Prieš šventes – dėmesys eglutėms: miškininkai organizuoja reidus | KaunoDiena.lt

PRIEŠ ŠVENTES – DĖMESYS EGLUTĖMS: MIŠKININKAI ORGANIZUOJA REIDUS

Šventiniu žiemos laikotarpiu padaugėja norinčiųjų savavališkai nukirsti eglutę ar nulaužti jos šaką ir papuošti namus. Nors tokių nelegalių kirtimų mažėja, miškininkai vis tiek prieš Kalėdas organizuoja reidus ir prižiūri miškus, kad išvengtų ankstesnių metų situacijos.

Pasak miškininkų, šiuo metu situacija nėra bloga, esą nelegalių eglučių kirtimų sumažėję, bet prieš šventes jiems vis tiek tenka organizuoti reidus, kad apsaugotų ne tik eglutes, bet ir kitus medžius, neteisėtai kertamus malkoms.

„Nors neteisėtų kalėdinių eglučių kirtimo atvejų valstybiniuose miškuose šiemet, kaip ir praeitais metais, dar nefiksuota, mūsų pareigūnai prieš Kalėdas organizuoja reidus, kurių metu didžiausias dėmesys skiriamas stabdyti neteisėtą kirtimą malkų ruošai ir nelegalius kalėdinių eglučių kirtimus“, – teigė Valstybinių miškų urėdijos Miško apsaugos skyriaus vadovas Marius Ivanauskas.

Pasak jo, dar prieš 5–10 metų būdavo atvejų, kai piktavaliai vienoje vietoje neteisėtai iškirsdavo didelį kiekį eglučių, taip sunaikindami jaunuolynus.

Nuo tada buvo suaktyvinti aplinkosaugos ir policijos pareigūnų reidai.

Noras pasipuošti namus šventiniu laikotarpiu neturėtų kenkti miške augantiems spygliuočiams.

„Eglutės buvo sodinamos, prižiūrimos, jaunuolynai ugdomi iki 7–15 metų, o tuomet kažkas ateidavo ir dėl nedidelio pelno sunaikindavo visą miškininkų triūsą. Nuo tada buvo suaktyvinti reidai, suintensyvėjo bendradarbiavimas su policijos bei aplinkosaugos pareigūnais, ir situacija pasikeitė“, – pasakojo M. Ivanauskas.

Jau kelerius metus neteisėtų kalėdinių eglučių kirtimų valstybiniuose miškuose mažėja, tačiau pareigūnai prieššventinių reidų nutraukti neplanuoja.

Dabar yra paskelbta akcija „Saugome eglutę“, kurios metu stebimi miškai, stabdomos ir tikrinamos transporto priemonės.

„Noras pasipuošti namus šventiniu laikotarpiu neturėtų kenkti miške augantiems spygliuočiams. Tad raginame ne tik nekirsti eglučių, bet ir nelaužyti šakų“, – pabrėžė Miškų kontrolės departamento direktorius Tadeuš Ablačinskij.

Privataus miško savininkai savo miške gali nusikirsti eglutę, bet tokiu atveju su savimi reikia turėti miško nuosavybę įrodančius dokumentus.

Už nelegalius kirtimus gresia baudos nuo 14 iki 30 eurų, be to, papildomai tektų atlyginti gamtai padarytą žalą bei valdytojui ar miško savininkui nukirstos eglutės kainą.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Klpd.

niu niu niu - negalima kirst eglučių. Kitaip Gentvilui Ikėjai neliks ką parduot :D)

o bybiai su akim gentvilai vagia miškus vagonais

ką jūs čia pisat protą apie nulaužtas šakas čmošnikai valdžios

Organizuoja

jie spekuliacija,o ne reidus!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS