Pajūrio gyventojai miškuose laukia tikrų grybų: kiek gėrybės kainuoja turgavietėse? | KaunoDiena.lt

PAJŪRIO GYVENTOJAI MIŠKUOSE LAUKIA TIKRŲ GRYBŲ: KIEK GĖRYBĖS KAINUOJA TURGAVIETĖSE?

Grybavimo sezoną jau pradėjo dzūkai, suvalkiečiai, o žemaičiai kol kas tik pavydžiai platina šiemet miškuose rastų grybų nuotraukas socialiniuose tinkluose.

Karklėje rado raudonviršių

Smarkesni lietūs ir šiluma dar tik žadina grybieną pajūrio miškuose, nors kai kas jau renka voveraites, o Karklės miške jau galima rasti vieną kitą raudonviršį.

Gamtos tyrimų centro Mikologijos laboratorijos vadovė Jurga Motiejūnaitė pripažino, kad jai pačiai prieš kelias dienas miške pavyko rasti tik du grybus.

"Ir tie buvo šungrybiai. Grybų sezonas priklauso nuo oro sąlygų. Reikia, kad būtų pakankamai drėgmės ir pakankamai šilumos. Kai kur tiek prilijo, kad miškai tiesiog plaukia. Grybų tokiose vietose tikrai nebus", – patikino J.Motiejūnaitė.

Pasak mikologės, dzūkai šiuo metu gausiai renka voveraites, nes smėlinguose miškuose net ir gausūs krituliai nieko blogo nepridaro.

"Pajūryje mažai lijo, todėl ir nėra grybų. Vis dar negirdėti, kad rimtų grybų būtų. Voveraitės – vasaros grybas. Kol kas tik jas ir renka. Šiemet neteisingai padalijo dangus kritulius. Kai kam davė per daug. Jei rugpjūtį bus pakankamai lietaus, o rugsėjis – dar ir šiltas, pagrybausime", – vylėsi J.Motiejūnaitė.

Tikrų grybų dar nėra.

Mėnulis visai nerūpi

Patys grybautojai dūsauja, kad miškuose sunkiai randami baravykai būna visiškai sukirmiję. Yra manančiųjų, kad grybus reikia rinkti esant tam tikrai mėnulio fazei, tada grybai bus nesukirmiję.

"Mokslas neturi nieko bendro su pilnatimi. Jei miškuose yra uodų, vadinasi, bus ir grybinių uodukų. Šiemet uodų labai gausu, juk drėgna", – paaiškino mikologė.

J.Motiejūnaitė priminė, kad yra grybų rūšių, kurios pramečiuoja.

"Esant tam tikroms sąlygoms, kai kurios rūšys pramečiuoja. Pernai ar užpernai vasarą gausiai dygo baravykai. Tad nežinau, ar šią vasarą tikėtis vasarinių baravykų", – suabejojo mikologė.

Kokio grybų sezono reikėtų tikėtis rudenį? Specialistė  nurodė stebėti rugpjūčio orus.

"Drėgmės reikia, kad užtektų, bet nebūtų per daug. Taip pat reikia šilto ir pakankamai drėgno rugsėjo. Grybų sezoniškumą galima įvertinti praėjus grybų sezonui. Prognozuoti neįmanoma. Galima tik pasakyti, kokių sąlygų reikia", – paaiškino J.Motiejūnaitė.

Voveraitės – po 4 eurus

Klaipėdos turgavietėse galima rasti voveraičių, kurių litras kainuoja keturis eurus.

"Tikrų grybų dar nėra. Tik voveraitės", – juokėsi Naujojo turgaus direktorius Viačeslavas Karmanovas.

Kaina: voveraičių kainos uostamiesčio turgavietėse siekia 4 eurus už litrą. Smulkesni grybai parduodami už 3,5 euro, o iš toliau atvežti – po 5 eurus.

Grybais turgavietėse imta prekiauti tik prieš savaitę. Pajūrio miškuose jų buvo mažokai, tad grybautojams teko sėsti į automobilius ir grybų ieškoti atokesnėse vietose.

Šią savaitę Klaipėdos rajono miškuose voveraitės jau ėmė dygti, bet dar ne taip gausiai. O štai netoli Platelių grybautojai miškuose jau renka pilnus krepšius šių grybų.

Turgavietėje vakar voveraitėmis prekiavę grybautojai išsidavė, kad važiavo į Šilutės ar net Tauragės rajono miškus.

"Lietaus ir šilumos turėtų užtekti, tad spėju, kad netrukus pasirodys ir tikri grybai – baravykai ar raudonviršiai", – prognozavo V.Karmanovas.

GALERIJA

  • Viačeslavas Karmanovas
  • Pajūrio gyventojai miškuose laukia tikrų grybų: kiek gėrybės kainuoja turgavietėse?
  • Pajūrio gyventojai miškuose laukia tikrų grybų: kiek gėrybės kainuoja turgavietėse?
Vytauto Liaudanskio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

123

Kaišiadorių miškuose grybų dar nėra.

Sigis

Siandien Traku rajone pririnkau kibira voverusku.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS