Pagelbėti ligoniui – ne tik medikų pareiga | KaunoDiena.lt

PAGELBĖTI LIGONIUI – NE TIK MEDIKŲ PAREIGA

Kaip galima greičiau suteikti medicinos pagalbą netikėtai susirgusiam ar traumą patyrusiam žmogui – užduotis, prilygstanti iššūkiui. Nė vienoje pasaulio valstybėje greitosios pagalbos medikai pas jų laukiantį ligonį neatvyksta per minutę ar dvi. Lietuvoje nustatyti normatyvai: skubiais atvejais greitoji medicinos pagalba mieste pas pacientą privalo atvykti per 15 , rajonuose – per 25 min. Uostamiesčio medikai 95 proc. skubių atvejų atvyksta pas pacientą kur kas greičiau.

Skambina tiesiai medikams

Dabar Greitosios pagalbos stoties (GMP) dispečerinėje naudojama techninė bei programinė įranga leidžia išsiųsti arčiausiai įvykio vietos esančią medikų brigadą, parodydama, per kiek laiko kuri brigada pasiektų medikų laukiantį pacientą.

Esama galimybių paciento skambutį peradresuoti kitoms šalies dispečerinėms ar net perduoti iškvietimą tiesiai kitų miestų GMP brigadoms. Penkios Lietuvos GMP dispečerinės gali pavaduoti viena kitą netikėtų veiklos sutrikimų atvejais.

Visoje šalyje iš visų ryšio paslaugų teikėjų suvienodintas trumpasis GMP iškvietimo numeris yra 033. Šiuo numeriu galima tiesiogiai susisiekti su GMP dispečerine be tarpininkų. Tai ypač svarbu, kai kyla grėsmė žmonių gyvybėms.

Įkūrus Bendrąjį pagalbos centrą (BPC), gana ilgą laiką pagalbos besikviečiantys žmonės piktinosi gaišatimi. Kaskart pacientai turėdavo iškilusią problemą apibūdinti BPC operatoriams, o po to tą pačią informaciją pakartoti greitosios medikams. Tokiu momentu, kai žmogus laukia skubios pagalbos, panašūs nesklandumai ne tik keldavo papildomą stresą, bet ir be reikalo eikvodavo brangias akimirkas.

Rado išeitį

Klaipėdos GMP vadovas Rimvydas Juodviršis teigė, kad politikų noras perduoti GMP brigadų valdymo funkciją BPC ilgą laiką priešino šias dvi tarnybas, būta bereikalingos trinties, dėl kurios buvo kalti netobuli bei neveikiantys teisės aktai.

"Tie aktai paseno, bet tebėra nepakeisti iki šiol. Įstatymais ne kartą bandyta plėsti BPC funkcijas, galiausiai jos pradėjo kirstis su GMP vykdoma veikla. Kai įstatyme atsirado nuostata, kad BPC valdys greitosios pagalbos brigadas, prasidėjo didžiausia trintis, nes BPC operatoriai neturi nei techninių galimybių, nei kompetencijos atlikti šių funkcijų. Tokiu atveju kiltų tiesioginė grėsmė pacientų sveikatai ir gyvybei. Visų lygių susitikimuose laikėmės įsitikinimo, kad svarbiausia – paciento sveikata ir gyvybė. Jautėme, kad BPC vadovams prioritetas buvo įstatymų vykdymas, bet – ne pacientas, – pasakojo R.Juodviršis. – Įstatymo pakeitimo projektas dvejus metus guli Seimo stalčiuose, tačiau dar nėra svarstytas. Padėtis pagerėjo pakeitus BPC vadovą. Prasidėjo sėkmingas BPC ir GMP bendradarbiavimo problemų sprendimas, integruojant šių tarnybų turimas informacines sistemas, derinant jas vieną prie kitos."

Jau dabar pacientams nebereikia dukart pasakoti to paties. BPC pagal turimą schemą išklausinėja skambinančiojo pagrindinių dalykų, visi užfiksuoti duomenys tuojau pat perduodami GMP, tad greitosios pagalbos dispečeriai pasitikslina tik paciento adresą. Toliau medikai su skambinančiuoju kalba tik apie medicininę problemos pusę.

Teikti pagalbą moko ir vaikus

Nedarbo dienomis bei naktį Klaipėdoje nėra budinčių vaistinių bei odontologų, todėl GMP tenka pagelbėti ir tokiais atvejais.

Būna atvejų, kai BPC dispečeriai turi teisę be jokių papildomų komentarų ar aiškinimų siųsti į įvykio vietą ne tik medikus, bet ir policininkus bei ugniagesius. Tai vadinamieji kompleksiniai iškvietimai kilus gaisrui, muštynėms, nutikus eismo įvykiui. Tada aplinkybės nebėra tikslinamos, pagalba tiesiog skuba į vietą.

Dar greičiau pradedama teikti pagalba, kai greitosios pagalbos dispečeriai konsultuoja medikų laukiančius žmones, kaip padėti nelaimės ištiktajam iki greitosios ekipažo atvykimo. Tokia pagalba būna labai veiksminga klinikinės mirties, užspringimo, gimdymo, kraujavimo iš žaizdos atvejais. Tada labai svarbu, kad žmogus mokėtų įsijungti telefono garsiakalbį ir klausydamas GMP dispečerio nurodymų juos vykdytų.

Klaipėdos apskrities GMP medikai moko ir visai mažus vaikučius bei suaugusiuosius suteikti pirmąją pagalbą. Jauniausi buvo vasaros atostogų metu stovyklaujantys darželinukai. Net tokie maži vaikai, medikų įsitikinimu, gali pagelbėti ištikus bėdai. Specialistai juos pamoko uždėti spaudžiamąjį tvarstį sužalotam ir kraujuojančiam žmogui, kaip pajudinti nukentėjusįjį ir paklausti, ar jam reikia padėti, kaip iškviesti greitąją pagalbą.

"Vaikams labai patinka mokytis pradinių gaivinimo veiksmų. Jie bando spausti manekeno krūtinės ląstą. Įvairių priemonių mokymams turime labai daug. Mūsų instruktorė Lina Končienė turi ne vieną tarptautinį pažymėjimą, yra baigusi daugelį ES gaivinimo tarybos ir Amerikos širdies asociacijos kursų, be to, ji yra įgijusi daug praktinių įgūdžių", – pasakojo Klaipėdos GMP stoties vyriausiojo gydytojo pavaduotoja Nijolė Dambrauskienė.

Greitosios darbu dažniausiai domisi tie gimnazistai bei progimnazijų mokiniai, kurie svajoja studijuoti mediciną.

Skaičiai

Per 2015 ir 2016 m. GMP specialistai pirmosios pagalbos pagrindų apmokė 490 asmenų.

Tarp jų – 221 moksleivį, 26 Maltos ordino narius, 36 suaugusius kretingiškius, motociklininkų klubo "Gargždų vorai" narius, 25 neringiškius, 10 klubo "Rotaract" narių, visą būrį Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos darbuotojų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS