Palangos ir Vokietijos gintaro muziejų bendroje parodoje – gavybos Juodkrantėje istorija | KaunoDiena.lt

PALANGOS IR VOKIETIJOS GINTARO MUZIEJŲ BENDROJE PARODOJE – GAVYBOS JUODKRANTĖJE ISTORIJA

  • 0

Palangos gintaro muziejuje savaitgalį atidaryta kartu su Vokietijos gintaro muziejumi parengta paroda „Gintaras iš gelmių“, kurioje atskleidžiama gintaro gavybos istorija Juodkrantėje, skelbia muziejus.

Parodoje eksponuojami archeologijos radiniai, istorinės fotografijos ir šiuolaikinio meno kūriniai pasakoja apie čia rastų akmens amžiaus gintaro dirbinių rinkinį ir jų interpretacijas šiuolaikinėje juvelyrikoje.

„Šia paroda norime atkreipti dėmesį į unikalią gintaro iš Kuršių marių dugno gavybos ir apdirbimo tradiciją ir pažvelgti į šios tradicijos raišką šiuolaikiniame mene“, – pasakoja Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus (LNDM) Palangos gintaro muziejaus direktorė ir viena iš parodos kuratorių Sigita Bagužaitė-Talačkienė.

Parodoje eksponuojamas vienintelis žinomas originalus šio rinkinio dirbinys – gintaro kabutis ir XX amžiaus viduryje Kuršių marių dugne rasti akmens amžiaus gaminiai. Tai itin reti XIX amžiaus pabaigoje eksportui skirti gintaro vėriniai, kuriuos gamino įmonė „Stantien & Becker“.

Lankytojams taip pat pristatoma 12 autorių iš gintaro sukurta juvelyrika: nuo klasikinių gintaro papuošalų reformatoriaus Felikso Daukanto kūrinių iš Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus ir Andrea Wippermann (Andrėjos Viperman) bei Peterio Luisonio dirbinių iš Vokietijos gintaro muziejaus kolekcijos iki specialiai šiai parodai juvelyrės Eglės Čėjauskaitės-Gintalės sukurtų papuošalų.

Gintarui pasitelktos žemkasės, narai

Kaip skelbia muziejus, Sembos pusiasalyje gintaras buvo ir tebėra išgaunamas kasant gintaringuosius sluoksnius sausumoje arba gaudant Baltijos jūros išplautus gintaro gabalus.

Tačiau XIX a. antroje pusėje pramoninės gintaro gavybos pradininkai, Mėmelio (dabar – Klaipėda) verslininkai Moritzas Beckeris (Moricas Bekeris) ir Friedrichas Wilhelmas Stantienas (Frydrichas Vilhelmas Štantynas) pradėjo gintarą kasti Kuršių marių dugne.

Gintaro gavybai buvo pasitelktos ne tik plaukiojančios garo žemkasės, bet ir narai.

Parodoje lankytojams pristatomi itin reti eksportui paruoštos gintaro žaliavos vėriniai, kuriuos naudojo „Stantien & Becker“ atstovai Palangoje, Kretingoje ir Karaliaučiuje, skelbia muziejus. 

Anot parodos rengėjų, vienas reikšmingiausių „Stantien & Becker“ veiklos rezultatų yra Kuršių marių įlankoje įmonės darbuotojo, geologo, gintaro ir jo dirbinių tyrinėtojo Richardo Klebso surinktas Juodkrantės lobis.

Ilgai manyta, jog visas rinkinys, išskyrus keletą egzempliorių, saugomų Getingeno Jurgio Augusto universiteto Geologijos ir mineralogijos institute bei muziejuje, dingo Antrojo pasaulinio karo metais.

Tačiau Ribnice-Damgartene įsikūręs Vokietijos gintaro muziejus pristato dar vieną išlikusį originalų šio rinkinio kabutį. Jis karo pabaigoje kartu su keliomis kitomis vertybėmis iš Karaliaučiaus buvo išvežtas į užsienį, todėl išliko iki šių dienų ir yra pristatomas parodoje „Gintaras iš gelmių“.

„Dosnus Kuršių marių dugnas dar ne iki galo ištyrinėtas. Tai liudija ir LNDM Palangos gintaro muziejaus parodoje pristatomi unikalūs akmens amžiaus gintaro dirbiniai, iš marių dugno iškasti praėjus beveik šimtui metų po „Stantien & Becker“ veiklos pabaigos. Jei jie būtų rasti anuomet, neabejotinai būtų tapę garsiojo lobio dalimi“, – pažymi S. Bagužaitė-Talačkienė.

Parodoje „Gintaras iš gelmių“ eksponuojami juvelyriniai dirbiniai iš Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus, Vokietijos gintaro muziejaus rinkinių ir menininkams priklausantys darbai. 

Paroda veiks iki rugpjūčio 27 dienos. Parodą išplės ekskursijos ir edukaciniai renginiai.

 

GALERIJA

  • Palangos ir Vokietijos gintaro muziejų bendroje parodoje – gavybos Juodkrantėje istorija
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS