Pandemijos padariniai: vaikų psichiatrai sulaukia daugiau pacientų | KaunoDiena.lt

PANDEMIJOS PADARINIAI: VAIKŲ PSICHIATRAI SULAUKIA DAUGIAU PACIENTŲ

  • 6

Ilgalaikė socialinė izoliacija ir mokymasis namuose atsiliepia vaikų emocinei sveikatai. Respublikinės Klaipėdos ligoninės vaikų psichiatrai sulaukia daugiau pacientų nei anksčiau. Tikimasi, kad sustiprinti jų sveikatą padės ir atnaujintos Dienos stacionaro paslaugos.

Konsultuoja du specialistai

Nuo gegužės Respublikinės Klaipėdos ligoninės Psichiatrijos filialo Vaikų psichiatrijos skyrius (Puodžių g. 9) atnaujino Dienos stacionaro veiklą. Čia teikiamos ambulatorinės antrinio lygio vaikų ir paauglių psichiatro konsultacijos.

Respublikinės Klaipėdos ligoninės Psichiatrijos filialo Vaikų psichiatrijos skyriaus vedėja, vaikų ir paauglių psichiatrė Goda Valantiejienė atkreipė dėmesį, kad atnaujinus veiklą pacientų laukia tam tikros naujovės.

Nuo šiol siūloma nauja išplėstinė psichikos sveikatos specialistų paslauga. Vienu metu pacientą iškart konsultuoja du specialistai – kartu su vaikų ir paauglių psichiatru konsultuoja medicinos psichologas. Taip norima tiksliau nustatyti diagnozę ir skirti reikiamą gydymą.

Nuo šiol siūloma nauja išplėstinė psichikos sveikatos specialistų paslauga. Vienu metu pacientą iškart konsultuoja du specialistai.

Be to, norint patikslinti diagnozę, vaikui nebereikia gultis į stacionarą kaip anksčiau, jeigu jis yra pakankamai stabilios būsenos ir gali būti namuose.

Pasak vedėjos, šiuo metu vaikų psichiatrų paslaugų prieinamumas yra žymiai geresnis, tad stacionare gydomi tik itin sunkūs pacientai.

Kelios valandos perdien – terapijoms

Vaikų psichiatrijos Ambulatoriniame-konsultaciniame skyriuje taip pat teikiamos vaikų psichoterapeuto paslaugos. Norint, kad jos būtų suteiktos, reikia vaikų ir paauglių psichiatro siuntimo.

Slūgstant pandemijai, atnaujintos Dienos stacionaro paslaugos, kur prireikus skiriamas ir gydymas. Pagalba teikiama vaikams iki 18 metų. Dienos stacionare surenkama grupė iki dešimties vaikų, kuriems per mėnesį teikiamos įvairios paslaugos. Į grupes vaikai suskirstomi pagal amžių ir panašius sutrikimus.

Paslauga: kelias valandas trunkantys užsiėmimai vaikams patogūs tuo, kad nereikia likti nakčiai ir po užsiėmimų gali važiuoti namo. (Vaikų psichiatrijos skyriaus nuotr.)

Dienos stacionare vaikams rengiami įvairūs terapijos užsiėmimai: meno, grupinės psichoterapijos, ergoterapijos, socialinių įgūdžių. Gydytoja paaiškino, kad kelias valandas trunkantys užsiėmimai vaikams patogūs tuo, kad nereikia likti nakčiai ir po užsiėmimų gali važiuoti namo. Terapijos užsiėmimai vyksta antroje dienos pusėje, kad vaikai spėtų ir į pamokas. Birželio mėnesiui grupė jau suformuota. Per pandemiją Dienos stacionaras beveik metus neveikė.

Norintys gauti paslaugas tėvai su vaikų ir paauglių psichiatro siuntimu turėtų kreiptis į Ambulatorinį skyrių konsultacijos, kad vaikas būtų nusiųstas į Dienos stacionarą.

Dažniausi – elgesio ir emocijų sutrikimai

G.Valantiejienė pastebi, kad pastaruoju metu pacientų srautai didėja.

„Ilgalaikis karantinas – sudėtingas laikas šeimoms ir vaikams. Atsiliepia socialinė izoliacija, mokymasis namuose. Be mokslinių tyrimų sunku pasakyti, ar tam įtakos turi pandemija, tačiau jau dabar pastebime išaugusį pacientų srautą. Didžiąją mūsų pacientų dalį sudaro paaugliai, bet gana daug sulaukiame ir vaikų, turinčių dėmesio sukaupimo, autizmo spektro sutrikimų. Anksčiau tokiems vaikams buvo lengviau gauti pagalbą. Per pandemiją šito neliko“, – sakė vaikų psichiatrė.

Pasak jos, skyriaus specialistai teikia gana plataus profilio paslaugas, tad kiekvienoje grandyje dažnesni tam tikri sutrikimai. Tarp dažniausiai pasitaikančių – elgesio ir emocijų sutrikimai. Gerėja autizmo spektro, hiperaktyvumo ir dėmesio, raidos sutrikimų diagnostika. Šie vaikai dažniau patenka į ambulatorinę grandį.

Galimybė: Dienos stacionare per pusdienį vaikas dalyvauja net keliuose skirtinguose terapijos užsiėmimuose. (Vaikų psichiatrijos skyriaus nuotr.)

Į stacionarą guldomi vaikai ar paaugliai, kuriems prireikia skubios bet kokio profilio psichiatrinės pagalbos, esant bet kokiam sutrikimui. Per pandemiją lovų skaičius čia buvo šiek tiek sumažintas dėl keliamų reikalavimų laikytis atstumo, dabar skyrius vėl dirba visu krūviu.

Pasak vedėjos, stacionare neįmanoma nieko planuoti – visada atsiranda vaikų, kuriems būtina skubi pagalba. Ligoninės Vaikų psichiatrijos skyrius gali priimti iki penkiolikos pacientų.

Gydytoja priminė, kad norint gauti paslaugas reikalingas šeimos gydytojo, vaikų ir paauglių psichiatro arba suaugusiųjų psichiatro siuntimas (išskyrus situacijas, kai reikalinga skubi medicinos pagalba). Vaikai priimami iš visos Lietuvos.

Komentaras

Mindaugas Būta, Respublikinės Klaipėdos ligoninės Psichiatrijos filialo laikinasis vadovas

Mindaugas Būta (Vaikų psichiatrijos skyriaus nuotr.)

Vaikų psichiatrijos skyrius atnaujino paslaugas ir daugiau pacientų galės sulaukti pagalbos. Džiaugiuosi, kad komanda yra gerokai atjaunėjusi. Dėl specialistų trūkumo Lietuvoje daug kur vaikų psichiatrai yra gana solidaus amžiaus. Galime pasidžiaugti, kad pas mus dirba jauni ir patyrę specialistai.

Teikiant psichiatrinę pagalbą vaikams ir paaugliams mūsų skyriuje vaistai nėra pagrindinė gydymo priemonė, labai svarbi psichoterapija, meno terapija ir kitos nemedikamentinės terapijos. Pagalba teikiama ne tik vaikui, bet ir jo šeimos nariams. Vaiko psichinė sveikata dažniausiai būna šeimos emocinio gyvenimo atspindys, tad specialistų konsultacijos naudingos ir vaikui, ir jo tėvams ar globėjams.

Apmaudu, bet vis dar tenka susidurti su stigmatizuojamu požiūriu į psichiatrus, psichikos ligas, bet situacija po truputį keičiasi. Pradedama suprasti, kad reikia rūpintis ne tik kūno, bet ir psichikos sveikata.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Vardas

Ta "goda valantiejienė" yra viena iš blogiausių psihiatrių klaipėdoje, pas ją ateik ir dar daugiau ligų grausi

Dėkokim valdžiai

Dėl jų veoklos tokios pasekmės ir jie dar daugiau priskaldys.

4

Ne pandemijos, o karantino padariniai, greitai visi supras kokias nesamones pridarė tos valdžios dėl savo išsilavinimo trukumo
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS