Prieš šventę – boikotas? | KaunoDiena.lt

PRIEŠ ŠVENTĘ – BOIKOTAS?

Gargždų kultūros centre jau kelerius metus tarp darbuotojų tvyrojęs slogutis pasiekė apogėjų – net kelios darbuotojos tėškė pareiškimus centro vadovei ant stalo ir išėjo iš darbo, nors iki svarbių miesto gimtadienio renginių liko mažiau nei mėnuo.

Gargždų kultūros centre jau kelerius metus tarp darbuotojų tvyrojęs slogutis pasiekė apogėjų – net kelios darbuotojos tėškė pareiškimus centro vadovei ant stalo ir išėjo iš darbo, nors iki svarbių miesto gimtadienio renginių liko mažiau nei mėnuo.

Išėjo jau 22 darbuotojai

Kalbinti buvę šio centro darbuotojai dienraščiui tvirtino, kad darbo sąlygos šioje įstaigoje yra sudėtingos, nes kolektyvas iš vidaus yra tąsomas intrigų ir simpatijų–antipatijų peripetijų.

Kurį laiką nutylėta situacija išsiveržė į viešumą, kai trys jaunos specialistės balandžio viduryje pareiškė išeinančios iš darbo.

"Buvo visiškas nesusikalbėjimas su darbdaviu. Tad supratau, kad nebėra prasmės toliau daužyti galva sieną ir kažką aiškinti ar įrodinėti", – kalbėjo viena pareiškimą parašiusiųjų.

Kita šią kultūros įstaigą palikusių merginų yra profesionali režisierė, teatro magistrė, turinti dvylikos metų darbo patirtį, trečia – režisūros ir lietuvių filologijos bakalaurė, literatūrologijos magistrė, 10 metų vedanti ir organizuojanti renginius.

Trys merginos Gargžduose ištvėrė vos pusmetį ir pasuko kitais keliais. Buvę darbuotojai suskaičiavo, kad Gargždų kultūros centrą per kelerius metus paliko net 22 specialistai.

Kas veja jaunus, iniciatyvius žmones iš, atrodo, perspektyvios darbo vietos? Vieni tvirtino, kad to priežastis dviejų šio centro vadovių vienvaldystė, kiti gi aiškino, kad apskritai prasta situacija rajono kultūriniame gyvenime.

Pasigedo vadybos

"Nėra čia noro žmonėms pasiūlyti ką nors naujo, senesni darbuotojai iš tiesų vadovaujasi "štampais" ir jiems patiems jau net neįdomu dirbti čia. Naujovių nepasiūlysi, niekaip negalėjau įrodyti, jog vieni ar kiti atlikėjai verti, kad gargždiškiai juos pamatytų. Užtenka vieno prasto komentaro, ir visa iniciatyva yra nubraukiama", – pasakojo jauna specialistė.

Kita šio centro darbuotoja paaiškino, kieno komentaras, replika ar pastaba dažniausiai yra lemiama.

"Viskas priklauso nuo to, ką pasakys rajono savivaldybės Kultūros skyriaus vadovas ar jo pavaduotoja. Jie lyg ir turėtų kontroliuoti centro veiklą, net galėtų paskirti auditą, pasiaiškinti, kas gerai ir kas blogai šioje įstaigoje. Tačiau realiai darbuotojai neturi kam pasiskųsti. O didžiausia problema – centre trūksta stiprios vadybos", – tikino darbuotoja.

"Trepsiukų" centras?

Panašu, kad rajono kultūriniame gyvenime įsivyravęs savotiškas sąstingis yra apkartęs ir įkyrėjęs jaunos kartos atstovams. Atsirado manančiųjų, kad rajono kultūros centras virsta "šokėjėlių" būrelių centru.

"Manyčiau, šią įstaigą jauni specialistai palieka dėl to, kad jie neturi šansų praeiti pro senbuvių filtrą. Centro vadovė anksčiau yra turėjusi savo šokių būrelį. Aš esu girdėjęs, kad kiti kultūros darbuotojai Gargždų kultūros centrą pašiepiamai vadina šokių meka. Didžiausias dėmesys skiriamas vaikų šokiams, o tarpdisciplininiai, audiovizualiniai menai nelaikomi vertais dėmesio", – pasakojo kitas šį centrą palikęs jaunuolis Gediminas Rudys.

Vaikinas pastebėjo, kad jaunimas mieliau renkasi Gargždų jaunimo centre, kuriame iš karto jaučiama ugdymo laisvė.

"O Gargždų kultūros centras, turėdamas tokį pastatą ir tiek lėšų, nieko panašaus negali jaunimui suteikti. Aš išėjau todėl, jog pavargau aiškinti ir įrodinėti, kad mano idėjos būtų reikalingos. Šis kultūros centras nėra kūrybiška erdvė", – pastebėjo metus Gargžduose dirbęs G.Rudys.

Kaltino išgalvotu nėštumu

Kita buvusi darbuotoja pasakojo dar nemalonesnius patyrimus. Vaikelio besilaukusi buvusi darbuotoja Kristina Kazlauskaitė-Kažukauskienė tikino, esą patyrė psichologinį spaudimą.

"Aš mėgstu savo darbą ir nežadėjau jo palikti, tačiau pastojau. Na, taip atsitiko, kad šis lemtingas gyvenimo įvykis nutiko prieš pat Gargždų miesto šventės renginius. Man grėsė persileidimas, o gydytojai paskyrė lovos režimą. Tačiau aš dirbau toliau iki to momento, kai renginio viduryje mane greitoji pagalba išvežė į ligoninę", – prisipažino K.Kazlauskaitė-Kažukauskienė.

Moterį pribloškė tai, esą kultūros centro vadovybė viešai pradėjo kalbėti, jog moteris visai nėra nėščia, o susigalvojo nėštumą, kad nuslėptų savo bejėgiškumą dėl nepavykusio renginio.

"Jų net neįtikino gydytojo išrašas, buvo pasakyta, kad jis esą padirbtas ir gautas už pinigus. Mane tai sukrėtė. Aš esu 26-erių ir esu ištekėjusi 6 metus, esu visiškai sveika ir galiu turėti vaikų. Tai įrodo tas faktas, kad susilaukiau vaiko", – prisiminė buvusi darbuotoja.

K.Kazlauskaitė-Kažukauskienė prisiminė, jog iš direktorės gavo raštą, kuriame buvo pažymėta, kad savo noru sutinka dirbti puse etato.

"Streso apimta pasirašiau jį, tačiau vėliau susivokiau, ką padariau, ir nužingsniavau pas centro direktorę. Gerai, kad viską pavyko išsiaiškinti ir man sugrąžino buvusią algą", – kalbėjo moteris.

Šiuo metu motinystės atostogose esanti darbuotoja svarsto, kaip jai teks vėl praverti šio centro duris.

"Aš girdėjau nuomonių, esą imu kažką užgožti. Mano darbas yra vesti renginius, kaip kitaip aš turėčiau dirbti? Nejaugi turėčiau nesistengti ir paisyti moteriškų intrigų?" – stebėjosi K.Kazlauskaitė-Kažukauskienė.

Moteris įtaria, jog istorija apie neva išsigalvotą nėštumą buvo sumanyta tam, kad ji negrįžtų į šį darbą.

"Tačiau aš atspari intrigoms, mėgstu savo darbą ir žadu sugrįžti. Neskaičiavau, kiek žmonių paliko centrą, bet per trejus metus man teko dirbti su trimis skirtingais vadybininkais. Šiuo metu jau yra ketvirtas. Sunkiai kuris ištverdavo ilgiau nei metus", – patikino moteris.

Kaita vyksta daug kur

Nė vienas kalbintas buvęs darbuotojas neminėjo, kad šią darbo vietą paliko dėl per mažo atlyginimo. Žmonės pabrėžė, kad tik intrigos žlugdo rajono kultūros centrą.
Kultūros tarybos ekspertė narė Šarūnė Petruškevičienė aiškino, kad situacija Gargždų kultūros centre yra sudėtinga, kaip ir kituose šalies kultūros centruose, ir ji įžvelgia globalesnes problemas.

"Yra didelis iššūkis, kaip dabartinį žmogų privilioti mėgėjų menu. Kiekvienas centras ir kultūros skyrius sprendžia tokias problemas ir kuria savas strategijas. Jaunų darbuotojų kaita dabar yra visur. Nors aš išėjau iš kultūros centro dėl asmeninių priežasčių", – aiškino Š.Petruškevičienė.

Menininkė tikino, kad ji Gargžduose surengė 16 festivalių ir jaučiasi šiame kultūros centre praleidusi puikius 8 metus.

"Bet kokioje įstaigoje geriausiai problemas nusakytų darbuotojų apklausa, kolektyvo vidaus anketavimas. Gal tuomet ir paaiškėtų poreikiai ir problemos?" – pastebėjo Š.Petruškevičienė.

Iš biudžeto – milijonas litų

Kultūros centre dirbanti kita darbuotoja atviravo, esą vieni darbuotojai už tą patį atlyginimą vos spėja suktis ir skuba išpildyti ne tik savo, bet ir svetimas užduotis, o kiti mėgaujasi nedideliais krūviais ar net nesirodo darbo vietoje.

"Tai, kad kultūros centro vadovei buvo pakelta kategorija, rodo, jog ji rajono savivaldybėje už darbą yra vertinama. Tačiau iš tiesų išėjo gana daug gerų jaunų specialistų, ir dėl to yra gaila", – savo nuomonę išsakė centro darbuotoja Roma Paplauskienė.

Darbuotojai stebėjosi, kad iniciatyva viename renginyje panaudoti modernią garso ir apšvietimo techniką buvo atmesta, nes kultūros centras neva sudaręs sutartį su vienu darbuotojų, kuris centrui nuomoja savo asmeninę apšvietimo techniką.

Įstaigos, kuri per metus gauna milijono litų išlaikymą iš biudžeto, vadovė Birutė Oželienė vakar telefonu neatsiliepė, nes, pasak jos pavaduotojos Astos Vaičiulienės, dalyvavo pasitarimuose.

O štai savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjas Gintautas Bareikis kultūros centro apšvietimo situaciją teisino netobula viešųjų pirkimų sistema.

"Mes nieko negalime pakeisti, tokia sutartis", – paaiškino G.Bareikis.

Fakto, kad vienu metu pareiškimus apie išėjimą tėkštelėjo trys centro darbuotojos, G.Bareikis nesureikšmino.

"Tos buvusios darbuotojos juk pačios apsisprendė dėl tolimesnių savo planų. Nieko nematau tragiško, jei keičiasi žmonės. Vieni ateina, pasižiūri ir nenori dirbti, o kitų negalima iškrapštyti lauk. Gal kas nors ir galvojo, kad čia darbas lyg kultūrnamyje, bet per skyrybas kaltos būna abi pusės", – apie pokyčius Gargždų kultūros centre kalbėjo Kultūros skyriaus vadovas.

Tiki, kad nuotaikos keisis

"Reikia pripažinti, kad Gargždai yra provincija, ir visko čia yra. Mes žinome, kad vadovai turi problemų. Tačiau kuo juos pakeisti?" – teigė G.Bareikis.

Paaiškinęs, kad nesistebi mažo miestelio intrigų rezgimo metodais, pasiguodęs apie sudėtingą situaciją šalies kultūros gyvenime, G.Bareikis vis dėlto pripažino, kad su centro vadove buvo griežta kalba.

"Jei kas nors pasakytų, kad jie gauna milijoną litų ir organizuoja tik eglutės įžiebimo ir miesto šventę, būtų kraupu. Juk turime šitiek mėgėjų kolektyvų. O kur parašyta, kaip kultūrinis darbas turi būti dirbamas? Aš problemų centro vadovių darbe įžvelgiu, buvo kalbėta net ir griežtai, apie atleidimus šnekėta. Reikia viltis, kad nuotaikos šiame kolektyve pasikeis", – pažadėjo G.Bareikis.

Rašyti komentarą
Komentarai (30)

...

Kiek žmonių išeina iš darbo,bet šaršalo nekelia,o šiuo atveju akivaizdu,kad prisidengiant maištaujančiais darbuotojais kažkas siekia supykdyti kolektyvą ar net vadovo vietos.Ar gali darbuotojai dirbę tik pusmetį KC žinoti kiek iš darbo išėjo darbuotojų? Manau tai gali žinoti tik tuo besidomintis žmogus.Negi nebuvo nei vieno darbuotojo,kuris pasakytų gerą žodį apie KC,nes šiame straipsnyje apklausti buvę darbuotojai kurie išliejo tik pagiežą ir pyktį. Liaudies patarlė sako,kad žuvis genda nuo galvos,tai gal reikėtų pirma pagalvoti apie Klaipėdos raj. sav. kultūros skyriaus darbą ir jo vadovų elgesį.Kai skyriaus vedėjas G.Bareikis sako,kad buvo pokalbis su KC vadovais,"buvo kalbėta net ir griežtai, apie atleidimus šnekėta",o prieš tai teigia,kad nemato problemos dėl išėjusių darbuotojų,tai kyla abejonių dėl vadovo kompetencijos.Ar tikrai maištautojai teisūs? Ar baimė pačiam netekti darbo verčia neturėti savo nuomonės ir elgtis taip,kad liktų pats teigiamas,o tik kiti blogi?

Gargždiškis

Gerbiamas Medali, teisti yra labai lengva, o jusu argumentai tiesiok nelogiski - "matosi jų nebrandumas ir nesugebėjimas savarankiškai priimti sprendimus", del to kad isejo is darbo ? Dirbo kaip? Jeigu turite kazkokiu faktu prasom deti ant stalo. Visiskai sutinku, kad yra ir kita medalio puse, bet klaidinti skaitytojos nepagristais faktais manau yra nesazininga. O kas liecia "meno ekspertus" - ar jus tikrai manote, jog Gargzdu kulturos namuose tik jie ir darbuojasi? Ir isvis kiek tokiu yra Gargzdu miestelyje? Stipriai rekomenduoju susilaikyti vartojant tokias stiprias savokas... O gal, kazkas saugo sedyne...? :) Jotvingi, sutinku su jusu nuomone, kad kulturos namu atmosfera yra LABAI slogi, ir tuo deta yra tu namu administracija, kuri laikui begant turetu progresuot su juo. Deja faktai yra kitokie, ir mano nuomone sparciai vakarejanciam jaunimui kulturos namai tiesiok atrodys, atsiprasant - seneliu namai.

prisidirbo

kaip tam ponui ir toms ponioms neaisku, jog ne i nauda jiems tas burys nepatenkintu buvusiu darbuotoju. Koks skirtumas, del kokiu priezasciu isejo, svarbu su kokiomis nuotaikomis ir nuostatomis apie buvusius darbdavius.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS