Pristatė situaciją dėl taršos chromu uostamiestyje: kokie tolimesni veiksmai? | KaunoDiena.lt

PRISTATĖ SITUACIJĄ DĖL TARŠOS CHROMU UOSTAMIESTYJE: KOKIE TOLIMESNI VEIKSMAI?

Aplinkos ministerijoje domėtasi situacija Klaipėdoje dėl taršos chromu. Netolimoje ateityje Vitės kvartale bus atliekami ekogeologiniai tyrimai, kurie turėtų atskleisti tikrąją situaciją. Miesto atstovų susitikimo su aplinkos ministru Kęstučiu Mažeika metu nuspręsta, kad tyrimai turėtų apimti ir uosto teritoriją.

Domėjosi padėtimi

Savaitės pabaigoje Klaipėdos mero pavaduotojas Arūnas Barbšys lankėsi Vilniuje, Aplinkos apsaugos ministerijos surengtame pasitarime, kur kalbėta apie situaciją uostamiestyje dėl taršos chromu.

Dar praėjusiais metais, išaiškėjus informacijai apie taršą, buvo numatyta, kokios institucijos turi imtis veiksmų sprendžiant šią problemą.

„Dabar aplinkos ministras norėjo žinoti, kokia yra situacija, kas padaryta, kokie tolimesni veiksmai“, – pasitarimo tikslą įvardijo Klaipėdos vicemeras.

Prioritetas – stadionui

Pašnekovo teigimu, savivaldybė šiuo metu vykdo ekogeologinių tyrimų pirkimo procedūras. Tikimasi, kad jau šį mėnesį bus įvertinti pateikti pasiūlymai ir pasirašyta sutartis su tyrimus atliksiančiais tokios paslaugos teikėjais.

Numatoma, kad tyrimai bus atliekami 9 teritorijose Vitės kvartale. Tyrimai bus atliekami pagal ekogeologijos tarnybos pateiktas rekomendacijas, kur turėtų būti atlikti detalūs tyrimai. Vitės kvartale paimti mėginiai tirti bus siunčiami į užsienį. Numatoma, kad rezultatai paaiškės per 5 mėnesius.

„Esame numatę prioritetus, kad pirmiausia Vitės progimnazijos stadiono teritorija būtų ištirta. Lauksime rezultatų ir tada toliau spręsime dėl stadiono remonto – turime ir projektą, ir lėšas“, – aiškino A.Barbšys.

Tyrimai – ir uoste

Tyrimų metu paaiškės ne bendras chromo kiekis, o rezultatai pagal valentingumą – kiek dirvožemyje yra trivalenčio ir šešiavalenčio chromo, todėl bus išsiaiškinta, ar teršalai yra pavojingi žmonėms. Tuomet, jeigu reikės, dar bus rengiamas situacijos sprendimo veiksmų planas.

Susitikimo metu taip pat spręsta, ar ekogeologinių tyrimų nevertėtų atlikti ir greta minėto kvartalo esančioje Klaipėdos uosto teritorijoje. Paaiškėjo, kad uosto direkcija sutinka finansuoti ir prašo savivaldybės, kad ši išplėstų numatomų tyrimų teritoriją.

„Kadangi pirkimas jau yra prasidėjęs, mes spręsime dėl tokios galimybės“, – pastebėjo vicemeras.

Vis dėlto sutarta, kad tyrimai uosto teritorijoje – būtini.

Aplinkos ministras K.Mažeika paragino nestabdyti savivaldybės jau pradėtų procesų ir siekti, kad tyrimų miesto teritorijoje rezultatai paaiškėtų kuo greičiau.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Anonimas

Ar jūs baigsit posėdžiauti ir pradėsit dirbti? Kol jūs išsijudinsit, bus kaip su Veryga- melavo, melavo, kol paaiškėjo tikros priežastys- niekas nieko šiuo klausimu nedirbo, tik melavo ir melavo. Demaskuotas vienas melas- gimsta kitas, kol save įspraudė į kampą, daugiau meluoti nebeišeina. Matomai, kol žmonės jūsų neapskųs ET, jūs nieko nesiimsit- tik atsirašinėsit ir meluosite. O mūsų butai, kaip skęsta nuodingose dulkėse, taip skęsta. Sėkmės jums , šiaurinės miesto dalies nuodytojai , grojant fanfaroms, dūdmaišiui. Tokia mano nuomonė.

Lėja

KLASCO teritorijoje dabar ekologiškų maisto produktų sandėliai niekam neįdomus tas chromas va kaip dirba valstybinės institucijos bi tik verslas pinigus moka

Nojus

Su dronu praskristu virs uosto ir pamatytu kelis juodus kalnus nuo kuriu krovos vejas pucia viska link vites , vieša paslaptis cia is kur ta tarša.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS