Pensijas iš Ukrainos, Baltarusijos ir Rusijos gaudavusiems žmonėms dabar mokės Lietuva? | KaunoDiena.lt

PENSIJAS IŠ UKRAINOS, BALTARUSIJOS IR RUSIJOS GAUDAVUSIEMS ŽMONĖMS DABAR MOKĖS LIETUVA?

Šiandien Lietuvos Vyriausybė turėtų apsispręsti dėl pensijų mokėjimo tiems mūsų šalyje gyvenantiems žmonėms, kuriems jas paprastai mokėjo Ukraina, Rusija ir Baltarusija, tačiau dabar dėl karo ar sankcijų šitie mokėjimai sustabdyti. Tam inicijuota Šalpos įstatymo pataisa, pagal kurią numatyta, kad šiuo kritiniu laikotarpiu pensijas jiems mokės Lietuva.

Gali likti be pajamų

Rusijos Federacijos generalinio konsulato Klaipėdoje interneto svetainėje šis įrašas, bylojantis apie jų rūpinimąsi savo piliečiais, senyvais pasienio gyventojais, naujienų skiltyje atsirado vasario 9 d.

Likus dviem savaitėms iki Rusijos išpuolio prieš Ukrainą, Rusijos atstovai, kurie veikiausiai apie būsimą agresiją nieko nežinojo, dar bandė derinti bendrą medicininį ir socialinį projektą pagal Lietuvos ir Rusijos bendradarbiavimo programą.

Tačiau jau po vasario 24-osios Rusija savo veiksmais pati nubraukė bet kokius ryšius su Lietuva "dėl geresnių mažų pasienio miestelio senyvo amžiaus savo piliečių priežiūros ir palaikomosios medicinos paslaugų".

Maža to, dalis žmonių, gyvenančių Lietuvoje, bet pensijas gaunančių iš Rusijos, faktiškai buvo pasmerkti likti be pajamų, nes absoliučiai neaišku, kokiu būdu karą pradėjusi Rusija ir už tai atjungta nuo pasaulinės bankų sistemos šiuo metu ketina tiems žmonėms tęsti savo socialinius įsipareigojimus kitose šalyse, tarp jų ir Lietuvoje.

Ranką išties "priešai"

Kovo mėnesio mokėjimai tik prasideda, Rusija yra pervedusi pinigus pensijoms išmokėti, laukiama žiniaraščių, informacijos apie gavėjus, bet tas terminas dar nepraėjęs.

Suvokdami šito klausimo jautrumą, Lietuvos socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) atstovai dar praėjusią savaitę inicijavo Šalpos įstatymo pataisą, kuria numatyta, kad esamu kritiniu laikotarpiu pensijas jiems mokės Lietuva.

Šiandien Lietuvos Vyriausybė turėtų apsispręsti dėl pensijų mokėjimo tiems Lietuvoje gyvenantiems žmonėms, kuriems jas paprastai mokėjo Ukrainos, Rusijos ir Baltarusijos institucijos, tačiau dabar dėl karo ir sankcijų šitie mokėjimai sustabdyti.

Lietuva turi dvišales sutartis reglamentuojančias darbo stažo perkėlimą ir pensijų mokėjimą su šiomis valstybėmis.

Dienraščio duomenimis, artimiausiu metu laukiama Vyriausybės sprendimų, kad pensijas gavėjams laikinai mokėtų "Sodra", nes pervedimai iš Ukrainos ir Baltarusijos, nekalbant jau apie Rusiją, stringa.

"Šiuo metu Lietuvoje yra 17 žmonių, kuriems pensijas moka Rusijos kompetentinga įstaiga, eksportuodama jas per "Sodrą". Kovo mėnesio mokėjimai tik prasideda, Rusija yra pervedusi pinigus pensijoms išmokėti, laukiama žiniaraščių, informacijos apie gavėjus, bet tas terminas dar nepraėjęs, laukiame, kokia bus ta situacija", – teigė "Sodros" Komunikacijos skyriaus patarėja Malgožata Kozič.

Tarptautiniai pavedimai sustojo

Anot "Sodros" atstovės, Lietuva eksportuoja pensijas per kompetentingą Rusijos įstaigą tik trims žmonėms, gyvenantiems toje šalyje. Kaip juos iš Lietuvos pasieks pensijos, irgi neaišku.

Yra dalis žmonių, kuriems pensijos pervedamos tiesiogiai į sąskaitas – šie mokėjimai toliau yra vykdomi, tačiau sunku prognozuoti, kaip šiuos procesus paveiks SWIFT atjungimas Rusijoje.

Lietuvoje taip pat gyvena apie 2 tūkst. buvusių Sovietų Sąjungos jėgos struktūrų darbuotojų, II pasaulinio karo veteranų ir kitų, kuriems pensijas tiesiogiai moka Socialinio aprūpinimo skyrius prie RF ambasados.

"Lietuvoje taip pat gyvena apie 2 tūkst. buvusių Sovietų Sąjungos jėgos struktūrų darbuotojų, II pasaulinio karo veteranų ir kitų, kuriems pensijas tiesiogiai moka Socialinio aprūpinimo skyrius prie RF ambasados. Lietuvos socialinio draudimo sistema su tuo yra visiškai nesusijusi, jie iš Rusijos gauna pensiją už tai, kad tarnavo kariuomenėje, KGB ar kitose sovietinėse jėgos struktūrose", – patikslino M.Kozič.

Pagal sutartį su RF, apskaičiuojant stažą senatvės pensijai Lietuvoje, įskaitomas ir stažas, įgytas Rusijoje, ir "Sodra" moka pensiją už visą laikotarpį.

Lietuvoje paskirtos ir mokamos pensijos 2,4 tūkst. asmenų, turinčių stažo Rusijoje. Jų atžvilgiu kol kas niekas nepasikeitė.

Atitinkamai Rusijoje gyvenančiam žmogui, kuris turi sukaupęs stažo Lietuvoje, visą pensiją moka Rusijos fondas, tačiau, kaip pabrėžė "Sodros" patarėja, tarptautiniai pavedimai šiuo atveju nėra vykdomi.

Nubraukė: dar vasario pradžioje RF konsulatas Klaipėdoje savo svetainėje pasigyrė apie pradedamą įgyvendinti "medicininį ir socialinį projektą pagal Lietuvos ir Rusijos bendradarbiavimo per sieną programą", tačiau jau po dviejų savaičių, užpuolę Ukrainą, rusai patys nutraukė visas įmanomas bendradarbiavimo galimybes. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Ukrainiečiai neliks be pajamų

Vyriausybės sprendimas dėl išmokų ypač aktualus ir pensijas iš Ukrainos Lietuvoje gaunantiems asmenims.

SADM duomenimis, į Ukrainą Lietuva siunčia pinigus 288, o Ukraina į Lietuvą – 403 pensijų gavėjams.

Pagal Lietuvos ir Ukrainos sutartį, pensijų mokėjimas vyksta ne tiesiogiai gavėjams į sąskaitas, o per šalių kompetentingas įstaigas.

Ukraina atsiunčia "Sodrai" žiniaraščius apie konkretiems žmonėms išmokėtinas sumas ir perveda pinigus, kuriuos "Sodra" išskirsto gavėjams.

Ta pati procedūra vykdavo ir Ukrainoje, tačiau šios šalies pensijų fondas, prasidėjus karo veiksmams, informavo Lietuvos atstovus, kad Ukrainos nacionalinis bankas sustabdė bet kokius tarptautinius pervedimus, todėl nei pervesti pinigų į Lietuvą, nei jų priimti iš Lietuvos Ukrainos pensijų fondas neturi galimybės.

Būtent dėl to buvo inicijuoti Šalpos pensijų įstatymo pakeitimai, numatantys, kad Lietuvoje gyvenantiems žmonėms, kuriems pensijas moka Ukraina, jas laikinai mokėtų Lietuva.

Daugeliui jų reikėtų primokėti ir šalpos pensijas, kad bendra suma siektų 150 eurų, nes vidutinės ukrainiečių gaunamos pensijos tėra vos 60 eurų.

Šiuo metu, suderinus su Ukrainos kompetentinga institucija, visi pensijų pervedimai į Ukrainą ir iš jos yra suspenduoti, nes ten institucijos nefunkcionuoja.

"Ukrainoje vykstant karui, situacija yra dinamiška. Šiuo metu, suderinus su Ukrainos kompetentinga institucija, visi pensijų pervedimai į Ukrainą ir iš jos yra suspenduoti, nes ten institucijos nefunkcionuoja. Bet Lietuvos valdžios institucijos dirba ieškodamos tinkamiausių sprendimų. Bet bus nemenkas iššūkis ir dėl pabėgėlių, pensinio amžiaus žmonių, kurie čia atvyks. Svarstoma ir dėl pensijų mokėjimo tiems, kurie pensijas gauna Ukrainoje, bet šiuo momentu negali jų gauti", – teigė M.Kozič.

"Sodros" atstovės teigimu, tikimasi greitų sprendimų ir ukrainiečių įdarbinimo klausimu.

"Socialinio draudimo sritis yra jautresnė, tad tikėtina, kad žmonės tikrai nebus palikti be pagalbos", – vylėsi M.Kozič.

Baltarusiškų pensijų klausimas

Šiuo metu sustabdyti pavedimai ir žiniaraščiai ir į Baltarusijos pensijų fondą. Lietuvoje gyvena apie 1,1 tūkst. baltarusiškų pensijų gavėjų.

Jei "Sodra" gaus pinigus ir duomenis iš Baltarusijos, Lietuvoje gyvenančius baltarusiškų pensijų gavėjus pinigai pasieks, kaip įprasta.

Jei Baltarusijos pensijų fondas iš savo pusės mokėjimus sustabdys, senjorams yra siūloma taikyti tas pačias garantijas, kaip ir Ukrainos ar Rusijos pensijų gavėjų atveju.

Gairės: Šalpos įstatymo pataisa, pensijos, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS