Pietinė Klaipėda vėl dūsta | KaunoDiena.lt

PIETINĖ KLAIPĖDA VĖL DŪSTA

Pietinę Klaipėdą vis dar kamuoja dvokas. Socialiniuose tinkluose šios uostamiesčio dalies gyventojai vėl dalijasi savo nemaloniais įspūdžiais. Vieną aktyviausių kovotojų prieš smarvę Seimo narę Ligitą Girskienę kai kurie komentatoriai linkę kaltinti nepakankamu veiklumu.

Smarvė – pavasario ženklas

„Ir vėl saldus kvapas“, – su siaubu guodėsi viena klaipėdietė. „Taip, jau nėra galimybės praverti orlaidės ir įsileisti gaivaus pavasarinio oro. Rapsų smarvė labai stipri“, – jai pritarė kita.

Vieni rašė, kad tvaikas primena prisvilusių bulvių tvaiką, kiti tikino, kad iš lauko atsklinda bjauresnė smarvė ir patikslino, kad bjaurų kvapą jaučia Smiltelės, Mogiliovo, Varpų bei Vingio gatvėse, Jūrininkų prospekte gyvenantys žmonės.

Pietinės miesto dalies gyventojai pritaria, kad visiems Lietuvoje apie pavasarį praneša sugrįžę paukščiai, o pietinėje Klaipėdos pusėje – vėl jaučiama rapsų smarvė.

Klaipėdiečiai dalijasi, kad pro langus į namus veržiasi ne tik rapsų, bet ir dar bjauresnis mazuto tvaikas.

„Karalius mirė, tegyvuoja karalius! Bus kaip buvę. Klaipėda baigiasi ties „Akropoliu!“ – piktinosi žmonės.

Kai kurie prisiminė aktyviausiai su smarve pietinėje Klaipėdoje kovojusią miesto visuomenininkę, vėliau tapusią Seimo nare L. Girskienę. Kažkas siūlė dar kartą kreiptis į šią politikę. Visas būrys kitų rašė,kad neva ši kova tebuvusi tramplinu į Seimą, esą dabar veiksmų klaipėdiečiai nebematantys.

Saldus rapsų tvaikas

Vakar Seimo narė papasakojo apie savo kovą už švarų orą Klaipėdoje. Ji tikino, kad vis domisi šiuo klausimu, nenuleidžia rankų ir nuolat bendrauja su dėl bjaurių kvapų nepatogumus jaučiančiais klaipėdiečiais.

Moteris Klaipėdoje gyvena Lūžų gatvėje, todėl pati nuolat jaučia tuos pačius nepatogumus kaip ir jos kaimynai.

„Dažniausiai dabar skundžiamasi dėl salsvo įmonės „Mestila“ skleidžiamo kvapo. Prieš savaitę gavau atsakymą iš įmonės „Mestila“. Per maždaug trejus metus jie tam tikras priemones įdiegė, bet situacijos tai iš esmės nekeičia, kvapą mes vis tiek jaučiame. Paskutinį kartą su įmonės atstovais buvome susitikę bene praėjusių metų žiemą, prieš šventes. Susitikime dalyvavo ir savivaldybės atstovai. Įmonės vadovai teigė, kad problemą išspręs pastatyti aukštesni kaminai, ir kvapas nebepasieks gyvenamųjų rajonų, jis turėtų išsisklaidyti aukščiau. Raštu atsiųstame atsakyme jie man atsakė, kokias priemones yra įdiegę ir ką dar ruošiasi daryti“, – pasakojo L. Girskienė.

Ši įmonė iš rapsų gamina biodyzeliną ir viešai deklaruoja vykdanti atliekų nepaliekančią gamybą. Įmonės tinklalapyje skelbiama, kad ji nuolat investuoja į pažangiausius gamybos proceso technologinius sprendimus, šitaip užtikrindama saugią ir tvarią kaimynystę miesto bendruomenėms.

Ligita Girskienė. Vytauto Petriko nuotr.

Priežastis – šuliniuose?

Pietinės miesto dalies gyventojai anksčiau jausdavo ir iš Dumpių atsklindantį tvaiką. Pasak Seimo narės, situacija dėl šio kvapų šaltinio yra žymiai pagerėjusi.

Valymo įrenginiuose vis dar yra neuždengtas vienas rezervuaras. Netrukus bus atliekami stebėjimai, o jų rezultatai leis apsispręsti, ar šį rezervuarą reikia uždengti.

„Pernai rudenį lankiausi pas juos, kai įmonėje buvo įdiegtos naujos kvapo suvaldymo priemonės. Įsitikinome, kad teritorijoje buvo ženkliai mažesnis kvapas nei anksčiau. Nuotekų kvapas labiausiai kamuoja Laukininkų gatvės gyventojus. Manau, tame rajone gali būti problema su šuliniais, nes nusiskundimų gaunama tik iš tam tikrų namų“, – paaiškino L. Girskienė.

Aš nebežinau, kaip su jais kalbėtis.

Įmonė vėl ėmė dirbti

Bitumo tvaikas atsklinda, pasak Seimo narės, iš Šilutės plente esančių garažų teritorijos. Ten savivaldybės bendrovė „Klaipėdos energija“ esą yra įsileidusi įmonę, kuri kaitina ir išpilsto bitumą.

„Pernai kelias naktis iš eilės pati kviečiau aplinkosaugininkus, tada bene pusmečiui buvo sustabdyta šios įmonės veikla. Kol ji nedirbo, problemos nebuvo. Įmonė susitvarkė dokumentus, pašalino nustatytus pažeidimus ir vėl ėmė dirbti, o klaipėdiečiai vėl turi problemą“, – komentavo L. Girskienė.

Ji pasakojo prašiusi savivaldybės darbuotojų pateikti informaciją, nutraukti su įmone sutartį ir iškraustyti ją iš šios teritorijos, bet gavo neigiamą atsakymą ir sutartis su šia įmone nebuvo nutraukta.

„Viliuosi, kad naujoji savivaldybės administracija ir naujieji miesto vadovai imsis veiksmų, nes įmonė įsikūrusi netinkamoje vietoje“, – teigė Seimo narė.

Svyra rankos

Seimo narė apgailestauja, kad teko uždaryti tinklalapį www.klaipedoskvapas.lt. Trejus metus L. Girskienė mokėjusi jo administravimo išlaidas savo asmeninėmis lėšomis, bet kelių šimtų eurų našta kiekvieną mėnesį jai yra pernelyg didelė.

Kartu su Klaipėdos LEZ bandyta kurti projektą, uosto įmonės sutiko įdiegti kvapus registruojančius įrenginius, bet per trejus metus savivaldybė nerado pinigų.

„Savivaldybė kasmet gauna per 600 tūkst. eurų iš aplinkos apsaugos specialiosios programos. Domenas išpirktas iki gegužės 1-osios. Nuo tos datos svetainė nebeveiks, nors tai buvo labai patogus gyventojams būdas registruoti skundus, juos operatyviai gaudavo Visuomenės sveikatos centras, Aplinkos apsaugos departamentas bei savivaldybė. Žemėlapis rodydavo, kurioje Klaipėdos vietoje buvo didžiausios problemos, – dėstė L. Girskienė. – Situacija nebėra tokia baisi, kaip prieš kelerius metus. Dabar klaipėdiečiai labiausiai jaučia „Mestilos“ kvapą. Atvirai pasakius, aš nebežinau, kaip su jais kalbėtis. Teisinė bazė sutvarkyta, kontrolė atliekama periodiškai, bet pažeidimai nenustatomi arba jie fiksuojami tokie nereikšmingi, kad įmonės veiklos stabdyti ar bausti administracine tvarka negalima. Kelių šimtų eurų bauda jiems nėra reikšminga. Labai tikiuosi, kad naujasis meras kitaip pasižiūrės į šią problemą, nes nuo miesto valdžios labai daug priklauso.“

Rašyti komentarą
Komentarai (20)

Vytautas L.

Gyvenu irgi Pietinėje miesto dalyje - Vingio gatvėje ... Ir dar:- paskutinę savaitę net du kartus vaikštinėjau, važinėjau po LEZ'o apylinkes ir gatves. Jokių kvapų, jokių smirdalų čionais niekur nėra! Tad kam ir kodėl priekabiauti ir erzinti žmones per visą miestą ..?

Zigis

Au,au kvieskite kvapų valytoja Girskienę, ji savo liežiuviu jums padės.

kas skleidžia smarvę

man atrodo,girkienei išvykus į Vilnių,smarvės ryškiai sumažėjo.Ką tai galėtų reikšti?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS