Politikui – klausimai dėl sportinių treningų | KaunoDiena.lt

POLITIKUI – KLAUSIMAI DĖL SPORTINIŲ TRENINGŲ

Netyla kalbos apie keistą atvejį – esą ne taip seniai Kretingos sporto mokyklos direktoriaus pavaduotojo pareigas pradėjęs eiti Klaipėdos rajono tarybos narys Vytautas Tamašauskas sulaukė tarnybinės nuobaudos dėl treningų.

Viešai paklausė per posėdį

Nors savivaldybės vadovybė aiškina, kad treningai nedingo, bet sporto mokyklos direktorius pavaduotojui įspėjimą vis tik skyrė.

Kretingos rajono taryba viešo klausimo apie V. Tamašauskui skirtą nuobaudą sulaukė per vieną tarybos posėdį.

Tarybos narys Giedrius Petreikis viešai transliuojamo tarybos posėdžio metu užklausė apie naujai pastatyto Kretingos sporto centro veikla turintį rūpintis V. Tamašauską.

„Žinant, kad žuvis pradeda pūti nuo galvos, sulaukęs tam tikros informacijos, esu kiek sunerimęs. Norisi, kad komplekso vadovas būtų ta kelrodė žvaigždė ir pavyzdys visoje struktūroje. Mane pasiekusi informacija siunčia signalą. Per porą mėnesių, kiek vadovas dirba įstaigoje, jis jau sugebėjo sukelti iššūkių šiai įstaigai. Norėčiau savivaldybės administracijai suformuluoti paklausimą, kad administracija visai tarybai atsakytų. Ar Sporto mokyklos direktoriaus pavaduotojas jau turi tarnybinių pranešimų, pradėtų tarnybinių patikrinimų ar tarnybinių nuobaudų savo atžvilgiu? Jei turi, prašytume administraciją tokią informaciją pateikti ir supažindinti tarybos narius“, – pernai vykusio viešo posėdžio metu pasisakė G. Petreikis.

Nesikišo: Kretingos rajono meras A. Kalnius nelabai noriai kalbėjo apie incidentą sporto mokykloje, tačiau pripažino, kad treningus neva kažkas išsinešė pasimatuoti. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Kas maudosi džiakuzi?

Klausiamas dienraščio „Klaipėda“, Kretingos tarybos narys G. Petreikis patikslino, kokia žinia buvo pasiekusi jo ausis.

„Aš sulaukiau informacijos, kad veikiausiai iš Kretingos sporto mokyklos galėjo būti pradingusi sportinė apranga, bet vėliau buvo grąžinta. Žinoma tik tiek, kad sporto mokyklos direktoriaus pavaduotojo pareigas einančiam V. Tamašauskui buvo skirta nuobauda. Bet kokia ji, niekas man oficialiai neatsakė, esą dėl asmens duomenų“, – tikino G. Petreikis.

Jis stebėjosi, kad V. Tamašauskas klausimų dėl savo veiklos sulaukė neilgai eidamas šias pareigas.

V. Tamašauskas nors ir eina sporto mokyklos direktoriaus pavaduotojo ūkio reikalams pareigas, realiai jam priskirta kuruoti naujai pastatytą Kretingos sporto centrą su baseinu.

„Incidentas fiksuotas praėjusių metų birželį. O priimtas jis į pareigas buvo gal gegužę, juk konkursas vyko pavasarį. Man teko stebėti šį konkursą. Kiek aš žinau, V. Tamašauskui buvo skirtas įspėjimas, bet to oficialiai niekas nepatvirtino. Žmonės man pasakojo, kad buvo pasigesta sportinių kostiumų, liaudiškai tariant, treningų“, – pasakojo G. Petreikis.

Kretingos sporto centras, kuris oficialiai duris atvėrė pernai, priskirtas Kretingos sporto mokyklai.

„Iš pradžių buvo planuota statyti sporto kompleksą su mokyklinio tipo baseinu. Bet paskui projekte ir džiakuzi atsirado. Kas ten maudosi? Nežinau, gal šventi žmonės?“ – apie baseiną pasakojo G. Petreikis.

Mums tikrai sekasi puikiai.

Ginčas – dėl sąvokų

Oficialiai Kretingos savivaldybė G. Petreikiui atsakė, kad, remdamasi Bendruoju duomenų apsaugos reglamentu, duomenų apie incidentą sporto mokykloje neatskleis.

„Kažkodėl traktuojama, kad V. Tamašauskas yra privatus asmuo, nors pagal viešojo asmens sąvoką jis atitinka viešojo asmens apibrėžimą“, – stebėjosi G. Petreikis.

Šiuo metu V. Tamašauskas yra išrinktas į Klaipėdos rajono tarybą.

Politikas yra Švietimo, kultūros ir sporto, Kontrolės komiteto narys, taip pat Sodininkų bendrijų specialiosios rėmimo programos paraiškų vertinimo, Tradicinių religinių bendruomenių ir bendrijų rėmimo programos prašymų vertinimo, Želdynų ir želdinių apsaugos, priežiūros ir tvarkymo komisijų narys.

V. Tamašauskas taip pat užima vadovaujamą postą biudžetinėje įstaigoje, kurios steigėjas yra Kretingos rajono savivaldybė.

Visuomenės informavimo įstatymo 2 straipsnio 75 dalyje labai konkrečiai išaiškinta, kas yra viešasis asmuo.

Kainavo: aštuonerius metus statytas Kretingos sporto centras užima per 4,7 tūkst. kv. m ploto, jame įrengtas 25 m ilgio keturių takelių baseinas, universali sporto salė, kurioje telpa 800 žiūrovų. Centro statyba kainavo per 8,5 mln. eurų. / Kretingos savivaldybės nuotr.

Mokyklos vidaus reikalas?

„Klaipėda“ dėl paaiškinimų kreipėsi į Kretingos sporto mokyklos direktorių Remigijų Malakauską.

Paklaustas apie istoriją, kurioje minima jo pavaduotojo V. Tamašausko pavardė, sporto mokyklos direktorius atsiduso.

„Kaip ir kiekvienoje darbovietėje, visko atsitinka. Nekomentuosiu tokių dalykų. Tai yra mokyklos vidaus reikalas. Nebūtinai viską viešai daryti“, – pareiškė mokyklos direktorius.

Patikinus, kad pats R. Malakauskas, kaip ir jo pavaduotojas V. Tamašauskas, yra vieši asmenys, todėl visuomenė privalo žinoti viską apie incidentus, kurie pasibaigia tarnybinėmis nuobaudomis, direktorius vis tiek reiškė tik savo nuomonę apie viešųjų asmenų poelgius.

„Nemanau, kad dėmesys ir klausimai pasibaigs. Mes pateikėme atsakymą atsakingoms institucijoms, tarybos nariams. Nemanau, kad aš per spaudą viešai turėčiau aiškinti, kas nutiko su vienu ar kitu darbuotoju“, – pareiškė R. Malakauskas.

Viso pokalbio metu R. Malakauskas nepatvirtino, kad buvo dingę treningai, tačiau tiesiai klausiant, ar tai buvo nesusipratimas, R. Malakauskas tylėjo.

„Kažkam tai įdomu? Tikrai ne. Tai yra darbuotojo ir darbdavio reikalas“, – kalbėjo R. Malakauskas.

Klausiant, kokį sprendimą dėl nuobaudos jis priėmė, R. Malakauskas vis dūsavo, tačiau tiesiai į klausimą neatsakė.

„Pavogta nebuvo“

Kretingos rajono meras Antanas Kalnius taip pat nenoriai kalbėjo apie Kretingoje sklandančias kalbas apie incidentą sporto mokykloje.

„Tai – dviprasmiška situacija. Direktorius turėtų komentuoti, kokius sprendimus jis priėmė. Aš žinau tą situaciją. Kažkas kažko nepadarė, kažkas kažko neįdavė. Aš nesigilinau. Mažavertis nusižengimas. Todėl nekreipiau daug dėmesio į tai“, – kalbėjo Kretingos meras.

A. Kalnius aiškino, kad pasitiki sporto mokyklos vadovu ir jo sprendimais.

„Pavogta nebuvo. Kiek aš žinau, tai buvo viena viršutinė (sportinio kostiumo – A. A.) dalis ir ji buvo grąžinta. Tai buvo ar matuojama, ar dar kažkas. Nematau jokios nusikalstamos veikos. Jei jis (V. Tamašauskas – A. A.) neatleistas, vadinasi, viskas gerai“, – tikino A. Kalnius.

Kretingos meras aiškino, kad V. Tamašausko veikla jis labai patenkintas.

„Jei yra nusiskundimų, jis visada turi atsakymus. Kol kas jam neturiu nė vieno blogo žodžio“, – akcentavo A. Kalnius.

Žmonės man pasakojo, kad buvo pasigesta sportinių kostiumų, liaudiškai tariant, treningų.

Nenusižengė, bet įspėjimą gavo?

Dienraštis „Klaipėda“ raštu kreipėsi į Kretingos savivaldybę dėl oficialaus atsakymo.

Savivaldybės atstovas spaudai Albertas Barauskas atsakė, kad Kretingos rajono savivaldybė, sulaukusi žurnalistų klausimų, žodžiu kreipėsi į Kretingos sporto mokyklos direktorių ir direktoriaus pavaduotoją ūkio reikalams dėl minimos situacijos.

„Abiejų įstaigos vadovų teigimu, praėjusių metų birželį tarp įstaigos darbuotojų buvo įvykęs nesusipratimas dėl vieno sportinio kostiumo. Nei įstaiga, nei įstaigos darbuotojai jokios finansinės žalos dėl to nepatyrė. Pažymime, kad tarnybinio nusižengimo tyrimas nebuvo pradėtas, bet, įstaigos direktoriaus teigimu, siekdamas, kad analogiški nesusipratimai nepasikartotų ateityje, jis skyrė pavaduotojui įspėjimą“, – atsakyme pabrėžė A. Barauskas.

Kretingos rajono savivaldybė pažymėjo, kad, įvertinusi abiejų vadovų žodinius paaiškinimus, šį įvykį taip pat vertina kaip nesusipratimą.

„Išskirtina, kad įstaigos direktoriaus pavaduotojas daugiau jokių pastabų dėl savo tarnybinės veiklos nėra sulaukęs, atvirkščiai, šiuo metu Kretingos sporto centras, lyginant su kitais analogiškais sporto centrais Lietuvoje, išsiskiria gerokai geresniais finansiniais ir veiklos rezultatais. O už sporto centro veiklos organizavimą būtent ir yra atsakingas minimas direktoriaus pavaduotojas“, – rašoma savivaldybės atsakyme.

Giedrius Petreikis / Asmeninio archyvo nuotr.

Išsinešė parodyti

Dienraštis „Klaipėda“ dėl komentaro kreipėsi į patį V. Tamašauską. Jo buvo prašoma paaiškinti situaciją, kurią aptarinėja ne tik Kretingos, bet ir Klaipėdos rajono gyventojai, kurie rinko politiką į rajono tarybą.

„Viena iš mano darbo funkcijų yra sandėlio valdymas. Tai apibrėžia mano pareiginis aprašas: 6.8 p. „Aprūpina techninio personalo darbuotojus apsauginėmis darbo priemonėmis, spec. rūbais, avalyne, įrankiais ir inventoriumi“, 6.21 p. „Rūpinasi Mokyklos valdomiems objektams reikalingo inventoriaus ir medžiagų įsigijimu“. Viena iš man pavestų užduočių buvo naujojo Kretingos sporto centro darbuotojų darbo rūbų pirkimas. 2023 m. birželio mėnesį vyko prekių poreikio planavimas ir pirkimų derinimas bei tiekėjų atranka. Paėmiau vieną kostiumą kaip pavyzdį į susitikimą su įmone pasimatavimui, kokybei, stiliui, spalvoms įvertinti ir aptarti. Tikslas buvo parodyti, kokio tipo ir kokybės rūbai darbuotojams yra perkami šiuo metu. Po susitikimo jį grąžinau“, – situaciją nupasakojo V. Tamašauskas.

O kokiomis aplinkybėmis paaiškėjo, kad mokykla pasigedo sportinio kostiumo ar kostiumų?

„Vidinės komunikacijos stoka. Viso įvykio trukmė – dvi dienos. Įvyko nesusipratimas, nes paėmęs neperspėjau kolegų. Vėliau sutarėme, kad vieni kitus informuosime, jei kažką paimsime iš sandėlio. Eilinė darbinė situacija“, – tikino sporto mokyklos direktoriaus pavaduotojas.

Paklaustas, kaip pats paaiškintų šį įvykį, V. Tamašauskas patikino, kad tai vertina kaip darbinį nesusipratimą.

V. Tamašausko taip pat klausta, ar tiesa, kad šį sportinį kostiumą (ar kostiumus) teko grąžinti?

„Ne taip formuluojate klausimą. Ne „teko grąžinti“ kažkam pareikalavus, bet po susitikimo pavyzdį grąžinau, kaip ir privaloma paėmus bet kokią darbo priemonę ar inventorių“, – atsakė V. Tamašauskas.

Direktoriaus pavaduotojui buvo skirta tarnybinė nuobauda – įspėjimas. Ar kokiai nors institucijai buvo skundžiamas šis Kretingos sporto mokyklos direktoriaus sprendimas?

„Mano klaida pirmosiomis darbo savaitėmis buvo ne tai, kad paėmiau daiktą, kurio reikėjo susitikimui, bet tai, kad paėmiau neįspėjęs. Tai pripažįstu ir nematau jokių problemų gavęs įspėjimą. Savo kolektyve taip pat skatinu vidinę komunikaciją, siekiant išvengti panašių nesusipratimų. Darbuotojų daug, džiaugiuosi, kad Kretingos sporto centras dirba pranokdamas planuotus lūkesčius. Mums tikrai sekasi puikiai“, – patikino V. Tamašauskas.

GALERIJA

  • Politikui – klausimai dėl sportinių treningų
  • Politikui – klausimai dėl sportinių treningų
  • Politikui – klausimai dėl sportinių treningų
Kretingos savivaldybės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (30)

varmis

Ponas miglą pučia - konkrečiai nenurodo kada, su kokiu tiekėju ir kokioje vietoje įvyko susitikimas ir šių ūkvedžio iš sandėlio išsineštų treningų pristatymas. Pagal viešųjų pirkimų įstatymą turėjo būti atvirkščiai - tiekėjas pristato pirkėjui siūlomas prekes pagal pirkėjo iš anksto skelbtas specifikacijas. Šiaudinė sąžinė.

bartoševičius

Kas tas Petreikis? Ar tik nebus mūsų "garbingos" konservašūdžių partijos veikėjas?

KėRėTė

Tai jau seniai ta istorija buvo, bet meras juk pridengė. Turėjo būt atleidimas ir tiek
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS