Ruošiasi Europos jaunimo sostinės metams: Klaipėdoje diskutuota apie autizmo mitus | KaunoDiena.lt

RUOŠIASI EUROPOS JAUNIMO SOSTINĖS METAMS: KLAIPĖDOJE DISKUTUOTA APIE AUTIZMO MITUS

  • 0

Ilgą laiką autizmas Lietuvoje buvo laikomas retu sutrikimu, tačiau šiuo metu jis yra dažnesni už daugelį kitų ligų. Mūsų visuomenėje vis dar yra gajūs mitai apie šį sutrikimą. Griaunant mitus, Klaipėdos moksleiviai buvo pakviesti į nuotolinę diskusiją „Nepatogios temos – autizmas mūsų visuomenėje“. Daugiau nei 400 moksleivių iš dvylikos skirtingų Klaipėdos miesto mokyklų neliko abejingi – pritarė, kad šią temą reikia plėtoti ir keisti požiūrį.

Klaipėda ruošiasi ypatingiems metams, 2021 metais uostamiestis taps Europos jaunimo sostine. Plėtojant sostinės platformą „Spalvos“ jos projektų vadovas Jevgenijus Sokolovas pakvietė į diskusiją, kurioje buvo diskutuojama itin aktualia tema – autizmo mitus visuomenėje.

Pasak iniciatoriaus, tai tema, kuria būtina diskutuoti visuomenėje ir sugriauti mitus, kurie sklando dėl informacijos stygiaus ar moksleivių neįsigilinimo į tai.

„Vienoje klasėje su vaikais be sutrikimų besimokančių ypatingų vaikų uostamiestyje kasmet daugėja, todėl tik griaudami mitus bei sklaidydami dėl paprasčiausio nežinojimo kylančias baimes, padėsime vaikams su autizmu mokytis, bendrauti bei tapti visaverčiais“, – pažymėjo J. Sokolovas.

Tyrimai rodo, kad Lietuvoje visuomenė yra nepakankamai išprususi ir nesugeba atpažinti vaikų su įvairiausiais raidos sutrikimais, nežino ir nesupranta jų poreikių. Nėra išimtis ir švietimo sistema – mokytojai ir kiti specialistai beveik nieko nežino apie šią problemą.

Klaipėdos gimnazistai dvylikoje diskusijų sužinojo, kaip atpažinti autizmo spektro sutrikimą turintį žmogų, išgirdo patarimų, kaip jį geriau suprasti, su juo bendrauti bei kaip jam padėti, bet ir galėjo atlikti specialų „Baubo testą“.

Diskusiją moderavo Marius Drukteinis, o juose dalyvavo VšĮ „ISADD Lietuva“ skyriaus vadovė Giedrė Skaisgirytė – Kairė, VšĮ „Ypatingas požiūris“ įkūrėja Mindvilė Kaušpėdaitė, jūrų skautas ir projekto „Draugystė veža“ dalyvis Gytis Lengvenis, irklenčių ir banglenčių mokyklos „Vandens SUP‘ynės“ direktorius, Surfcamp.lt instruktorius Averjanas Asočakovas.

Diskusijos dalyviai pasidalijo savo asmeninėmis patirtimis, kurios susijusios su autizmo atvejais šeimos bei darbo aplinkose. Pašnekovai paneigė mitus bei įrodė, kad šis sutrikimas nėra problema integruotis į visuomenę bei būti pilnaverte jos dalimi.

Organizatoriai primena, kad diskusijos „Nepatogios temos – autizmas mūsų visuomenėje“ yra „Klaipėdos – Europos jaunimo sostinės 2021“ platformos „Spalvos“ dalis. Šiemet ir ateinančiais metais įgyvendintais platformos projektais bus siekiama ugdyti visuomenės atvirumą ir sąmoningumą, suteikti saugią terpę bręsti visiems bei sudaryti galimybes atsiskleisti, dėmesį skiriant tiems bendruomenės nariams, kurie dėl Klaipėdai būdingo selektyvaus solidarumo, kai investuojama ir dirbama su „patogiais“, dažniausiai vis dar laikomi „neegzistuojančiais“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS