Paroda Atgimimo aikštėje pripažinta politine reklama | KaunoDiena.lt

PARODA ATGIMIMO AIKŠTĖJE PRIPAŽINTA POLITINE REKLAMA

Uostamiesčio Atgimimo aikštėje rugsėjį eksponuota ukrainiečio fotografo Yano Dobronosovo mobili paroda – fotoreportažas "Neleiskime pasauliniam karui pasikartoti. Skausmo per daug", kurią organizavo konservatorių partijos Klaipėdos rajono skyrius, pripažinta politine reklama. Tačiau dėl pažeidimo mažareikšmiškumo jos rengėjams atsakomybė nebus taikoma.

Užkliuvo organizatoriai

Daugiau nei mėnesį Klaipėdoje, Atgimimo aikštėje, buvo eksponuojami 9 stendai, ant kurių buvo 18 emocingų ir sukrečiančių nuotraukų, pasakojančių apie Ukrainos žmonių nuo pirmosios karo dienos patiriamus siaubus.

Fotografijose – sugriauti pastatai, žmonės, likę be namų, gyvūnai be šeimininkų, sudegę automobiliai ir karinė technika, į šaligatvį įsmigusi nesprogusi raketa – tai tik dalis pastaraisiais mėnesiais Ukrainos žmonių patiriamų baisumų, kuriuos užfiksavo fotomenininkas.

Pirmąkart Lietuvoje šios nuotraukos parodytos gegužės 9 d. Gargžduose jos eksponuotos sovietų karių kapinėse.

Ant titulinio stendo buvo nurodytas ne tik parodos pavadinimas, bet ir organizatoriai – Lietuvos krikščionių demokratų-Tėvynės sąjungos (LKD-TS) Klaipėdos rajono skyrius, iniciatorė, skyriaus pirmininkė Rasa Petrauskienė.

Paroda Klaipėdoje išstatyta Molotovo–Ribentropo pakto pasirašymo dieną, rugpjūčio 23-iąją, o jau kitą rytą Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) gavo skundą apie galbūt įvykdytą politinės reklamos pažeidimą.

Nurodytais duomenimis, nė vienas plakatas, taip pat ir tas, ant kurio užrašyta partijos skyriaus pirmininkės pavardė, nebuvo pažymėtas politinės reklamos žyma.

Skunde VRK prašyta "įvertinti pateiktą informaciją politinės reklamos žymėjimo požiūriu".

Kainavo tentų gamyba

Kadangi skundas buvo gautas iki rugpjūčio 31 d., kai dar galiojo Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo įstatymas, VRK rėmėsi jo nuostatomis.

Komisija pažymėjo, kad "politine reklama nelaikoma nepolitinės kampanijos laikotarpiu skleidžiami įprasto pobūdžio informaciniai pranešimai apie valstybės politikų, partijų ar jų valdymo organų veiklą, išskyrus tuos atvejus, kai tokiais pranešimais yra agituojama per būsimą kampaniją balsuoti už tam tikrą politinę partiją arba už tokius pranešimus numatoma atsilyginti".

VRK, siekdama išsiaiškinti situaciją, kreipėsi į konservatorių Klaipėdos rajono skyrių.

Pirmininkė R.Petrauskienė atsakė, kad parodai organizuoti metaliniai rėmai ir transportas buvo panaudoti nuosavi, o nuotraukos gautos nemokamai, bet tentų su nuotraukomis gamyba kainavo 187,55 euro su PVM.

Visus parodos organizacinius darbus esą atliko skyriaus pirmininkė, taip pat patikinta, kad išlaidas apmokėjo partijos Klaipėdos rajono skyrius.

Atsakyme VRK skyriaus nariai pažymėjo nemanantys, kad "ši paroda gali turėti paslėptos reklamos požymių, kadangi ji eksponuojama ne Klaipėdos rajono teritorijoje, o Klaipėdos mieste".

Vytautas Vilys. V. Balkūno / BNS nuotr.

Kalti, bet nebaus

VRK rugsėjo 29 d. posėdyje tyrimą pavedė Teisės ir tyrimų skyriui, kuris turėjo įvertinti turimą medžiagą bei aplinkybes politinės reklamos požiūriu dėl teisės aktų laikymosi.

"Atlikus viešoje erdvėje pateiktos informacijos tyrimą, nustatyta, kad paroda dar nuo gegužės 8 d. buvo eksponuojama įvairiose Klaipėdos rajono vietose (Gargžduose, Priekulėje, Vėžaičiuose). Visais atvejais ant plakato buvo matomas užrašas, kad organizatoriai yra LKD-TS Klaipėdos rajono skyrius. Turimais duomenimis, paroda politinės reklamos žyma pažymėta nebuvo. Paroda Klaipėdos rajone ir Klaipėdos mieste buvo eksponuojama nuo gegužės 8 iki rugsėjo 29 dienos", – posėdyje informavo VRK Teisės ir tyrimų skyriaus patarėjas Vytautas Vilys.

Padaryta veika turi mažareikšmiškumo požymių, siūlytina netaikyti atsakomybės.

Nuo rugsėjo 1 d. įsigaliojo Lietuvos rinkimų kodeksas, kuriame pabrėžiama, kad atlygintina politine reklama laikoma tokia, kuri rengiama, gaminama ir skleidžiama už užmokestį arba kuriai reikalingi finansiniai resursai.

Kodekse taip pat pabrėžiama, kad atlygintinė politinė reklama turi būti aiškiai atskirta nuo kitos politinės informacijos nepolitinės kampanijos laikotarpiu.

Tyrėjai konstatavo, kad minėta paroda buvo rengta nepolitinės kampanijos laikotarpiu ir ja nesiekta daryti tiesioginės įtakos rinkimų rezultatams ar paveikti rinkėjų motyvaciją, balsuojant rinkimuose.

Vis dėlto, paroda buvo eksponuota ne tik Klaipėdoje, bet ir Klaipėdos rajone, tokiu būdu paroda buvo didinamas organizatorių žinomumas tarp minėtų savivaldybių gyventojų, todėl paroda esą "laikytina nepolitinės kampanijos politine reklama".

"Kadangi Rinkimų kodekse prievolė politinę reklamą žymėti nepolitinės kampanijos metu nėra nustatyta, yra tik pareiga atskirti reklamos turinį nuo kitos skleidžiamos informacijos, tai laikytina, kad naujas teisinis reguliavimas švelnina subjekto teisinę padėtį ir paroda nelaikytina paslėpta politine reklama. Kadangi padaryta veika turi mažareikšmiškumo požymių, siūlytina netaikyti atsakomybės", – teigė V.Vilys.

Vis dėlto VRK parodą pripažino partijos nepolitinės kampanijos politine reklama.

Šis sprendimas per mėnesį dar gali būti skundžiamas teismui.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

kur tik tvartinis konservatnikas įlenda

ten ir apsišika, mažiau ožio myžalo gerkit tvariai

to to apie jus

Apie kokia dabarti kalbi? Realybes nematai per rozinius akinius? Ar partija nelaidzia tureti savo nuomonės kad kalbi klisemis?

to apie jus

Šunauja buvo pavadinti 2 respublikos žurnalistai...cha ch ach a neišsigalvok,užzombintasis.Ir teisingai pavadinti.Tą rodo ir dabartis.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS