.

ramass

Tarybiniais laikais kaštonai nesirgo , nes neplisdavo ligos , kurias dabar platinat dalindami kompostą iš sergančių medžių lapų.

Rimantas.V

Taip apvagiami medžiai. Iš nukritusių lapų maistinės medžiagos, visų pirma kalis, grįžta į dirvą šaknims. Ąžuolai, nuo kurių pavagiami nukritę lapai skursta, jų gilių nedaug, jos anksti nukrinta nesunokusios, nedaigios, medis palaipsniui džiūva, užsikrečia grybais, tada jį pjausto, galų gale nupjauna. Lapus, dar ne visus nukritusius, renka naftos produktais varomos tokios mašinos, jos smardina orą, didina anglies dvideginio emisiją. Audringa, bet žalinga tariama veikla

SUSIJUSIOS NAUJIENOS